Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dok se odgovornost prebacuje, smeće raste

24.04.2021. 08:45


Nakon što smo u Zadarskom listu objavili priču o ekološkoj katastrofi u Šepurinama pokraj Nina, poslali smo upite nadležnim ministarstvima i Državnom inspektoratu, kako bismo utvrdili čija je odgovornost uklanjanje velikih količina ilegalno odbačenog građevinskog otpada s tog područja.


Inspekcija utvrdila odgovornost Grada Nina
Nakon što smo upit na temu odlaganja glomaznog otpada u Šepurinama poslali u Državni inspektorat, promptno smo dobili odgovor u kojem je navedeno kako je inspekcijom utvrđeno kršenje Zakona o održivom gospodarenju otpadom od strane Grada Nina, koji je kao jedinica lokalne samouprave dužan riješiti problem ilegalnog odlaganja otpada.
– Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata uz nazočnost komunalnog redara Grada Nina na lokaciji Šepurine utvrdila je da su na području nekadašnje vojne piste kao i po okolnom šumskom području odbačene velike količine materijala od iskopa, materijala od rušenja objekta kao i glomaznog komunalnog otpada. Temeljem utvrđenoga činjeničnog stanja Državni inspektorat utvrdio je da je prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave dužna na svom području osiguravati sprječavanje odbacivanja otpada te uklanjanje na taj način odbačenog otpada. Predmet je dostavljen Gradu Ninu na nadležno postupanje. Grad Nin je pozvan da postupi sukladno navedenom Zakonu. Ponovljenim nadzorom je utvrđeno kako stranka nije postupila po rješenju inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata te je u studenom 2020. godine pokrenut prekršajni postupak protiv izvršnog tijela jedinice lokalne samouprave, odnosno Gradonačelnika Grada Nina, piše u odgovoru Državnog inspektorata.


Komunalci dužni spriječiti daljnje odlaganje otpada
Isti smo upit poslali i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, pod čijom je ingerencijom rješavanje problema iz domene onečišćenja okoliša.
– Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave dužno je na svom području osigurati sprječavanje odbacivanja otpada i uklanjanje tako odbačenog otpada. Provedbu ove obveze osigurava komunalni redar i to: mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada, kroz uspostavu sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, uspostavom sustava evidentiranja lokacija odbačenog otpada, redovitim nadzorom područja jedinice lokalne samouprave radi utvrđivanja postojanja odbačenog otpada, a posebno lokacija na kojima je već bilo evidentirano odbacivanje otpada te drugim mjerama sukladno odluci predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, mjerama za uklanjanje otpada odbačenog u okoliš. Komunalni redar rješenjem naređuje uklanjanje otpada vlasniku ili posjedniku nekretnine ili osobi koja upravlja određenim područjem prema posebnom propisu. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja spremno je pružiti pomoć jedinici lokalne samouprave u cilju rješavanja problema, piše u priopćenju Ministarstva.




Prostor u vlasništvu RH
Podsjećamo da je u nedavnom razgovoru za Zadarski list Jozo Mustać, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Nina izjavio kako saniranje štete učinjene dugogodišnjim ilegalnim odbacivanjem otpada nije u ingerenciji Grada Nina, jer je prostor bivše vojarne vlasništvo Republike Hrvatske, koja je prema tome odgovorna za sanaciju i čišćenje otpada. Također je potvrdio da komunalni djelatnici osobama koje uhvate u odlaganju otpada narede da odmah napuste prostor taj prostor.
Problem s ilegalnim odlaganjem otpada intenzivirao se nakon poplave iz 2017. godine, kada je zbog velike materijalne štete Grad Nin dobio privremenu dozvolu za odlaganje građevnog otpada od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Prije poplave, pista je služila kao staza za utrke za mnoge ljubitelje brzine iz cijele države i Zadarske županije.


Jedan upit bez odgovora
Upit o problematici odlaganja otpada u Šepurinama poslali smo i u Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, no još nismo dobili odgovor.


Problemi su postojali i prije poplave
Iz Udruge Eko Zadar, kojoj smo se također obratili u vezi s ovom problematikom, potvrdili su nam kako od 2018. godine šalju upite i zahtjeve na adrese lokalne samouprave i nadležnih ministarstava. Dali su nam uvid u odgovore koje su dobili na poslane zahtjeve. Iz odgovora je vidljivo kako se odgovornost za sanaciju problema prebacuje s lokalne na državu razinu i obratno.
U jednom od prvih odgovora, koji su dobili iz Upravnog odjela za upravno-pravne i opće poslove Grada Nina rečeno im je kako se zbog velike buke i problema koji su se događali prilikom održavanja utrka na pisti u nekoliko navrata pokušalo i fizičkim barijerama onemogućiti daljnje održavanje ilegalnih utrka, koje su znale imati i posljedice opasne po život. Kako doznajemo iz dokumentacije Eko Zadra, na jednoj takvoj utrci iz 2017. godine došlo je do izlijetanja automobila u provaliju. Vozilo se zapalilo, a vozači su uspjeli izvući živu glavu. Umalo je došlo i do veće katastrofe, jer se požar iz automobila proširio na okolnu šumu, a kako je bilo ljeto i velike suše, brza intervencija vatrogasaca spriječila je veću štetu. Nadalje, navode iz Eko Zadra, prema izjavi pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Nina iz 2018. godine, građani Nina anonimno su, po odobrenju tog Odjela, na pistu mogli odlagati građevni otpad s ciljem onemogućavanja pristupa pisti i održavanja utrka.


»Ponovljenim nadzorom je utvrđeno kako stranka nije postupila po rješenju inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata te je u studenom 2020. godine pokrenut prekršajni postupak protiv izvršnog tijela jedinice lokalne samouprave, odnosno Gradonačelnika Grada Nina«
Državni ispektorat


»Komunalni redar rješenjem naređuje uklanjanje otpada vlasniku ili posjedniku nekretnine ili osobi koja upravlja određenim područjem prema posebnom propisu. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja spremno je pružiti pomoć jedinici lokalne samouprave u cilju rješavanja problema«
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja