Prevencija suicida i nasilja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
vojnik
Rat je ostavio teške posljedice na mnogima

U sklopu projekta "Prevencija suicida i nasilja u obiteljima hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a na području Zadarske županije" u ponedjeljak će se s početkom u 11 sati u Multimedijalnoj dvorani u Novom kampusu zadarskog Sveučilišta održati okrugli stol i predstavljanje projekta. Organizator je Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije za čiju je provedbu sredstva odobrilo Ministarstvo branitelja.

Psihološko i socijalno osnaživanje

Okruglom stolu prethodi polaganje vijenaca i paljenje svijeća u 9,30 sati na Gradskom groblju u čast poginulih hrvatskih branitelja i branitelja koji su počinili suicid.

- Cilj projekta je unaprjeđenje rehabilitacije i resocijalizacije branitelja oboljelih od PTSP-a i članova njihovih obitelji. Usmjerena je općenito na njihovo psihološko i socijalno osnaživanje te prevenciju suicada i nasilja u njihovim obiteljima, kao i na demistifikaciju i prevenciju sucida i nasilja općenito s ciljem senzibilizacije šire zajednice, kazala je Marina Raspović, tajnica i voditeljica projekta, dodajući kako će se na okruglom stolu pokušati pronaći odgovori na najvažnije probleme s kojim se suočavaju hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a.

Prva aktivnost u provedbi projekta je održavanje okruglog stola na kojem će sudjelovati stručnjaci, predstavnici lokalnih vlasti, predstavnici brojnih udruga i volonteri sa Sveučilišta. Između ostalih predavanja će održat mr. sc. Mladen Mavar, dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, mr. sc. Mirko Petrić, Marina Raspović, Vilma Kotlar, Ivana Dujić, Stela Šimić, prof. Krešimir Krolo, Irena Pavla, Vedran Lešić, Marija Eve Ugrina, mr. sc. Mirko Petrić i prof. Valerija Barada.

Važnost obitelji i zajednice

- Suicid je moguće spriječiti. Ciljane skupine su branitelji oboljeli od PTSP-a i njihove obitelji, ali i šira lokalna zajednica. Cilj je smanjiti učestalost nasilja u obitelji, smanjiti suicid, pojačati samopouzdanje i samopoštovanje oboljelih, osvješćivanje i osnaživanje njihovih obitelji, pozitivne promjene u razumijevanju i percepciji oboljelih branitelja i članova njihovih obitelji u javnosti, nabrojila je Raspović dodajući kako je okrugli stol izuzetno dobar temelj za nastavak edukacija, induvidualna savjetovanja i psihoterapiju, održavanje radionica, stručnih i javnih tribina te uključivanje volontera u rad.

Realizacija aktivnosti ostvarit će se kroz suradnju s nadležnim Minisatrstvom, lokalnom zajednicom, Sveučilištem u Zadru Odjelom za sociologiju i projektom "Volontiram", Centrom za PSP u Zadru i stručnim suradnicima koji će aktivno doprinositi postizanju zadanih ciljeva. Osim volontera, koji će pomoći u provedbi aktivnosti, ali i javno osvijestiti vrijednost volonterskog rada, uključit će se i članovi Udruge koji redovito doprinose u provedbi aktualnih programa Udruge.

- Naime, obitelj i lokalna zajednica pokazali su se, uz stručnu pomoć, najvažnijim čimbenicima u prevenciji suicidalnog ponašanja, zbog čega su uključeni u ovaj projekt. Štoviše, suicid se ne smije shvaćati kao isključivo individualan čin, jer postoje uzroci u društvu koji jako utječu na takav oblik ponašanja, zaključila je Raspović.

 PARTNERI I DONATORI
Partneri u projektu: Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grad Zadar, Zadarska županija, Grad Benkovac, Grad Nin, Općina Poličnik, Općina Sveti Filip i Jakov, Općina Jasenice, Općina Zemunik Donji, Općina Bibinje, Općina Sukošan, Općina Pakoštane, Centar za psihosocijalnu pomoć, Područna jedinica Zadar, Sveučilište u Zadru, Odjel za sociologiju, Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, projekt "Volontiram", Udruga "Korak dalje", Udruga psihologa "Kasper".

Donatori: Maraska Zadar, Olymp, Marjur Zadar, Mala sirana "Sirena" Gligora Pag, Kroštula Zadar, Tiramisu Zadar, Pekara Elite, Pekara Stanovi, Pekara Zadar, caffe bar Africana Zadar, Tankerkomerc Zadar i dr.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno