Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HT PREMIJER LIGA Veljko Mršić: Imamo veliki cilj i privilegiju učiniti ljude sretnima

24.04.2021. 08:37


Otvaranje mini-turneje domaćih utakmica (Šibenka, Split, C. zvezda, Hermes) u kultnim Jazinama košarkaši Zadra su zaključili relativno lagano ostvarenom pobjedom kontra južnih susjeda. Gosti su više od polovice susreta bili dostojan protivnik da bi u drugom dijelu osjetno širi i kvalitetniji kadar kojeg pod sobom ima Veljko Mršić odnio prevagu. Na konto Zadrana je tako sjela 26. pobjeda u domaćem prvenstvu te im je, tri utakmice prija kraja trećeg kruga, startna jedinica u doigravanju praktički na dohvat ruke, a za ostvarenje tog cilja preostalo im je još preskočiti Split u sutrašnjem dvoboju, također u hramu zadarske košarke.


Sparing partner
To je zapravo i najbitniji zaključak viđenog u 40 minuta trećeg ovosezonskog susjedskog derbija, epiteta koji nažalost vrijedi tek u onom tradicionalnom smislu. Ipak u ova dva, tek 70 kilometara udaljena, dalmatinska grada stanuju oprečne košarkaške družine. Ova zadarska iskreirana je, i budžetom i gušćom koncentracijom kvalitete, da se bori za naslov prvaka Hrvatske dok šibenska spada u neki srednji razred domaće konkurencije pa i ne čudi što su Mršićevi igrači u četvrtak navečer više odradili jači šuterski trening nego što su zapravo strahovali od nekog eventualnog poraza koji bi im onda zakomplicirao borbu za jedinicu. U tom kontekstu gosti iz Krešimirovog grada pokazali su se dostojnim sparing partnerom koji je svakako poslužio svrsi, tj. kao priprema za prave izazivače s kojima će se Zadrani sigurno češće sastajati u narednih mjesec i pol dana.
– Kredit sigurno ide i na račun Šibenke što je odigrala dobru napadačku utakmicu. Šuterski su bili dobri, ali znali smo da se radi o ekstremno napadački orijentiranoj momčadi. Mi smo malo zahrđali u ovih osam dana bez utakmice, radili smo na tome da se malo osvježimo i da podignemo tu fizičku spremu i to se osjetilo na početku. U drugom poluvremenu smo odigrali malo bolju obranu i napravili tu prednost. Napadački smo bili veći dio utakmice dobri, vidi se da smo uigraniji, da se bolje tražimo i dolazili smo do dosta dobrih situacija. Bili smo šuterski efikasni, naročito u šutu za tri poena. Čestitam mojim momcima i gostima na jednoj dobroj utakmici – istaknuo je trener Zadra šuterski preporod kojeg su doživjeli njegovi igrači u susjedskom derbiju s pogođenih 15 trica iz 28 pokušaja, što je svakako dobra vijest pred nadolazeći krešendo sezone, no s druge strane Mršića nije mogao zadovoljiti obrambeni angažman kao ni ponovno jedno indolentno otvaranje utakmice. Zato je na poluvremenu trebalo malo podignuti glas i razdrmati svlačionicu.


Mlaki ulaz
– U svlačionici se moglo čuti ono o čemu stalno pričamo. Da moramo prije svega respektirati sebe i da ne smijemo dozvoliti takav mlaki ulaz u utakmicu. To su neke navike koje nisu od jučer. Onako, bio je malo žešći razgovor jer ako na trening dođeš i od prve minute radiš sa stopostotnom koncentracijom i energijom onda to nije problem ni na utakmici. Ovaj način kako mi funkcioniramo često je lutrija kakvi ćemo izići na teren. I to sigurno treba mijenjati. Neću sada kritizirati, ali imamo puno igrača koji su baš uvijek u fokusu i igraju s pravom energijom i intezitetom i to je ono pozitivno. U konačnici, to je nešto na čemu se i temelji selekcija igrača. S druge strane, znam da je teško osam mjeseci stalno biti pod nekim pritiskom kojeg im namećem i vidim da im to zna teško pasti. Međutim, taj pritisak je i privilegija koju nemaju svi. Boriti se da nešto osvojiš i učiniš ljude sretnima po meni je privilegija. Tako moramo razmišljati jer imamo veliki cilj do kraja sezone i pokušat ćemo ga ostvariti – rezolutno je zaključio Mršić.




Mršić: Prazne Jazine podsjetnik koliko nam nedostaju navijači
Povratak u Jazine nakon dvije godine u svojstvu domaćina događaj je kojeg nažalost u gradu košarke nije smjela ispratiti publika. Uistinu šteta jer vidjeti košarkaše Zadra smještene na klupi na jugozapadu, kao u dobra stara vremena, bio je jedinstven praznik za oči. No, i taj prizor nekolicini pripadnika medija koji su imali privilegiju pratiti uživo dvoboj sa Šibenkom kao i samim akterima na terenu bio je potpuno nedorečen. Nenormalno doba koje vlada oko nas već 13 mjeseci i sportaše je prisililo na prilagodbu uvjetima koje puno više odgovaraju duhovima, nego ljudima.
– Nikad nisam igrao u Jazinama u ovakvim uvjetima, no na kraju nam dođe na isto, igrali u njoj ili nekoj školskoj dvorani. Nažalost, ovo je još jedan podsjetnik koliko nam navijači nedostaju ove sezone. Da su bili uz nas, siguran sam da bi imali nekoliko pobjeda više, ali što je tu je, kako je svima tako je i nama – osvrnuo se Mršić na nastup njegovih košarkaša u kultnoj zadarskoj dvorani.


Carterov pad forme
Jedan od rijetkih Mršićevih igrača koji nisu imali svoj dan u četvrtak kontra Šibenke bio je Justin Carter. Inače, ponajbolji igrač Zadra ove sezone zaključio je susjedski derbi s upisanom nulom u rubrici poena, a da nije bio sto posto u utakmici potvrdilo je i njegovo isključenje početkom nastavka kada je zaradio drugu, isključujuću, nesportsku pogrešku.
– Justin je dobio crveni karton, tj. dva žuta zbog dva nesportska prekršaja. Primjetno je da je u zadnje vrijeme pao u formi i definitivno ga trebamo u najboljem izdanju za završni dio sezone – kazao je Mršić.


Završne ligaške obveze
HT, 32. kolo: Zadar – Split (25. travnja, 17 sati)
ABA, 26. kolo: Zadar – C. zvezda (26. travnja, 18 sati)
HT, 31. kolo: Cibona – Zadar (28. travnja, 18 sati)
HT, 33. kolo: Zadar – Hermes A. (2. svibnja, 12 sati)