Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

More na Kolovarima opet onečišćeno

Autor: Siniša Klarica

23.05.2009. 22:00
More na Kolovarima opet onečišćeno

Foto: Siniša KLARICA



Ni prošle godine Adria nije ispuštala otpad u more, što je potvrdila inspekcija zaštite okoliša koja je svakodnevno obitavala u našoj tvrtki, kaže direktor Adrie Miodrag Lacić


Početkom svake sezone kupanja, na Kolovarima se ponavlja isti scenarij. Unatoč upozorenjima medija, inspekcijskim nalazima, novom sustavu odvodnje, na Kolovarima se ponovno primjećuju ostaci prerade ribe i uljni film koji prekriva površinu mora. Scenariju koji se ponavlja više od 30 godina, izgleda nitko ne može doskočiti. U petak poslijepodne ili navečer, pod okriljem mraka, ispusti se nečistoća u more, koja do subote ujutro, onečisti cijelo područje od Punte Bajlo do Foše. Radi se o vrlo lukavoj taktici, jer u subotu ne rade inspekcijske službe, koje nisu niti odgovarale na pozive upućene na dva poznata mobitela. U nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša također nemaju saznanja kao ni u zadarskoj Službi 112 koja nije zaprimila niti jednu prijavu. Tim je sve to čudnije jer očevici kažu da su se nečistoće ovog puta u more ispustile još u četvrtak. Potencijalni onečišćivač očevidno računa na popodnevni maestral koji umnogome očisti zadarski akvatorij. Izgleda da ni javni apeli, niti ogorčenost građana Zadra koji nemaju novaca za kupanje na okolnim gradskim plažama, ne pomažu tj. zagađivačima nitko ne može stati na kraj iako se intezivni, neugodni riblji miris osjećao nadaleko.
– Mislim da se ovdje radi o orkestriranom napadu medija na Adriju. Ni prošle godine Adria nije ispuštala otpad u more, što je potvrdila inspekcija zaštite okoliša koja je svakodnevno obitavala u našoj tvrtki. Riječ je bila o otpadu koji je dovezen s deponija i jednom pranju broda. Štoviše, Adriji nitko nije propisao kaznu, rekao nam je u kratkom razgovoru direktor Adrije Miodrag Lacić.
No, Lacić je propustio reći da je nakon prošlogodišnjeg, pojačanog nadzora, duže vrijeme Zadarski kanal bio čist bez onečišćenja otpadom karakterističnog ribljeg mirisa.