Tomislav Grbin već 40 godina uređuje pano crkve Srca Isusova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
»Tajni« posao bivšeg ravnatelja Prirodoslovno-grafičke škole
Prije njega je pano godinama ukrašavala jedna gospođa iz župe, a kad ona više nije mogla, on je uskočio i završio njen pano nakon što se vratio s fakulteta 1981.. I od sljedeće godine do danas nije propustio tu zadaću
Marin GOSPIĆ
Tomislav Grbin volio bi da se javi netko mlađi koji bi preuzeo ovu odgovornost, a on bi mu bio na pomoći

Svaki veći kršćanski blagdan zadnjih 40 godina Tomislav Grbin izrađuje ukrase od stiropora za pano u predvorju crkve Presvetog Srca Isusovog na Branimirovoj obali. Pokraj profesorskog rada i kasnije ravnateljskog mjesta u Prirodoslovno-grafičkoj školi, te uz svoje mnoge posliće karikaturista, crtača stripova te humanitarnog djelovanja, nije bilo opće poznato da je Grbin pred blagdane imao i ovaj važan »posao«.

Srce Isusovo je njegova župa u kojoj je redovito na svetoj misi te je i član župnog vijeća, ali prije 40 godina pronašao ga je u njegovoj župi i ovaj volonterski zadatak koji bi sad već volio predati mlađem nasljedniku.
- Tjedan do dva uoči Božića i Uskrsa, a ponekad i većih blagdana kao što je na primjer Srce Isusovo, kuća bi mi bila puna stiropora i boja. Veliki formati stiropora zauzmu cijeli stol, a razne oblike i natpise izrezujem skalpelom i bojam akrilnim bojama. U zadnje vrijeme sam razradio i reljefno iscrtavanje po stiroporu, govori nam Grbin dok u jednom prostorijici na vrhu župe Srca Isusova kopa po već iskorištenim kreacijama.

Radost kao najveći motiv

Na policama su naslagani ukrasi od striopora - natpisi, Isusi u svim oblicima i veličinama, Gospa, srce Isusovo, uskrsna jaja, božićne kuglice, adventske svijeće kojima bi se iz tjedna u tjedan dodavao plamen...
Prije njega je pano godinama ukrašavala jedna gospođa iz župe, a kad ona više nije mogla, on je uskočio i završio njen pano nakon što se vratio s fakulteta 1981.. I od sljedeće godine do danas nije propustio tu zadaću.
- Shvatio sam polako da sam si nametnuo veliku odgovornost. Župljani bi me pitali što ću sljedeće raditi. Jednom je došao pokojni nadbiskup Prenđa u našu župu i rekao je pred ljudima da je došao poslovno, a onda meni još šapnuo: ‘A došao sam i da vidim tvoj pano’, prisjeća se Grbin.
Jednom sam uređivao pano kad su djeca imala probu za zbor. Rekla su mi da uvijek radim nešto ozbiljno pa sam sljedećeg Božića pano posvetio njima. Bila su jako sretna i ponosna i pozvala su me na svoj božićni koncert, prepričava Grbin. A na panou za djecu je nacrtao veliko božićno selo, puno detalja, jaslica, ukrasa, djece koja se grudaju.
Najveći motiv za neumorno izvršavanje ove zadaće bio mu je uvijek - radost.
- Kad bih vidio koliko to ljude veseli, onda bih vidio smisao. Često bi mi inspiracija bila i neki moment društva. U socijalizmu, recimo, nije bilo popularno reći da to radim. Bilo je nezamislivo da bi neke novine jednom o tome pisale. Ali ljudima bi to uljepšalo ozračje za blagdane. Tijekom rata sam izradio Isusa kako stoji otvorenih ruku iznad zgarišta ili kako izlazi iz ruševina. A otkad je pandemija, trudio sam se da panoi budu što veseliji. Što je bila veća kriza, panoi bi nasuprot tome bili što kičastiji, veseliji, govori Grbin.

Mladi trebaju jači pokretač

Humanitarni rad nije mu stran. Prepoznatljiva je njegova slika vodotornja s božićnom kapicom koju je napravio za akciju Vukovaru ZaDar. Sa učenicima Prirodoslovno-grafičke škole je imao razne humanitarne akcije - bojanje Doma sv. Frane, oslikavanje bibliobusa, suradnja za razne manifestacije, udruge, posebice za Ligu protiv raka u kojoj je i sam član. Znao je iznenaditi učenike i za blagdane ukrasiti hodnik škole, u kojem je, usput budi rečeno, za vrijeme odmora i uoči početka nastave uvijek svirala glazba.
- Važno je humanost prenositi na mlade. U zapadnjačkom svijetu je zavladala jedna težnja hedonizmu, opuštanju, zabavljanju, stoga je mladima nekad potreban malo jači pokretač da ih izbaci iz komfora. Ali kad osjete radost pomaganja, onda se rado uključuju, govori Grbin koji je 2019. godine od Zadarske nadbiskupije dobio i priznanje za promicanje kršćanskih vrednota na području odgoja i obrazovanja.

Tomislav unosi Gospodina u srca drugih

Župnik Presvetog Srca Isusova, fra Bojan Rizvan, istaknuo je kako župljanima puno znači Grbinov angažman.
- Naš dragi Tomislav na panou crkve ostvaruje umjetničku crtu koju mu je Gospodin darovao, ali najveća umjetnost je unositi Boga u ovaj svijet. Tomislav kroz pano unosi Gospodina u srca drugih te prenosi jako važnu poruku da nas ohrabri za život u radosti, rekao je fra Bojan.
Upravo je prije dva dana fra Bojan izabran za definitora Provincije sv. Jeronima. Na Provincijskom kapitulu Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru je u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu izabrana nova provincijska uprava.
Za provincijalnog ministra izabran je fra Tomislav Šanko, za vikara Provincije fra Stipe Nosić, a za definitore Provincije, osim fra Bojana, izabrani su fra Josip Sopta, fra Leopold Mičić i fra Pavle Ivić.

Svaki puta pano drukčiji

Grbin skromno kaže da mu ponestaje ideja za panoe. Ponekad bi iskoristio dio nekog starog natpisa, ali svaki put je pano drugačiji.
- Teško mi je nakon tolikih godina smišljati nešto originalno i drugačije. Potrebne su nove ideje i pristupi, nešto svježije. Volio bih da se javi netko mlađi tko bi želio preuzeti ovu odgovornost, a ja bih mu dao sav materijal i boje te radio uz njega kao ispomoć dok me zdravlje služi. Evo, i ovim putem pozivam zainteresirane da se jave, govori Grbin koji je od ove školske godine u mirovini, ali je i dalje stalno u nekom pokretu i poslu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)