Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Marko Lerga zaprijetio smrću Ivanu Galoviću

Autor: Suzana Bandić

23.05.2009. 22:00
Marko Lerga zaprijetio smrću Ivanu Galoviću


Na očigled brojnih prolaznika i gostiju obližnjeg kafića Lerga je, ničim izazvan, započeo vrijeđati Galovića, unositi mu se u lice i prijetiti mu ubojstvom iz puške


Marko Lerga (78), zadarskoj javnosti poznatiji kao najstariji zadarski diler, u petak je, 21. svibnja, zaradio kaznenu prijavu radi prijetnje smrću Ivanu Galoviću, županijskom državnom odvjetniku.
Do incidenta je došlo oko 16 sati ispred zgrade Županijskog i Općinskog suda u Ulici braće Borelli kada je Galović po završetku radnog vremena napuštao zgradu. Lerga je u to vrijeme sjedio na terasi obližnje Ledo kavane sa svojom suprugom, a navodno je netom prije izišao iz Suda gdje je rješavao spor oko neke nekretnine. Nezadovoljan ishodom, kako nam je ispričao jedan očevidac, Lerga je sav svoj bijes i nezadovoljstvo radom Državnog odvjetništva sručio na Galovića. Uputio mu je niz pogrdnih izraza i psovki koje su se u početku odnosile na cijelo pravosuđe, da bi potom, nakon što mu se Galović obratio pokušavši ga smiriti, započeo vrijeđati njega osobno.
– Što ćeš ti meni, smeće jedno korumpirano?! Svi ste vi isti! Ubit ću te iz puške! – vikao je Lerga prilazeći Galoviću i unoseći mu se u lice.
U incident se umiješala i Lergina supruga pokušavši ga smiriti, no sav njezin trud bio je uzaludan. Incident su nakon svega nekoliko minuta prekinuli policajci pa je srećom sve ostalo samo na izrečenim prijetnjama.
Nakon obrade u policijskim prostorijama Lerga je pušten na slobodu. Slijedi mu prijava redovnim putem za prijetnju smrću po članku 129., stavak 3. Kaznenog zakona.
Podsjetimo, Marko Lerga u Zadru je poznat kao najstariji diler, i to s najduljim stažem, a dobro ga znaju i u policiji i u zatvorima. Više od polovice života on je proveo po gotovo svim hrvatskim zatvorima, a najviše u Lepoglavi. Zatvaran je bio zbog provala, zloporabe lakih doga, a bio je i politički zatvorenik. Osim toga, tri i pol godine je odležao u zatvoru jer je za vrijeme Jugoslavije ilegalno prešao granicu i otišao u Italiju.
Zbog zloporabe opojnih droga na Županijskom sudu u Zadru posljednji je put osuđen u travnju 2004. godine kada mu je izrečena minimalna zatvorska kazna u trajanju od godine i pol. Tada je Lerga uhvaćen s 20 grama heroina namijenjenih preprodaji na narko tržištu, a iako sud za takvo kazneno djelo predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne pa do 12 godina, kao olakotnu okolnost Lergi su, na prijedlog njegova tadašnjeg odvjetnika Gordana Nižića, uzete u obzir njegove godine i teško zdravstveno stanje, te činjenica da je svega nekoliko mjeseci prije uhićenja preživio moždani udar. Inače, Lerga već godinama boluje od angine pektoris, bronhijalne astme, a osim toga ima i ozbiljnih psihičkih tegoba. Neslužbeno doznajemo kako je upravo iz tih razloga Lerga u petak pošteđen pritvora.