Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Plenković: “U slijedećim tjednima pripremit ćemo kvalitetan zakonski okvir”

24.04.2020. 12:37


Premijer Andrej Plenković rekao je u petak da će novi Zakon o obnovi regulirati ulogu Grada i države u obnovi Zagreba nakon potresa 22. ožujka, te da će se u sljedećim tjednima pripremiti kvalitetan zakonski okvir kako bi se omogućio početak obnove oštećenih zgrada.
"Otvorili smo sve teme, taj zakon s obzirom da je kompleksan i novi je, proći će fazu usuglašavanja između resora, javnu raspravu te potom će ići u Sabor", kazao je Plenković nakon sastanka Vlade s predstavnicima Grada Zagreba te arhitektonske i građevinske struke na temu potresa i sanacije šteta.
Naglasio je da će sagledati sve njihove sugestije koje su čuli na sastanku i u sljedećim tjednima pripremiti kvalitetan zakonski okvir kako bi omogućili početak obnove onih zgrada koje su oštećene u potresu.
Ne mogu dati točan datum kada će ga Sabor usvojiti
Nastojat će, kaže, da zakon bude donesen brzo no, "s obzirom na kompleksnost ovog zakona moramo napraviti okvir koji je kvalitetan i održiv". "U ovom trenutku ne mogu dati točan datum kada će ga Sabor usvojiti", rekao je premijer, dodavši da to nije bila niti tema sastanka.
Zakon će, naglasio je, regulirati ulogu Grada Zagreba i države prilikom obnavljanja Zagreba.
"Mislim da je bilo korisno", ustvrdio je Plenković, dodavši da očekuje daljnju dobru suradnju između Grada, nadležnih ministarstava, posebno graditeljstva te stručnim udrugama na ovu temu.
Vezano za jučer najavljeno popuštanje mjera i tvrdnje poduzetnika da nemaju vremena za pripremu jer će tek danas dobiti smjernice kako poslovati, a u ponedjeljak već kreću s radom, Plenković je kazao da "ne zna čemu takav šušur".
Smatra i da se s time nije trebalo ići brže i prije. "Nije, zato što je najprije Vlada donijela odluku. Ide se fazno – 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja. Danas će na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite biti predstavnici ministarstava i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Oni će izaći s vrlo jasnim uputama, one su jako razumljive i prihvatljive. Prema tome, ne vidim čemu u par sati takav šušur oko nečega što će biti danas objavljeno", rekao je.
Državu ne zanima gdje je tko u određenom trenutku
Upitan zašto država zadržava propusnice i predstavlja li to previše zadiranje u ljudska prava, Plenković je poručio da državu ne zanima gdje je tko u određenom trenutku.
"Državu i Vladu zanima da imamo što manje širenje zaraze, da čuvamo zdravlje sugrađana i da imamo što manje umrlih od covida-19", naglasio je.
Istaknuo je da se radi o načelu reverzibilnosti te da se propusnice mogu ponovno aktivirati u bilo kojem trenutku.
"Ako se procijeni da imamo negativne efekte, veće mobilnosti ljudi, vraćanja većeg broja ljudi na posao, otvaranja dućana, veće mogućnosti fizičkih kontakata, moramo imati mehanizme da stvar pokrenemo ponovno kako ne bi došlo do smrtnih posljedica", naglasio je premijer.
Od 11. svibnja proširit će se opseg razloga za izdavanje propusnica i na taj način, kaže, neće biti problema.
"Ako procijenimo da su okolnosti takve da propusnice ne trebaju, neće ih biti. Zašto bismo to rekli danas i gatali? Ne volim gatati, nije u opisu mog posla", dodao je.
O datumu nacionalnih izbora o kojima mediji nagađaju da bi se mogli dogoditi usred ljeta premijer nije želio govoriti, poručivši da je temeljna zadaća Vlade u ovom trenutku zdravlje i gospodarski oporavak.