Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kako je Pepeljuga uzela stvari u svoje ruke

Autor: Irena Jurjević

23.05.2009. 22:00
Kako je Pepeljuga uzela stvari u svoje ruke

Foto: Filip BRALA



U produkciji kazališne udruge “Igrajmo se” nastale su priče s čijim fabulama se već na prvi pogled mogu povući paralele s poznatim svjetskim bajkama, no ipak s ponešto odmaka


Svi mi stvaramo svoju bajku – poruka je predstave “A čitali su nam drugačije…” održane u subotu navečer u Hrvatskoj kazališnoj kući. Mnogi se zacijelo sjećaju Andersenove priče o “Ružnom pačetu” ili Pepeljuge u kojima na kraju priče nestanu svi problemi glavnih likova, i to uglavnom bez prevelikog truda. Ipak, bajke su bajke, i kao takve više znaju biti kamen spoticanja u odrastanju, negoli kakav oslonac.
To je i jedan od razloga zbog čega su u produkciji kazališne udruge “Igrajmo se” nastale priče s čijim fabulama se već na prvi pogled mogu povući paralele s poznatim svjetskim bajkama, no ipak, s nešto drugačijim sastojcima, ali i zaključcima.
 Dramska predstava prikazana u subotu sastavljena je od tri dijela u trajanju od sat i pol, a nastala je na temeljnoj ideji bajke kao osnovnom poticatelju dječje mašte i kreativnosti.
“Drugačije čitanje” započinje tako pričom o Ei, neprilagođenoj djevojčici kao arhetipu ružnog pačeta današnjeg vremena. I ona, kao i ružno pače postaje odbačena od okoline, no za razliku od junaka poznate bajke, Ei nije bilo potrebno da se nakon godinu dana samo pogleda u ogledalo i vidi kako ružnog pačeta više nema. Za takav postupak se u današnjoj verziji trebalo malo i potruditi.
 Sličan pristup imala je i druga priča, u kojoj vlak pun putnika putuje kako bi naposljetku došao do čarobnjaka koji im ispunjava želje. Ipak, društvo se nemalo iznenadilo kada je “čarobnjaka” predstavljalo ogledalo iznad kojeg piše ista ta riječ.
 U sklopu predstave prikazana su tri različita pristupa stvaralaštvu, uprizorena od tri grupe različitog uzrasta zajedno s njihovim voditeljima, stoga je ona bila i namijenjena različitim uzrastima djece od 7 do 17 godina. Predstava je ujedno i rezultat rada edukativnog procesa tijekom 2008./09. godine, a kazalište je tako još jednom poslužilo da se dječje odrastanje sprijatelji s različitim likovima. Ipak, za razliku od poistovjećivanja s istima, djeca u ovom slučaju sami preuzimaju konce kako bi svoj život učinili što bližim bajkama, a sebe što bližim čarobnjacima.