ZBOG RASTEREĆENOSTI BOLNICE ‘Drive in’ testiranje započinje ispred zadarske bolnice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Do ponedjeljka će profunkcionirati nov način uzimanja uzoraka
Ova će ambulanta funkcionirati na način da pacijenti svojim vozilom dođu na parkiralište bolnice gdje im se uzima uzorak. Svrha ovakvog načina rada je ubrzati uzimanje briseva, time i bržeg dobivanja rezultata o eventualnoj infekciji, kaže načelnik županijskog Stožera Šime Vicković
Arif SITNICA
Uzorci će se uzimati na bolničkom parkingu pokraj stambenih kontejnera

Kako je Županijski stožer civilne zaštite i najavio na novinskoj konferenciji ove srijede, u Zadru s radom započinje takozvana drive in ambulanta. Ovakav način rada uveden je kako bi se ubrzalo testiranje na COVID-19, a najavio je ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina, napominjući kako će se uzorci uzimati i izvan COVID-1 odjela, u ‘drive in’ ambulanti. Stoga će svi febrilni bolesnici, kao i njihovi kontakti, biti obrađivani na COVID 1 odjelu i neće morati ulaziti u krug bolnice.
Novi program rada, koji uključuje i ukidanje noćnih smjena u COVID ambulantama na Ravnicama, uveden je prema uputama Ministarstva zdravlja i dužni su ga poštivati svi lokalni stožeri civilne zaštite. S obzirom da je mnogim građanima još uvijek nepoznat način na koji će funkcionirati ‘drive in’ testiranje, o detaljima ovog programa razgovarali smo sa prvim čovjekom Županijskog stožera, Šimom Vickovićem:

Montaža tri šatora

- Na prijedlog Opće bolnice Zadar uvodimo ‘drive in’ način uzimanja uzraka COVID-19 ispred zadarske bolnice, a riječ je o parkingu pokraj stambenih kontejnera. Nacionalnom stožeru civilne zaštite poslali smo zahtjev za dostavu i montažu tri šatora kako bi napravili prostor ispred šatora u slučaju vremenskih nepogoda, prije svega kiše. Ravnateljstvo će djelatnike Opće bolnice Zadar podijeliti u timove, a tzv. drive in ambulanta funkcinirat će na način da pacijenti svojim vozilom dođu na parkiralište bolnice gdje im se uzima uzorak. Svrha ovakvog načina rada je ubrzati uzimanje briseva, time i bržeg dobivanja rezultata o eventualnoj infekciji, kaže Vicković.
Na pitanje kada će ova ambulanta započeti s radom i kome je zapravo namijenjena, pojašnjava kako će se s uzimanjeme briseva ispred bolnice krenuti čim se za to ostvare svi tehnički uvjeti za koje se Stožer užurbano priprema, prije svega zadarska bolnica čije bi djelatnike ovakav način uzimanja briseva rasteretio.

Veća protočnost uzimanja briseva

- Nadam se da bi mogli početi u subotu, najkasnije u ponedjeljak. Ambulanta na Ravnicama i dalje će uzimati uzorke, a s domovima za stare i nemoćne u županiji dogovorili smo termine u kojima će slati svoje zaposlenike, odnosno sve koji izlaze iz smjene ili koji dolaze u smjenu. Prema uputi Nacionalnog stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo, svi djelatnici koji idu raditi u domove ili općenito u zdravstvene ustanove dužni su testirati se prije početka rada. Što se tiče namjene ambulante ‘drive in’ ispred bolnice, ona je namijenjena svim osobama koje edipemiolozi označe kao kontakte sa zaraženima. Znači, princip je isti kao i u dosadašnjem uzimanju uzoraka u bolnici i u COVID ambulanti, ali će ovdje frekvencija, odnosno protočnost uzimanja briseva, biti mnogo brža. Jer cilj nam je rasteretiti liječnike i općenito zdravstveno osoblje COVID odjela, ističe Vicković, napominjući kako će briseve u ovoj ambulanti i dalje uzimati liječnici Opće bolnice te će ona funkconirati u stalnom dogovoru s epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo.
S obzirom da se situacija s pandemijom u Zadarskoj županiji stabilizirala i riječ je o tek jednom oboljelom dnevno, a nekoliko dana nije ih ni bilo, načelnika Stožera pitali smo kakav je trenutačna situacija, pogotovo stoga što građani svakodnevno iščekuju popuštanje mjera.

Najviše opterećen gradski Stožer

- Danas imamo samo jednog zaraženog, a riječ je o očekivanom kontaktu iz Ortopedske bolnice Biograd. Imamo 22 izliječenih i sada čekamo mjere Vlade po kojima ćemo postupati, već imamo i dosta upita vezanih za radove izvan županije, no nisam htio odgovarati na njih napominjući podnositeljima zahtjeva neka se malo strpe dok ne dobijemo upute Stožera. Kao što je poznato, propusnice više nisu potrebne na razini županije, ali imamo poljoprivrednika koji moraju izvan županije, ponajprije radi prodaje svojih proizvoda. Oni propusnice traže preko naše poljoprivredne službe i dobiju je u doista kratkom roku, pojašnjava Vicković.
Toplo proljetno vrijeme na ulice je izmamilo brojne šetače, što je Stožeru jednim dijelom otežalo rad, osobito na području grada Zadra.
- Najveći su problemi na području kojega pokriva Stožer civilne zaštite Grada Zadra, no pojačali su nadzore vodeći i dalje računa o socijalnoj distanci koja se sve ovo vrijeme pokazala najboljom metodom u borbi protiv koronavirusa, zaključuje Vicković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno