TEST ISPLATIVOSTI Dio ugostitelja bit će prisiljen na zatvaranje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Ublažavanje mjera ugostiteljskom sektoru teško će donijeti oporavak
»Već sada se vidi da će se ostvarivati upola manji prihodi i to ako bude ljudi kao i prije«, ističu ugostitelji kojima je najveći problem ograničavanje usluge na terase koje mnogi i nemaju
M. GRACIN
Kada stignu detaljne upute o broju stolova na terasama, znat će se i računica isplativosti ugostiteljskih objekata

S radom bi u trećem krugu popuštanja mjera trebali početi raditi i ugostiteljski objekti. Jučerašnje informacije kažu, goste će smjeti primati samo na otvorenim terasama. Točne mjere i kako će sve to skupa izgledati tek će se doznati tako da je pitanja još puno, no na ovaj način u nepovoljan položaj su došli oni koji rade samo u zatvorenom prostoru. Ugostitelji ukazuju kako je očekivano da ni terase neće raditi u dosadašnjem kapacitetu što znači i smanjene prihode pa će mnogi morati procijeniti isplati li im se trenutačno uopće otvarati objekt.

Ništa bez stranaca

Josip Brusić, predsjednik Ceha ugostitelja Primorsko-goranske županije, na naš je upit jučer kazao kako nepoznanica ima puno, s obzirom na to da se tek očekuju i konkretne mjere koje valja poštovati pa je teško nešto više prognozirati. No, dobrodošlo je da se ugostiteljima ipak daje mogućnost da barem u ograničenom obujmu krenu s radom.
- Iako realno, mi smo prije svega turistička zemlja i dok se ne otvore granice i ne počnu cirkulirati strani gosti, teško je očekivati nešto više. U tom slučaju u pitanje dolazi financijski dio, odnosno isplativost, kazao je predsjednik županijskog Ceha ugostitelja pojašnjavajući kako su najmovi veliki i njihova je cijena definirana na temelju prometa koji je ostvarivan proteklih godina. Sada, ovisno o tome kolika će razdaljina između stolova biti propisana, morat će biti otpisano barem 50 posto kapaciteta.
- Zato je i dobro da se vidi kako će sve krenuti, ali sada se već vidi da će se sigurno ostvarivati 50 posto manji prihod. I to ako bude ljudi kao i prije. Matematika je jednostavna. Svjesni smo svi da će se epidemiološke mjere morati poštovati i da će one biti sigurno propisane kroz čitavu godinu, no ostaje drugi dio priče, a to je da će jednostavno svaki ugostitelj morati vidjeti za sebe isplati li mu se u takvim uvjetima raditi. Bojim se da će dio ljudi biti prisiljen zatvarati, posebno oni koji imaju prostor u najmu s obzirom na to da su izračuni rađeni prema prometu koji mogu ostvariti u redovnom poslovanju. Znamo i sami da su najamnine na atraktivnim lokacijama vrlo visoke. A i personal jednostavno prepoloviti nije moguće. Jasno je jedino da više ništa neće biti isto, dodao je Brusić. A što se tiče toga da će se smjeti raditi samo na terasama, dakle, kada u svibnju krene otvaranje ugostiteljskih objekata, nema posluživanja u samom objektu, podsjetio je kako je dobar dio konoba u gradskim jezgrama našao svoju poziciju i bez terasa, no sada je pitanje što će biti s njima.
Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre i dopredsjednik nacionalne Udruge ugostitelja je, pak, komentirajući jučer najavljeno popuštanje za ugostitelje, kazao kako se s radom ugostiteljskih objekata na otvorenom moglo krenuti već u prvoj fazi, 27. travnja.

Kava iz kioska

- Ne vidim što će se promijeniti u ta dva tjedna osim što ćemo shvatiti da smo to mogli učiniti i prije. Što se tiče postupanja kad se otvorimo, vidjet ćemo kad dobijemo upute, jer mi prodajemo »experience«. Pivo, kao i svi građani kupujemo u trgovini. No mi ugostitelji prodajemo proizvod čiji je sastavni dio pivo, a ostale komponente su ambijent, glazba, usluga, nasmijani konobar, socijalno iskustvo, ljudi i druženje. Ako mjere budu potakle da je »experience horror« i da uključuje konobara u gas-maski koji usamljenom kupcu za stolom nosi nešto, taj proizvod neće nitko htjeti kupiti, bio je slikovit Jakominić.
Podsjetio je i kako, dok kolege ugostitelji drže objekte pod ključem i svakodnevno zbrajaju štetu, pekare, kiosci i benzinske pumpe bezbrižno pripremaju jednostavna i termički obrađena jela, razne slastice, kolače i kuhaju kavu.
- Iste se konzumiraju po ulicama i parkovima. Oni nemaju problema s poštovanjem protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja. Benzinska pumpa dnevno isporuči preko 900 kava, kiosk isporuči 600 kava dnevno. Ugostiteljski objekti, caffe barovi pored istih su zatvoreni, ne rade, zbrajaju štetu, gledaju i ne vjeruju. Oni koji su obučeni za pripremu i posluživanje jela, pića i napitaka uz primjenu najviših sanitarnih standarda, ne mogu raditi. Cijena primjene dvostrukih kriterija je previsoka. Zato intenzivno radimo na pronalasku najboljih rješenja za struku i zdravstvenu sliku naših sugrađana. U suradnji s njemačkom udrugom ugostitelja i privatnim epidemiolozima razvijamo jednostavne, jasne i primjenjive upute za sve ugostiteljske objekte sukladno važećim minimalnim tehničkim uvjetima. Upute ćemo izložiti nadležnim tijelima na razmatranje, najavio je Jakominić.
 

 

Prostor svima bitan

»Čini mi se da se radi o probi da se vidi kako će sve funkcionirati«, kaže predsjednik Ceha ugostitelja PGŽ-a Josip Brusić.
- Ali, isto tako svjesni smo da će se jako puno kolega ugostitelja naći u problemima jer je komponenta prostora svima bitna i svi su gledali kako u prostor, bilo vanjski, bilo unutarnji postaviti čim više stolova kako bi ostvarili isplativost. Sada se to neće moći. Naravno da ćemo morati poštovati sve epidemiološke mjere i tome podrediti poslovanje, zaključuje Brusić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno