Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Cijepiti se ili ne cijepiti se

24.04.2021. 09:22


Kroz velika vrata ulazim u covid tržnicu koja se prostire do u beskraj. Podsjeća me na slavnu tržnicu Bocheria u Barceloni. Slab sam na sve što je u vezi s Barcelonom gradom i Barcelonom klubom osim težnje kluba da bude dio nogometne Super lige.
Beskrajni nizovi stolova u covid tržnici poredani su kao postrojeni vojnici u satnije i u bataljune. Ponuda cjepiva protiv covida, ponuda ideja za covid i protiv covida duga je kao telefonski imenik Pekinga.
U prvom nizu stolova naredani su, kao sardine u Mardešićevim kutijama, znanstvenice i znanstvenici, međusobno se nadvikujući, o svojoj ponudi cjepiva. Oni koji nude jedno, naglašavaju besprijekornost njihove tekućine, vičući kako je cjepivo konkurentske tvrtke opasno po život. Kao omamljen, bauljam između stolova koji su elegantno aranžirani. Male ampulice, kažu jedni – spasonosne tekućine, a drugi – smrtonosne tekućine, šepure se u aranžmanima, nalik na instalacije Saše Šekoranje.
Drugi niz stolova u covid tržnici namijenjen je prodavačima ideja o covidu. Za jednim stolom piljarica me uvjerava kako je covid prevara kojim manipulatori žele zagospodariti svijetom, kako tajni vođe cjepivom žele ljude držati na kratkoj uzici, kako će svijet postcovida biti nalik svijetu iz Orwelovog romana 1984.
Hodam, malakšem jedva se držeći na nogama. Svećenik u crnom viče kako je cijepljenje znak nevjere. Svećenik u bijelom, sam papa, napominje kako je cjepivo istinska zaštita protiv korone. Mlađi znanstvenik govori kako je znanost kroz povijest iskorijenila sve opake bolesti koje su pokosile milijune ljudi: kugu, koleru, smrtonosnu gripu, gubu.
Ja kao vjernik, nijem stojim pred vrškom igle iz koje pada kap cjepiva. Taj vršak igle u meni zaziva strepnju, strah, dilemu. Ogoliti ruku pred medicinskom sestrom ili ne, pitanje je sad?
Ovo znam, Svevišnji, dragi Bog, gospodar je života i smrti. Ja sam njegovo ljubljeno dijete. Bog mi želi sreću, mir i zdravlje. On je moje zdravlje. Vjerujem kako se njegovo zdravlje očituje u Duhu Svetomu i u sakramentima i u znanosti. Ja sam odgovoran i za svoju sestru i za svoga brata čovjeka: za njihovu slobodu, sreću, zdravlje.
Polako izlazeći iz covid tržnice, zrak intenzivne prirode pomiluje me po licu.


Uživajte, blagoslovljeni bili.