Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pozivam Kukljičane u razgledavanje kuće!

Autor: Dragana Glavočić

23.05.2009. 22:00
Pozivam Kukljičane u razgledavanje kuće!

Foto: Adam VIDAS



– Ono što zasigurno brine Kukljičane to je krov koji je prerastao susjedne kuće. No, moram istaknuti da pri adapatciji kuće nismo išli dalje od dimenzija koje smo dobili kupnjom građevine, tvrdi Bubenik


Investitor gradi treći kat na jednoj od najstarijih i najljepših kuća u Kukljici, smještenoj u staroj seoskoj jezgri poznatoj pod nazivom Bačokin dvor. U tom ambijentu ta kuća trenutačno izgleda kao neboder i čovjek dobije dojam da je na Manhattanu. Taj treći kat izgleda kao nekakav vidikovac te neodoljivo podsjeća na “čardak ni na nebu ni na zemlji”, tim je riječima počeo dopis koji je nedavno stigao na adresu naše redakcije. Autor dopisa uputio je prijavu Upravi za inspekcijske poslove – Odjel inspekcijskog nadzora – jedinica Zadar o adaptaciji kuće na k.o. 156/1,2 u Kukljici koju je kupila tvrtka Euromont iz Zagreba. Riječ je o staroj kamenoj kući udaljenoj oko 50 metara od mora koja je u posljednjih nekoliko mjeseci “prerasla” sve susjedne kuće, a kako kažu stari žitelji Kukljice oduvijek se pazilo da sve kuće budu u istoj razini.
 Nadograđen kat?!
Cijela priča oko adaptacije ne bi bila sporna da vlasnik nije nadogradio još jedan kat, točnije vidikovac te je tako ova građevina postala najviša u mjestu stoga je i mnogi zovu “puškarnica”. Inače, i prije adaptacije ova je kuća bila među većim građevinama u staroj jezgri.
Autor dopisa dalje navodi da je naprosto nečuveno kako je takav projekt prošao mimo bilo kakve inspekcije a, stoji dalje u tekstu, “Zavod za zaštitu spomenika kulture misli da je dovoljno brinuti se o zadarskom Poluotoku”.
– Nemar i nebriga za staro i lijepo, što je simbol Dalmacije, ide pod ruku s gramzljivošću i pohlepom investitora – što više apartmana, što jeftinije i brže pa neki upozoravaju da je to povezano i s korupcijom onih koji bi to mogli i kojima je u ovlasti zaustaviti uništavajuću termitsku rabotu. Suvremeni termiti uništavaju sliku i identitet Dalmacije i Hrvatske, upozorava autor dopisa.
Visoka građevina u Bačokinom dvoru zaintrigirala je mnoge mještane Kukljice te su počele kružiti priče da će se u toj građevini uskoro otvoriti noćni klub, a neki opet smatraju da se radi o običnoj obiteljskoj kući.
Načelnica Općine Kukljica Gorana Poropat kazala nam je da su općinski čelnici upoznati s adaptiranom i nadograđenom kućom u staroj jezgri te su prije tri mjeseca poslali prijavu Ministarstvu zaštite okoliša i nadležnoj inspekciji u Zadru.
– Tvrtka Euromont u čijem je vlasništvu kuća, nadogradnju trećeg kata argumentira činjenicom da posjeduje dokumente koji govore da je građevina oduvijek imala 4 etaže te tako ne krše pravila, kazala je načelnica Kukljice.
 Mačke i štakori
Kontaktirali smo Alana Bubenika, direktora tvrtke Euromont u čijem je vlasništvu sporna kuća u staroj jezgri Kukljice koji je demantirao sve optužbe vezane za spornu građevinu.
– Stara kamena kuća datira iz 1847. godine te posjeduje građevinsku i uporabnu dozvolu. U vlasničkom listu stoji da kuća ima četiri etaže, a krov se, zbog svoje dotrajalosti, urušio kroz dvije etaže. U staroj kamenoj kući nitko, osim mačaka i štakora, nije živio dvadesetak godina. Tako zapuštenu i devastiranu kuću adaptirali smo u starom, autohtonom dalmatinskom stilu te je posebna pažnja dana odabiru materijala – kamen i drvo. Ono što zasigurno brine Kukljičane to je krov koji je prerastao susjedne kuće. No, moram istaknuti da pri adapatciji kuće nismo išli dalje od dimenzija koje smo dobili kupnjom građevine, pojasnio je Bubenik te nastavio da je upoznat s prijavom koju je Općina Kukljica podnijela građevinskoj inspekciji. No, nakon što je on priložio dokaze da se gabariti kuće nisu dirali, prijava je odbačena. Cijelu situaciju koja se uzburkala oko kukljičkog “nebodera” Bubenik komentira riječima – domicilno stanovništvo je gnjevno jer se dirnulo i ušlo u njihovu staru jezgru.
Što se, pak, tiče namjene ove građevine, Bubenik je kazao da se radi o kući kupljenoj za adaptaciju i obitelj dok se ne proda.
– Osim toga, k.o. 156/1,2 o kojoj govori autor dopisa nije katastarska čestica na kojoj je građevina. Ovim putem pozivam sve zainteresirane mještane Kukljice da uđu i razgledaju kuću kako ne bi nagađali i špekulirali o njenoj namjeni, dodao je na kraju Bubenik.