Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I zadarski ZJZ spreman na sudjelovanje u istraživanju

24.04.2020. 13:01


Nakon što je najavljeno veliko istraživanje kojim bi se utvrdilo koliko se koronavirus proširio populacijom, odnosno koliko je građana bilo zaraženo ovim virusom, a da toga nisu bili svjesni jer su imali slabe simptome ili ih uopće nisu imali, provjerili smo je li zadarski Zavod za javno zdravstvo spreman za sudjelovanje u ovoj studiji. Naime, serološko testiranje krvi trebalo bi pokazati prisutnost antitijela na SARS-CoV-2 virus u našoj populaciji.
– Mi u Zavodu imamo aparaturu i ljude koji će moći ući u taj projekt i sudjelovati. Mi smo spremni, samo čekamo odluke iz Hrvatskog zavoda za javno kako bismo mogli početi raditi, rekao nam je Zoran Škrgatić, ravnatelj zadarskog Zavoda za javno zdravstvo naglasivši kako će vrlo rado sudjelovati u takvoj vrsti studije.
Istaknuo je kako za sada nema nikakvih informacija o tome kada bi trebalo početi testiranje na području čitave Hrvatske, ali dodaje kako će biti spremni za to.
– Mi trenutno radimo testiranja u dogovoru s OB Zadar i sudjelujemo tamo gdje smo potrebni. Sad su nam došli i testovi te možemo preuzeti kompletnu obradu svih testova s čime ćemo krenuti, rekao je Škrgatić.