Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bilaver spasio čast Zadrana

Autor: Drago Bajković

23.05.2009. 22:00
Bilaver spasio čast Zadrana

Foto: Vedran SITNICA



U posljednjoj utakmici pred svojim gledateljima u sezoni 2008/09 Zadrani nisu uspjeli pobijediti posljednjeplasiranu momčad Prve HNl Croatiju iz Sesveta. Sesvećani su bili blizu iznenađenja nakon što ih je Guja doveo u vodstvo u 64. minuti. Međutim, jedan od dvojice kadeta kojima je Zebić dao prigodu u ovoj utakmici, Franko Bilaver, prekrasnim udarcem s dvadesetak metara spasio je čast prvoligaša sa Stanova. Bila je ovo utakmica koja je odigrana po nesvakidašnjoj vrućini.
Pola sata prije početka jučerašnjeg susreta Zadar – Croatia na tribinama Stanova se skupilo tek dvadesetak navijača i izgledalo je da su zbog velike vrućine unatoč besplatnom ulazu odlučili propustiti ovu utakmicu. Čini se da su navijači prvoligaša sa Stanova ipak čekali posljednji trenutak da bi popunili tribine i na kraju ih se skupilo negdje oko tisuću. Trener Dalibor Zebić je na teren poslao momčad s nekoliko prinova, prije svega pritom mislimo na mladog Luku Begonju kojem je ovo bio debi u seniorskoj momčadi, a u nastavku utakmice uveo je u igru i drugog kadeta -Franka Bilavera. Od zanimljivosti valja naglasiti da su Zadrani započeli s četiri igrača u zadnjoj liniji, nešto slično što su odigrali i u prvom poluvremenu u Zaprešiću.
U 3. minuti susreta Ljubičić je okušao udarac s 25 metara, lopta je prohujala daleko od vratiju gostujućih vratiju. Do 13. minute se ništa bitnije nije događalo, a onda je Šaranović primio jednu loptu s očima u šesnaestercu Croatije i pokušao tući iz prve. Udarac je bio loš,ali lopta se od gostujućih igrača ponovno odbija do njega. Odigrva povratnu loptu do natrčlog Ljubičića koji s ruba kaznenog prostora dobro tuče, međutim Radoš je dobro postavljen i spriječava vodstvo domaćina. Pet minuta kasnije još bolja prigoda za Zadrane. Maruna je odlično ubacio s desnog boka, na prvoj vratnici loptu je promašio Mitrović, ali n drugoj nije Šaranović. Dobro tuče glavom, ali Radoš krajnjim naporom prebacuje loptu preko grede svojeg gola. Igrala se 34. minuta kada Je Župan opalio s 25 metara, lopta je prošla nedaleko od okvira gostujućeg gola. U 43. minuti ponovno je tukao Ljubičić, ovoga puta s dvadesetak metar, opet neprecizno. U 44. minuti sporna situacija u šesnaestercu gostujuće momčadi, Glasović je evidentno igrao rukom, a sudac Trampus samo je odmahnuo rukom.
Na početku drugog poluvremena gosti iz Sesveta krenuli su nešto ofenzivnije, ali ništa konkretno nis naravili prema naprijed. Prvu prigodu u nastavku ima opet Zadra, Mitrović je oštro tukao d dvadesetak metara,  Radoš nakon manjih problema ipak kroti njegov udarac. Igrala se 62. minuta kada je Župan milimetarski točnom loptom na desnoj strani pronašao Mitrovića koji se sjurio u šesnaesterac i oštrom loptom asistirao za Šaranovića kojem je malo nedostajalo da zakuca loptu u Radoševu mrežu. Minutu kasnije Župan iz slobodnjaka pogađa glavu Ljubičića koji umjesto mreže pogađ vratnicu. Ono što nije pošlo za nogom Zadranima uspjelo je Sesvećanima. Guja se u 64. minuti sam sjurio u kazneni prostor Zadrana i s 5-6 metara iskosa pogađa suprotni kut nemoćnog vratara Ježine – 0:1. U 75. minuti Vojnović je umalo povisio vodstvo gostiju, tukao je s desetak metara , lopta je fijuknula malo iznad vratiju Ježine. U 79,. minuti Zadar je izjednačio. Šaranović je izborio slobodni udarac metar od šesnaesterca s desne strane. Kada su svi očekivli nabačaj, Jozinović je kratko vratio loptu debitantu Franku Bilaveru koji udarcem s 20 metara pogađa desni kut Radoševih vratiju – 1:1. U 84 . minuti odličan pokušaj Raše, pokušao je lobati istrčalog vratara Radoša, ali umalo je bio neprecizan.


 ZADAR – CROATIA S. 1:1


ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 1.000. Sudac: Danijel Trampus 5,5. Pomoćnici: Hrvoje Barišić, Vlatko Lončar (svi Osijek). Strijelci: 0:1 Guja (64′), 1:1 F. Bilaver (79′), Žuti kartoni: Guja, Juroš, Vojnović, Čutura (Croatia)
ZADAR: Ježina 6, Begonja 6(od 60. Ćurjurić 6), Puljić 6, Skočibušić 6, Jozinović 6 , Ljubičić 6, Surać 6, Župan 6,5, Maruna 6(od 71. F. Bilaver 7),  Šaranović 6,5, Mitrović 6 (od 71. Rašo 6)
CROATIA SESVETE: Radoš 6,5, Guja 6,5 (od 90. Agić -), Glasović 5,5, Zubak 5,5 (od 85. Antagana 5,5), Čižmek 5,5, Vojnović 6, Šaban 5,5, Katanec 5,5(od 46. Slomić 5,5), Mus 5,5, Čutura 5,5, Pilipović 5,5




 ZEBIĆ: NISMO SE USPJELI OPROSTITI POBJEDOM


Nakon utakmice protiv Croatije iz Sesveta na konferenciji za novinare nije bilo prevelikih uzbuđenja. Croatia ide u razigravanje za ostanak u Prvoj HNL, dok je Zadrov pokušaj za dohvaćanje 10. mjesta propao ovim remijem. Nakon utakmice pred novinare su došli trener Zadra Dalibor Zebić, te pomoćni trener Sesvećana Anto Petrović umjesto glavnog trenera Milana Đuričića koji nije licenciran. Prvi je pred mikrofone stao predstavnik gostiju.
– Odigrali smo dosta solidnu utakmicu po jako teškom vremenu. Ova utakmica nam je poslužila kao priprema za razigravanje za ostanak u Prvoj HNL. Ostali smo bez nekoliko važnih igrača, tako da nas nije bilo dovoljno niti za popuniti zapisnik. Odigrali smo dosta dobro, pogotovo u drugom poluvremenu. Možemo biti zadovoljni i nadamo se da ćemo uspjeti zadržati prvoligaški status. Skupili smo dosta žutih kartona, ali moram priznati da smo se htjeli i očistiti od kartona – kazao je Đuričićev pomoćnik Petrović, nakon čega je na red došao Zebić:
– Nismo uspjeli u našem naumu. Htjeli smo pobijediti i pobjedom se oprostiti u posljednjoj domaćoj utakmici ove sezone. Imali smo nekoliko izrazitih šansi, ali moramo priznati da smo mogli isto tako i izgubiti. Spašavali smo se u posljednjim trenucima. Treba priznati da smo u glavama već završili ovo Prvenstvo. Nije bilo dovoljno moći niti koncentracije. Oni su bili koncentriraniji i znali su bolje što žele od nas. I ovu utakmicu smo odigrali u našem poznatom ritmu toplo-hladno, s tim da je ova utakmica bila „hladna”. Nismo zadovoljni neodlučenim, ali ako ima nešto pozitivno u ovoj utakmici onda su to nastupi Begonje i Franka Bilavera. Ostaje nam još jedna utakmica u Zagrebu i susret u Kupu. Očekujem da će u tim dvobojima biti bolje nego protiv Croatije. Deseto mjesto? Očito ništa od toga, prokockali smo priliku za to protiv Sesveta. Imali smo priliku koju nismo iskoristili kao mnogo puta ove sezone. Kod primljenog pogotka je kiksala cijela obrana, ne samo Ježina. Ne krivim samo njega za to. Guja je vukao 40-tak metara i na kraju ušao u mrtvi kutCijela sredina i obrana skupa s Ježinom su kiksali. Ruka u prvom poluvremenu nije sporna, to se ne svira. Njemu se lopta odbila od glave u ruku. Nemam uopće primjedbe na to – kazao je Zebić. (M. L.)