Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PORUKA NACIONALNOG STOŽERA Za starije i dalje vrijedi »ostanite u svom domu«

24.04.2020. 08:58


Još 31 novooboljeli i dvoje preminulih u splitskoj bolnici bilanca su još jednog dana epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Broj oboljelih tako se popeo na ukupno 1.981 bolesnika, a broj umrlih na 50. Najviše je novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak 25, troje je u Varaždinskoj, jedna u Osječko-baranjskoj i jedna u Krapinsko-zagorskoj županiji.
Testirane su ukupno 28.853 osobe, od toga 1.231 u protekla 24 sata. Prosječna dob oboljelih je 51 godina, hospitalizirana je 321 osoba, na izvanbolničkom liječenju ih je 727, a na respiratoru i dalje 19 bolesnika. Od početka epidemije u Hrvatskoj su izliječene 883 osobe. U samoizolaciji je 13.390 osoba, 280 manje nego jučer.
Ocjenjujući stanje epidemije te relaksaciju mjera koju je jučer predstavio premijer Plenković, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera kako je »situacija jako dobra, ali to nije razlog ni za kakvo slavlje«.
– I druge zemlje u okruženju Hrvatsku ocjenjuju iznimno visokom ocjenom, no to nije razlog ni za kakvo slavlje. Svi koji su svjesni situacije, ističu da je pandemija na vrhuncu i ne možemo reći da smo riješili situaciju, ocijenila je i poručila kako popuštanje mjera ne znači da se trebamo opustiti.


Povoljan trenutak
– Ova situacija nije dobra jer je to netko osmislio, nego zato što smo svi zajedno shvatili ozbiljnost i pridržavali se toga. Mjere koje će nam olakšati život nisu otvorene da bismo se vratili na početak ili još gore, pa da se opet vraćamo na stroge mjere. Trebat će se vrlo striktno držati mjera, a za rizične skupine i starije osobe i dalje vrijedi »ostanite doma«, istaknula je Markotić.
Nepridržavanje mjera neće se, kaže, moći sakriti, jer će se to nakon sedam do 10 dana od popuštanja prvih mjera vidjeti na broju novooboljelih. »Sigurna sam da ćemo se ovako ozbiljno i pametno, kako se Hrvatska ponašala dva mjeseca, ponašati i dalje te pokazati svijetu da pametno pokrenutim mjerama možemo riješiti epidemiju«, zaključila je.
Na pitanje o tome kakvi bi pokazatelji trebali biti da se pokaže potrebnim povratak restrikcijama, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako to ovisi o više faktora.
– Iz dana u dan pratimo reprodukcijski faktor koji ovisi o broju novooboljelih. Sad je povoljan, imali smo u jednom trenutku samo 0,4 što je trenutno rijetko zabilježeno u svijetu. Ako bi taj faktor rastao iznad jedan, značilo bi da se bolest s oboljelog širi na više od jedne osobe, a ako naraste na 1,2, kroz dva tjedna imali bismo 1.600 novooboljelih, što je izrazito nepovoljno. Zato se trudimo držati ga ispod jedan, objasnio je Capak. Osim tog faktora, u obzir će se uzeti i brojka novooboljelih, situacija u zdravstvu i domovima za starije te broj umrlih.
HZJZ će, najavio je Capak, renovirati mjere i preporuke koje je dosad donio, kako bi svi oni na koje se odnosi popuštanje mjera bili dobro upoznati s epidemiološkim preporukama koje moraju poštovati. Detalje će Nacionalni stožer objaviti danas,.
Govoreći o situaciji u koprivničkom domu za starije, kao i još jednom splitskom domu, onom u Dicmu, gdje je dijagnosticirano 11 novooboljelih, Capak je rekao kako epidemiolozi nastoje staviti sve pod kontrolu.


Duga inkubacija
U Koprivnici se još ne zna točan broj oboljelih jer se čekaju rezultati preostalih nalaza, ali se zna da je zaraza u dom ušla s dvoje štićenika koji su bili u bolnici i donijeli koronavirus. Broj oboljelih rastao je svaka dva tri dana za po jednog novooboljelog, a sad je stanje eskaliralo.
Na sličan se način razvijala i situacija u domu u Dicmu, gdje je prije 18 dana bilo dvoje zaraženih, onda je jedan hitno primljeni štićenik razvio simptome bolesti, broj je polako rastao među zaposlenima i štićenicima, da bi sada buknuo.
– Ovakvu bolest teško je držati pod kontrolom, s puno asimptomatskih bolesnika i dugom inkubacijom. U dom može ušetati zaposlenik koji ne zna da je bolestan i da je bio u kontaktu sa zaraženim. Nadamo se da držimo sanitarni koridor vanjskog i unutarnjeg svijeta kako bismo spriječili ulazak virusa, ali rizik nikad ne može bit nula, rekao je Capak.
Na novinarsko pitanje znači li otvaranje javnog međugradskog prometa ukidanje e-propusnica na nacionalnoj razini, iz Nacionalnog stožera poručuju kako jedno s drugim nema nikakve veze, što znači da e-propusnice za izlazak iz županije do daljnjeg ostaju na snazi.
 




Škole i higijena


Na pitanje o tome kako će započeti nastava u školama koje često nemaju osnovnih higijenskih potrepština, sapuna, toaletnog papira i slično, te hoće li propisati minimalne standarde potrebne za otvaranje neke škole, Krunoslav Capak je kazao kako pedagoške standarde donosi Ministarstvo obrazovanja, inspekcije rade kontrole, a HZJZ će napraviti jasne upute o tome kako se đaci i nastavnici trebaju ponašati i što osigurati da se spriječi prijenos infekcije.