Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

RANJIVA SKUPINA Maruna: U većini domova strože mjere uvedene i prije samog početka epidemije

24.04.2020. 13:06


Naši stariji sugrađani najugroženiji su u ovoj epidemiji što je razlog zašto su svi domovi za stare i nemoćne posebno oprezni kako se virus ne bi »uvukao« unutra čime bi bio ugrožen velik broj korisnika.
Ipak, unatoč pojačanim mjerama opreza, virus se uvukao u nekolicinu domova u Hrvatskoj čime se više desetaka korisnika našlo u opasnosti.
Na području Zadarske županije osam je državnih domova te 24 privatna doma. Zanimalo nas je kako se oni »bore« s opasnosti od širenja koronavirusa te na koji način provode mjere te smo razgovarali s Bernardom Marunom, pročelnikom Upravnom udjela za zdravstvo i socijalu Zadarske županije, a pod čijom su ingerencijom domovi za stare i nemoćne. On nam je potvrdio kako su u većini domova za starije strože mjere uvedene i prije samog početka epidemije, jer je prije toga vladala gripa. Međutim, pojačavanjem mjera sigurnosti zbog koronavirusa domovi su zaključali svoja vrata. Nitko već više od mjesec dana ne može ni van i unutra, osim nekolicine radnika koji prolaze stroge mjere kontrole.


Nisu bili upoznati
Jučer je Stožer civilne zaštite Zadarske županije obavijestio javnost kako je Tim za kontrolu provedbe Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID -19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi na području Zadarske županije pronašao nepravilnosti u jednom privatnom domu.
– U toj poslovnoj jedinici nema zaposlenih (radi samo vlasnica), a u njemu je smješteno manje od 10 štićenika. Kako vlasnica nije bila upoznata s najnovijim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 16. travnja 2020. iste su joj uručene nakon što je Tim ustanovio da ne zadovoljava svim propisanim mjerama. U trenutku pisanja zapisnika utvrđeno je da se u Domu ne mjeri temperatura zaposlenima te osobi koja pomaže u radu Doma, nabavlja hranu i lijekove te ulazi u prostor smještaja, niti se vodi evidencija o tome. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je o toj nepravilnosti Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, obavijestili su nas iz Zadarske županije o nepravilnostima nađenima u jednom od pregledanih domova.
Inače, Tim za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi izvršio je kontrolu ustanova: Dom Keti, Obiteljski dom Marija Vuković, Obiteljski dom Mario Babić i Dom Eufemija. Iz Zadarske županije potvrdili su kako je do sada testirano 10 osoba u četiri doma (8 korisnika i 2 zaposlenika) i svi su bili negativni.


Organizacija rada zaposlenika
– Imamo jasne upute koje se tiču domova za starije i nemoćne osobe i druge pružatelje socijalnih usluga smještaja i organiziranog stanovanja (ustanove, obiteljski domovi, udomiteljske obitelji i drugi pružatelji sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi). Do daljnjeg su zabranjene sve posjete korisnicima, donošenje hrane i slično, a korisnicima je zabranjeno da odlaze kući u posjet kako se za vrijeme boravka izvan smještaja u sustavu socijalne skrbi ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike. Odlasci u drugi smještaj izvan sustava socijalne skrbi moraju biti opravdani iz medicinskih razloga i prethodno organizirani, odgovorio nam je Bernard Maruna.
Naglasio je kako su svim domovima preporučili da organiziraju rad zaposlenika ukoliko je moguće u turnusima u radnoj izolaciji tako da zaposlenici rade u sedmodnevnim ili četrnaestodnevnim smjenama za vrijeme kojih dolaze na radno mjesto i odlaze s radnog mjesta organiziranim prijevozom. Tijekom smjene zaposlenici borave u organiziranom izoliranom smještaju tzv. radnoj izolaciji u krugu ustanove ili u nekom drugom obliku smještaja.




Upozorenja epidemiologa Medića
– Kako bi se spriječilo širenje zaraze prilikom dolaska u sedmodnevnu ili četrnaestodnevnu smjenu djelatnika za koje je organiziran rad iz radne izolacije obavlja se testiranje na SARS-CoV-2. Testiranje se provodi uoči početka turnusnog rada, pojasnili su iz Zadarske županije. Naglasili su kako je potrebno svakodnevno mjeriti temperaturu zaposlenicima doma i samim korisnicima.
Inače, na stroge mjere sigurnosti mnogo je puta upozoravao i zadarski epidemiolog Alan Medić koji je nebrojeno puta naglasio važnost izolacije najstarijeg i najranjivijeg dijela stanovništva. Istaknuo je kako su potrebne stroge kontrole i samih zaposlenika koji mogu slučajno unijeti virus u dom, a što bi se moglo pokazati kobno.