Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SPOMEN PLOČA Alojz Pavlović: “Zoran Milanović pun je kompleksa manje vrijednosti”

24.04.2020. 12:54


Alojz Pavlović, zadarski književnik, oglasio se u četvrtak priopćenjem u kojem je naveo kako je patološka izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da treba baciti spomen ploču jedanaestorici poginulih HOS-ovaca koja je iz Jasenovca svojedobno premještena u Novsku. Naveo je kako je predsjednik Milanović pun kompleksa manje vrijednosti.
– Pun je kompleksa manje vrijednosti zbog nesudjelovanja u Domovinskom ratu, zbog očeve boljševičke prošlosti, zbog minorne uloge u odlučivanju i upravljanju RH i zbog pubertetskog izgleda lica… Zbog ovih mojih istinitih navoda neki će me optuživati za vrijeđanje. Vrijeđa li on roditelje, sestre i braću poginulih dragovoljaca HOS-a? Vrijeđa li on sve dragovoljce Domovinskog rata, poglavito nas HOS-ovce?, zaključuje se u priopćenju Alojza Pavlovića.


Krstičević i Medved osudili Milanovićevu izjavu
Ministri obrane i hrvatskih branitelja, Damir Krstičević i Tomo Medved, osudili su u četvrtak izjavu predsjednika Milanovića u Jasenovcu o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom ocijenivši je neprihvatljivom.
»Za mene ta izjava nije dobra, ona je neprihvatljiva. Svi hrvatski branitelji – uključujući i pripadnike HOS-a, borili su se za slobodnu, suverenu i demokratsku državu, kazao je Krstičević.
Ponovio je i da su branitelji temelj moderne hrvatske države te će ih uvijek, i kao hrvatski branitelj, podržavati te se boriti za njihovo dostojanstvo. Smatra kako je to najmanje što su branitelji zaslužili jer bez njih ne bi danas živjeli u slobodi i miru.
Ocjenivši neprihvatljivim Milanovićev govor, Medved je rekao kako on doprinosi i podjelama u društvu te posebno traumatizira hrvatske ratne-vojne invalide i članove obitelji poginulih i nestalih kao i sve branitelje.
Podsjetio je i koliki je napor sadašnja vlada učinila kako bi uspostavila odgovarajuće odnose. »Ni na koji način ne možemo dopustiti takvu vrstu govora i u konačnici to nije stav RH i ne može biti«, naglasio je.
Upitan ako ta ploča nije sporna zašto je ta ploča maknuta iz Jasenovca, Medved je odgovorio da je u suradnji sa Savezom udruga HOS-a ploča postavljena na poziciji Trokut kod Novske, na mjestu gdje se nalazi spomen područje svih ploča i svih spomen-obilježja poginulih hrvatskih branitelja u obrani zapadne Slavonije.
»Na najprikladnijem mjestu simbolizira svako to ime, simbolizira žrtvu za slobodu koju danas živimo. Svako to ime je svetinja za hrvatski narod i obveza svih nas je na taj način se odnositi prema tim ljudima«, istaknuo je.
Medved smatra da svi koji su dobili povjerenje naroda za obnašanje dužnosti – posebice visokih, na taj način se moraju i odnositi.


HOS-ovci zaslužuju naše poštovanje
Izjave ove dvojice ministara iz HDZ-a predsjednik Zoran Milanović je komentirao u svojoj objavi na Facebooku. U njoj je naveo kako izjavom da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nije htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost.
– Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske. Neću šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži. Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati.
I za kraj: evo kako se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi: ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljena prije desetak godina, zaključio je Zoran Milanović koji je podsjetio kako je predsjednik Franjo Tuđman 1992. godine u TV intervjuu govorio na istu temu. Tuđman je na pitanje o djelovanju pripadnika HOS-a tada kazao kako zna da je među tim mladićima bilo hrvatskih fanatika i hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale.
– Začuđujuće je da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata.
Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na crnokošuljaškim ili smeđokošuljaškim tradicijama. To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, rekao je tada Franjo Tuđman.




Ustaše i Domovinski rat
Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević također je u četvrtak na Facebooku komentirao izavu predsjednika Milanovića o potrebi da se baci ploča HOS-a te da »onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom«.
– Sasvim očekivano, istina koju je izgovorio izazvala je bijes onih koji godinama – promišljeno i zlonamjerno – stavljaju znak jednakosti između ustaša i Domovinskog rata.
Relativizatori danas pokušavaju osporiti direktnu povezanost ideje HOSa, njegovih obilježja, i pozdrava ZDS s ustašama i ustaškim pokretom.
Ali nije uvijek bilo tako. Postoje brojne snimke iz devedesetih godina, na kojima postrojbe HOSa na hrvatskim ulicama i trgovima skandiraju »Tko smo mi? Ustaše!« i »Za koga? Za poglavnika!«, a Ante Prkačin, jedan od generala HOSa, o tome je rekao ovo:
»Taj pozdrav nije umjetničko djelo, pa da mu se gleda kompozicija boja, to je nešto konkretno, to je pozdrav koji je nastao u prvoj emigraciji u ustaškom pokretu. Ja nisam osnivač HOS-a, ali sam osnivaču rekao da kao registriran u rezervnom sastavu specijalne policije ulazim u HOS, a on meni na to kaže: ‘Znaš kako se postaje HOS-ovac? HOS-ovac i ustaša postaješ tako da kažeš HOS-ovac i ustaša sam’. Onaj tko je prvi čovjek najbolje zna zbog čega su uzeli taj pozdrav. Taj pozdrav je uzet kao pozdrav HOS-a i tu dilema nema«
Drugim riječima, još devedesetih godina ustaše i njihovi sljedbenici bili su u stanju barem biti iskreni oko toga što su. Danas, situacija je drugačija.


Srame se istine
Danas se istine koju je Zoran Milanović izrekao srame i niječu je, i pritom »okreću pilu naopako« pa govore kako je baš Milanović uvrijedio branitelje nazivajući ih ustašama i da je pljunuo na »kompletnu legalnu postrojbu Hrvatske vojske«.
Isti ti pokušavaju »zavaditi« mog oca i mene izvrćući njegove riječi o zaslugama boraca HOS-a u obrani Vukovara.
Za ustaški pozdrav, ideologiju i simbole ne bi trebalo biti mjesta nigdje u Hrvatskoj, a najmanje u Jasenovcu, gdje su ih perfidno prošvercali pod krinkom spomena na poginule branitelje.
Zasluge boraca HOS-a u obrani Hrvatske – a one nisu male – ni na koji način ne mogu rehabilitirati, opravdati ili prihvatljivom učiniti ideologiju kojom su mnogi od njih bili nadahnuti, simbole koje su koristili, ili ustaški pozdrav koji su upotrebljavali. Znaka jednakosti između tih dviju stvari nema i ne može biti.
Jedina uvreda ne samo braniteljima Hrvatske – onim istinskim, onoj tihoj većini koja nije profitirala od članstva u HDZ-ovim udrugama i od političkih nagrada za prljave rabote s plinskim bocama – je stavljanje znaka jednakosti između borbe za slobodnu Hrvatsku i ustaštva.
Ovo je slobodna, demokratska Hrvatska – potpuna antiteza onoga što je NDH bila i trebala biti, ističe Glavašević u svojoj objavi koju zakljućuje s riječima ‘dosta je laži, vrijeme za istinu’.