Volontiranje kao životni stil

Slika korisnika admin
Tkon volonteri
Moj životni stil postalo je volontiranje, kaže Helena Poučki iz Srbije

Općina Tkon, Turistička zajednica općine Tkon i udruga "Trs" u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb i ove su godine organizirali Međunarodni volonterski radni kamp u Općini Tkon u trajanju od 14. svibnja do 28. svibnja ove godine.
U povodu obilježavanja 100. volonterskog radnog kampa u Hrvatskoj u petak su mladi volonteri iz Italije, Koreje, Belgije, Francuske, Rusije, Srbije i Hrvatske iz brodova položili zaštitne mreže u dužini od 200 metara na tri glavne plaže, i to u zaseoku Ugrinići i dvije plaže u Tkonu. Kako navode volonteri, polaganjem zaštitne mreže žele zaštititi kupače od nasrtaja brodova, glisera i skutera.
U razgovoru s jednom od volontera, Helenom Poučki iz Srbije doznajemo da su volonteri i ove godine očistili plaže u Tkonu.
- Kad smo prvu godinu došli u Tkon započeli smo s čišćenjem plaža te smo skupili vrlo velike količine smeća. No, danas primjećujemo da se drastično smanjila količina otpada koju more izbaci na površinu ili otočani odlože, kazala je Helena.
Kampovi su jedinstveni oblik volonterskog rada koji okuplja mlade iz cijelog svijeta kako bi zajedno živjeli i radili na projektima koji direktno doprinose lokalnim zajednicama u kojima se kampovi održavaju.
- Sudjelovanjem u radnom kampu u prilici sam susresti ljude iz svih dijelova svijeta. No, isto tako imam priliku upoznati različite kulture, svjetonazore, isprobati različita jela. Jednom riječju, radi se o interkulturalnom doživljaju. Volontiram zadnjih pet godina i mogu reći da se moj život u potpunosti promijenio. Moj životni stil postalo je volontiranje. Osim toga, mijenja se moj sustav vrednovanja koji je drugačiji od onog koji se proklamira putem medija. Karijera, posao i novac dobili su sporedno značenje u mom životu, dodala je Helena.
Među volonterima u Tkonu bio je i Olivie iz Belgije. Za njega je volontiranje savršeni spoj pomaganja i stvaranja pojedincu ili lokalnoj zajednici.
- Volontiram četiri godine i mogu reći da je stečeno iskustvo tijekom volontiranja neprocjenjive vrijednosti. Domicilno stanovništvo izvrsno nas je prihvatilo. Nisam imao priliku razgovarati s mještanima, ali zato nas uvijek srdačno pozdrave, rekao je Olivie.
Volonteri će danas održati promotivnu akciju u povodu obilježavanja 100. volonterskog radnog kampa u Hrvatskoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno