Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jana bez uspona na vrh

Autor:

23.05.2009. 22:00
Jana bez uspona na vrh

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Subotnjim povratkom Ene Vrbek i Milene Šijan, koje su se 21. svibnja uspele na vrh Mount Everesta (8.850m), u Bazni logor (5.300m), završen je penjački dio 2. hrvatske ženske alpinističke ekspedicije iz koje su se četiri Hrvatice popele na najviši vrh svijeta. Naime, 19. svibnja na vrh Mt. Everesta popele su se, kao prve Hrvatice, i sestre Darija i Iris Bostjančić. Ekspedicija je zabilježila još jedan rekord, a to je onaj Sherpe Lhakpe Nuru, sirdara, odnosno glavnog Sherpe hrvatskog tima, koji se u samo 43 sata popeo na vrh dva puta.
S Milenom i Enom u Bazu su se spustile i liječnica ekspedicije Lana Đonlagić, koja je provela na Logoru 2 (6.300m) sedam dana, izliječivši cijeli niz bolesnih penjača i Sherpi drugih ekspedicija, te Sunčica Hraščanec, koja je između ostalog bila zadužena i za snimanje tijeka cijele ekspedicije.
Djevojke su imale vatreni doček ostalih sedam članica ekspedicije i voditelja Darka Berljaka. Kraj penjačkog dijela potvrdio je da ovaj put do konačnog cilja neće stići zadarska planinarka Jana Mijailović, koja je u prvom dijelu ekspedicije uspjela izbjeći opasnu lavinu koja joj je prijetila. Hrvatski alpinistički tim će 25. svibnja napustiti Bazni logor i u Katmandu bi trebao stići, ako vremenske prilike budu povoljne, 29. svibnja. U Hrvatsku alpinistice iz Nepala lete 2. lipnja, pa bi Zagrebu trebale stići 3. lipnja.