Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Autosjedalice spašavaju život

Autor:

23.05.2009. 22:00
Autosjedalice spašavaju život


Istraživanja i iskustva pokazuju da se 80 posto dječjih sjedalica ne koristi na ispravan način, a u Hrvatskoj se taj postotak kreće čak i preko 90 posto, kazala je Fanita Kukuljica, iz Udruge Roda, naglasivši kako, nažalost, u Hrvatskoj svi roditelji koji svoju djecu, umjesto vezanu u autosjedalice, u vozilu drže u naručju ili u košarama riskiraju život djece


Još jedan besplatni pregled autosjedalica u Zadru, u organizaciji Udruge Roda “Roditelji u akciji”, održan je u subotu na parkiralištu ispred Mercatora. Riječ je, naime, o akciji namijenjenoj roditeljima putem koje im se pruža mogućnost dobivanja iznimno korisnih informacija, savjeta i praktične pomoći i u vezi ispravnog korištenja autosjedalica njihove djece.
Naime, udruga Roda se već godinama trudi brojnim akcijama ukazati na važnost pravilnog korištenja autosjedalica, čime su do sada, na tom području, zasigurno postigli autoritet. Činjenica je da su u Hrvatskoj ljudi još uvijek slabo upućeni u važnost i sigurnost djeteta koju autosjedalica osigurava, za razliku od drugih zemalja, primjerice Kanade, gdje se novorođenče ne smije iznijeti iz rodilišta ukoliko ga u automobilu ne čeka ispravno postavljena autosjedalica.
Pregled su obavljali Rodini savjetnici, a tijekom pregleda roditelji su imali priliku dobiti i vrijedne informacije u vezi s ispravnim korištenjem autosjedalice.
 – Autosjedalice spašavaju život i smanjuju ozbiljne ozljede i do 70 posto, drugim riječima, od desetero djece koja smrtno stradaju ili su teže ozlijeđena vozeći se izvan autosjedalice, odnosno u neispravno montiranoj sjedalici, čak njih 7 bi preživjelo ili ne bi završili u bolnici da su bili ispravno vezani. Istraživanja i iskustva, međutim, pokazuju da se 80 posto dječjih sjedalica ne koristi na ispravan način, a u Hrvatskoj se taj postotak kreće čak i preko 90 posto, kazala je Fanita Kukuljica, iz Udruge Roda, naglasivši kako, nažalost, u Hrvatskoj svi roditelji koji svoju djecu, umjesto vezanu u autosjedalice, u vozilu drže u naručju ili u košarama riskiraju život djece te ih izlažu opasnosti od ozbiljnih ozljeda.
– U vrijeme kada znamo kako je jedini prihvatljiv način vožnje djeteta u vozilu od prvog dana života takav da dijete bude vezano u autosjedalici primjerenoj djetetovom stupnju razvoja i ispravno pričvršćenoj za vozilo, neodgovorno je i neprihvatljivo od nas roditelja svjesno riskirati živote naše djece nekorištenjem autosjedalica, zaključila je Kukuljica, te naglasila kako iz Udruge žele apelirati na sve roditelje da pruže maksimalnu zaštitu svojoj djeci i koriste dječje autosjedalice od prvoga dana života, uvijek i bez iznimke, jer gubitak jednog jedinog života koji je mogao biti spriječen čini tragediju još većom.