Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HDZ osvojio polovicu svih mandata u Zadarskoj županiji

Autor: Nives Rogoznica

23.05.2009. 22:00
HDZ osvojio polovicu svih mandata u Zadarskoj županiji

Foto: Filip BRALA



HDZ je osvojio gotovo polovicu svih mandata, to jest 227 vijećničkih mjesta što je 49,5 posto od ukupnog broja mandata u predstavničkim tijelima gradova i općina u Zadarskoj županiji, te Županijskoj skupštini.
Izbori za članove općinskih vijeća u Bibinjama i Posedarju tek se trebaju ponoviti, no izuzmemo li iz analize buduće rezultate izbora u ove dvije općine, može se utvrditi kako je HDZ u šest gradova i 26 općina, te uključujući rezultate izbora za Županijsku skupštinu ukupno osvojio gotovo polovicu svih mandata, to jest 227 vijećničkih mjesta što je 49,5 posto od ukupnog broja mandata u predstavničkim tijelima gradova i općina u Zadarskoj županiji, te Županijskoj skupštini.
Pri tom je najbolji rezultat, od 92,3 posto, HDZ osvojio u Općini Poličnik gdje je od mogućih 13 osvojio 12 mandata, dok se u opoziciji našao vijećnik HSP-a.
HSS i SDP „dijele srebro”
Sve ostale stranke i liste ukupno su osvojile tek četiri mandata više nego HDZ sam, točnije 231 mandat.
S pet stečenih mandata više od SDP-a, HSS je matematički druga stranka u županiji po broju mandata. HSS je, naime, osvojio 46 mandata, a SDP 41. U korist SDP-u, treba, međutim, kazati kako u gardovima stoji mnogo bolje od HSS-a, no HSS obilato nadoknađuje s mandatima u općinskim vijećima. SDP, naime, u gradskim vijećima ima 14 mandat, dok ih HSS ima svega tri.
Kad su gradovi u pitanju ,socijaldemokrati su najveći broj mandata, točnije 7, osvojili u Gradskom vijeću Zadra, dok u vijećima Benkovca i Obrovca nemaju mandate. Kad su općine u pitanju, najveći broj mandata, i to po četiri, osvojili su u Sukošanu i Viru. Dobar rezultat SDP-ovaca u Viru, gdje je, uostalom, u prvom krugu za načelnika izabran stari-novi načelnik, SDP-ovac Kristijan Kapović, ne iznenađuje, iako valja reći kao je SDP u Viru stekao jednog vijećnika više nego 2005, no u Sukošanu je evidentno došlo do značajne promjene raspoloženja birača u korist socijaldemokrata koji su prije četiri godine u ovom Općinskom vijeću osvojili jedan mandat.
SDP neće imati vijećnike u općinama Galovac, Gračac, Jasenice, Kolan, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pašman, Polača, Poličnik, Povljana, Stankovci, Starigrad, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vrsi i Zemunik Donji.
Kad su u pitanju mandati HSS-a u gradovima, ova će stranka imati po jednog vijećnika u Zadru Biogradu i Pagu. U Zadru je i prije četiri godine osvojila jedan mandat, no tada nije imala vijećnika u Pagu i Biogradu. Zauzvrat, u Ninu je imala tri mandata, no u sljedeće četiri godine u Ninu, kao i u Benkovcu i Obrovcu neće imati vijećnike.
Katičin najuspješniji među nezavisnima
Ukupan broj mandata koje su osvojile različite nezavisne liste je 37, što je oko 8 posto ukupnih mandata. Najbolji rezultat među nezavisnima postigao je, nekadašnji HSLS-ovac i HNS-ovac, Danijel Katičin čija je lista u Općinskom vijeću općine Tkon osvojila 7 mjesta, a za opoziciju ima 4 vijećnika HDZ-a. Katičin je, izabran i za načelnika Tkona.
Drugi po uspješnosti među nezavisnima svega je nekoliko kilometara udaljen od laureata Katičina i nalazi se u Općini Pašman, a također je bivši stranački čovjek. Riječ je o Anti Kraljevu koji je ranije bio HDZ-ovac, a koji je osvojio 3 od mogućih 11 mandata.
Četvrta stranka po snazi u županiji je HSP s osvojenim 31 mandatom, od čega 24 mandata u općinskim vijećima. No, kad su gardovi u pitanju ova će stranka vijećnike imati samo u Pagu i Zadru, i to jednog u Gradskom vijeću Zadra i 3 u Gradskom vijćeu Paga. Još 3 imat će u Županijskoj skupštini.
20 vijećnika osvojio je HNS, i to ukupno pet u gradovima Zadru (2), Ninu (2) i Pagu(1), 13 u općinskim vijećima i 2 u Županijskoj skupštini.
Po broju osvojenih mandata HSLS je, u ovom trenutku tek šesta stranka. Ukupno su osvojili 18 mandata od čeha 4 gradovima Zadru (1), Obrovcu (2) i Pagu (1), 11 u općinskim vijećima i 3 u Županijskoj skupštini.
S ukupno osvojenih 13 mandata SDSS je sedma stranka po broju mandata, no nakon održavanja dopunskih izbora znat će se tek pravi rezultat ove stranke kao i DPS-a (demokratske partije Srba) koja za sad ima ukupno 4 osvojena mandata; 3 u Obrovcu i jednog Benkovcu. Zanimljivo je pripomenuti kako je na ovim izborima SDSS osvojio mandat u Općini Polača.
13 mandata umirovljeničkim strankama
HSU je ukupno stekla 8 mandata, od čega po jednog u Gradsko vijeću Zadra i Županijskoj skupštini, a ostalih šest u općinama Galovac (1), Kolan (3), Pakoštane (1) i Privlaka (1).
Demokratska stranka umirovljenika (DSU) osvojila je 5 mandata, od čega čak 4 na čelu s listama čiji je nositelj bio Josip Vlahović -Ećo (2 u Gradskom vijeću Zadra i 2 u Županijskoj skupštini), dok je preostali mandat stečen u Gradskom vijeću Biograda.
Po tri mandata dobili su DC i PSP (Paška stranka – Pag), s tim što DC ima dva vijećnika u Obrovcu i jednog u Starigradu, a PSP, logično, sva tri u Gradskom vijeću Paga.
Najmanji broj osvojih mandata pripada Hrvatskoj demokršćanskoj stranci (HDS) koja je dva mandata osvojila u Općinskom vijeću u Kukljici.