Pjesme, ples i jela nacionalnih manjina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
raznolikost_7
Adam VIDAS
Makedonski narodni plesovi razgalili su prisutne

Međunarodni dan kulturne raznolikosti ove se godine obilježio u Zadru u subotu prigodnim programom na kojem su se predstavile nacionalne manjine Zadra i Zadarske županije - albanska, bošnjačka, mađarska, makedonska, slovenska, srpska i talijanska. Bogati program, kojem su nazočili predstavnici Grada, Županije i nacionalnih manjina odvijao se u prostoru Doma hrvatske mladeži. Prigodnim riječima nazočnima se obratio Veselko Ćakić, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina, koji je kazao kako ovu manifestaciju financijski podupiru Grad Zadar i Zadarska županija.

- Posebno zahvaljujem izvođačima koji su prešli gotovo 100 kilometara kako bi prezentirali manjinu kojoj pripadaju, zahvalio im se na kraju Ćakić.

Potom se obratio i Angel Mitrevski, predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj koji je rekao da ovakva upriličena manifestacija obogaćuje kulturni život Zadra. 

Osim kulturno-umjetničkog programa u kojem su nacionalne manjine imale priliku prezentirati folklor, posebno zanimljivi bili su štandovi s tradicionalnim jelima i pićima. Tako su Makedonci na svom štandu izložili prepoznatljive gastronomske specijalitete kao što su gravče na tavče, tatlije, aravanija, ljubavna pisma i ostalo. Srpski štand ponudio je poznate slastice bajadere, baklave, pitu od sira te domaću rakiju i vino. Bošnjaci su ponudili svoje nadaleko poznate pite od sira, mesa, špinata i luka, a Slovenci svježi sir s bučinim uljem i kapulom.

U programu, kojeg je vodio Nenad Marčina, nastupili su Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" iz Zagreba, KUD "Žegar" i MKD "Makedonija" iz Splita. Tradicionalne slovenske pjesme izveo je zbor "Slovenski dom" Zagreb, a Bošnjaci su predstavili svoje pjesme i plesove u izvođenju KUD-a "Stari grad" iz Ključa. KUD "Šota" iz Rijeke predstavio je bogatu folklornu baštinu albanske nacionalne mnajine. MKD "Nepkor" Osijek izveo je tradicionalne mađarske pjesme.

Nacionalne manjine koje žive u Zadru i Zadarskoj županiji već četiri godine surađuju kroz Radnu skupinu nacionalnih manjina s ciljem predstavljanja nacionalnih manjina kao pozitivnog i priznatog dijela hrvatskog društva.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno