Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pjesme, ples i jela nacionalnih manjina

Autor: Dragana Glavočić

23.05.2009. 22:00
Pjesme, ples i jela nacionalnih manjina

Foto: Adam VIDAS



Nacionalne manjine koje žive u Zadru i Zadarskoj županiji već četiri godine surađuju kroz Radnu skupinu nacionalnih manjina s ciljem predstavljanja nacionalnih manjina kao pozitivnog i priznatog dijela hrvatskog društva


Međunarodni dan kulturne raznolikosti ove se godine obilježio u Zadru u subotu prigodnim programom na kojem su se predstavile nacionalne manjine Zadra i Zadarske županije – albanska, bošnjačka, mađarska, makedonska, slovenska, srpska i talijanska. Bogati program, kojem su nazočili predstavnici Grada, Županije i nacionalnih manjina odvijao se u prostoru Doma hrvatske mladeži. Prigodnim riječima nazočnima se obratio Veselko Ćakić, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina, koji je kazao kako ovu manifestaciju financijski podupiru Grad Zadar i Zadarska županija.
– Posebno zahvaljujem izvođačima koji su prešli gotovo 100 kilometara kako bi prezentirali manjinu kojoj pripadaju, zahvalio im se na kraju Ćakić.
Potom se obratio i Angel Mitrevski, predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj koji je rekao da ovakva upriličena manifestacija obogaćuje kulturni život Zadra. 
Osim kulturno-umjetničkog programa u kojem su nacionalne manjine imale priliku prezentirati folklor, posebno zanimljivi bili su štandovi s tradicionalnim jelima i pićima. Tako su Makedonci na svom štandu izložili prepoznatljive gastronomske specijalitete kao što su gravče na tavče, tatlije, aravanija, ljubavna pisma i ostalo. Srpski štand ponudio je poznate slastice bajadere, baklave, pitu od sira te domaću rakiju i vino. Bošnjaci su ponudili svoje nadaleko poznate pite od sira, mesa, špinata i luka, a Slovenci svježi sir s bučinim uljem i kapulom.
U programu, kojeg je vodio Nenad Marčina, nastupili su Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” iz Zagreba, KUD “Žegar” i MKD “Makedonija” iz Splita. Tradicionalne slovenske pjesme izveo je zbor “Slovenski dom” Zagreb, a Bošnjaci su predstavili svoje pjesme i plesove u izvođenju KUD-a “Stari grad” iz Ključa. KUD “Šota” iz Rijeke predstavio je bogatu folklornu baštinu albanske nacionalne mnajine. MKD “Nepkor” Osijek izveo je tradicionalne mađarske pjesme.
Nacionalne manjine koje žive u Zadru i Zadarskoj županiji već četiri godine surađuju kroz Radnu skupinu nacionalnih manjina s ciljem predstavljanja nacionalnih manjina kao pozitivnog i priznatog dijela hrvatskog društva.