Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bura, jugo i Pozdrav Suncu servirani u šalici za čaj

24.04.2020. 19:08


Bura i jugo kao prirodni fenomeni koji obilježavaju život posebno na području Jadrana, vjetrovi su koji nose niz simboličnih značenja i nikada se ne pojavljuju zajedno, iako su po silini slični i sudbinski. Međutim, kada se ovi vjetrovi pojave servirani u šalici za čaj, onda to postaje jedna nova avantura užitka okusa.


Posebni sastojci i način pripreme
Osebujni zadarski ugostitelj, Marijan Kocijan, kada je sastavljao listu napitaka, odlučio se na jedan sasvim drugačiji korak, pa je pored brojnih čajeva neobičnih naziva poput »malog Bude« i čaja »iz bakinog vrta«, Zadranima ponudio čajeve za buru i jugo. No, sve bi to još bila obična priča da Marijan Kocijan nije kontinentalac iz Varaždina koji se nije često susretao sa ovim vjetrovima, a koji znalački Dalmatincima pripremi čajeve s okusima njima dobro poznatog sjevernog i južnog vjetra.
– Nisam ni bio svjestan u koju se avanturu upuštam s ovim prirodnim čajevima koji su u rinfuzi, i koji se u situ stavljaju u vodu, priča Kocijan, te ističe kako je kultura spremanja čaja jako bitna i ovisi o temperaturi vode, ali i naglašava kako se svi čajevi ne spremaju jednako.
Kamilica, primjerice, koja ide u vrelu vodu, ne sprema se jednako kao voćni čaj za koji se voda smije zagrijati tek na 80 stupnjeva. I med je jako bitan, ističe Kocijan, nikako ne smije biti bilo kakav. Zato on koristi samo proizvode kojima zna porijeklo, a u ovom slučaju je to bagremov med iz Slavonije za koji zna da će samo dodatno začiniti okus čaja, a nikako ga pokvariti.
Marijan koji uopće nema standardne čajeve u vrećicama, koji su prema njegovim riječima kemija i umjetna boja, na početku je imao otpor od svojih kolega s kojima radi jer nitko od njih nije imao volje baš previše vremena posvetiti pripremanju čaja.


Pozdrav Suncu – ljetni napitak
– Joj, pa to je bilo strašno, kolege nisu htjeli razgovarati sa mnom jer im je bilo teško pomisliti na gubitak vremena oko spremanja čaja, kroz osmijeh se prisjeća Kocijan, te dodaje kako se kasnije ipak pokazalo da je tako pripremljen čaj ipak dobitna kombinacija, jer su ih ljudi počeli prepoznavati po čajevima.
Ipak, uz sve neobične čajeve koje ima, za njega su oni čajevi za buru i jugo posebno bitni, jer su autohtoni za ovo podneblje, ali i imaju »ono nešto« što Zadrani vole.
– Čaj za buru i čaj za jugo nisu jedan čaj, nego mješavina čajeva. Tako da se ovaj za jugo koji je više voćni pa ga možda zbog toga ljudi i više vole, sastoji od kore naranče, mate čaja, ginka, guarane, arome, cvijeta naranče, guave, sljeza i honeybush čaja, dok je čaj za buru teži jer ima zadatak da tijelu vrati snagu. Sastoji se od brazilskog oraščića, kardamoma, klinčića, latice ruže, te crnog čaja koji mi je u stvari baza, otkiva Kocijan.
Ono što je kod čajeva posebno interesantno, prema riječima ovog ugostitelja, jeste to što za čajeve ne postoji godišnje doba, oni se piju i ljeti i zimi.
– Primijetio sam da Dalmatinci više vole voćne čajeve, tako da je uz čaj za jugo, tu još i čaj Pozdrav Suncu koji je baš ciljano napravljen za ljeto, jer je nekako svjež i lagan, kaže Kocijan, te podsjeća kako je čaj poželjnije piće ljeti, nego zimi upravo zbog njegove uloge reguliranja tjelesne temperature.