Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Psi sa Žmirića u novom domu

Autor:

23.05.2009. 22:00
Psi sa Žmirića u novom domu


Od Središnjeg državnog ureda je zatraženo pravo gradnje, odnosno građevinska dozvola, kazala je Ivana Dadić, naglasivši kako je trenutačno u tijeku procedura ishodovanja dokumentacije


Konačan početak gradnje prvog “zakonitog” doma za nezbrinute životinje, koje su već nekoliko godina smještene u improviziranom azilu za pse i mačke na Žmirićima, trebao bi uslijediti kroz idućih mjesec dana.
Podsjetimo, naime, kako se nakon brojnih negodovanja građana na krajnje neadekvatne uvjete u kojima životinje žive u ovom ilegalnom skloništu, a kojeg su, iz čiste ljubavi prema ovim bićima, za njih izgradili članovi zadarske Udruge za zaštitu životinja, Grad Zadar angažirao oko osiguranja adekvatnog smještaja.
Realizacija ovog zahtjevnog projekta započela je prije tri godine, no, kao i u gotovo svakom poslu, i ovaj je proces svo ovo vrijeme kočilo ishodovanje potrebne dokumentacije.
 Početak gradnje
Riječ je, dakako, o dobivanju građevinske i lokacijske dozvole, a koje je moguće dobiti na osnovu Urbanističkog plana uređenja koji je dobiven nakon javnog uvida zaključenog još u veljači.
– Nakon javnog uvida u prijedlog Urbanističkog plana uređenja, on je usvojen na sjednici Gradskog vijeća u ožujku. Nakon toga je uslijedilo pružanje suglasnosti i od Hrvatskih šuma, s obzirom da prostor novog azila zadire i u njihovo područje, a potom se stupilo u kontakt sa Središnjim državnim uredom od kojeg je zatraženo pravo gradnje, odnosno građevinska dozvola, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje u Gradu Zadru, naglasivši kako je trenutačno u tijeku upravo procedura ishodovanja spomenute dokumentacije od strane države, te da se njen epilog očekuje već početkom ljeta.
– Očekuje se da bi početkom ljeta mogla započeti gradnja, a u planu je da se već tada osposobi nekoliko boksova u koje bi se odmah prebacio jedan dio životinja, najavila je Dadić.
Podsjetimo i to kako se, kao što su predstavnici tvrtke Gin company, koja je izradila Urbanistički plan uređenja, predstavili za vrijeme javne rsprave, lokacija za izgradnju skloništa za životinje određena prostornim planom nalazi uz sjevernu granicu grada Zadra i to na području oko 3 kilometra sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-Ražanac.
 Dvije namjene
Kako su istaknuli, povoljna je i činjenica da je najbliže naselje udaljeno 1 kilometar, što ovaj prostor čini dodatno adekvatnim, a njegovom izgradnjom se niti priroda neće značajnije devastirati. Poznato je i to da je ukupno 4,7 hektara zemljišta namijenjeno skloništu te da će se u njegovu svrhu izgraditi i dodatni pristupni put koji će biti priključen na cestu Zadar – Ražanac, a na kojeg će se priključiti i trafostanica.
Tada je također najavljeno kako će se osigurati i deset parkirališnih mjesta za sve posjetitlje i osoblje skloništa. Zona je, zapravo, podijeljena na dvije namjene od kojih je jedna, naravno, zaštita životinja, a druga se odnosi na zeleni pojas kojeg će ovo područje također podrazumijevati. Prostor će, prema Urbanističkom planu, biti infrastrukturno potpuno opremljen, a osim spomenute trafostanice imat će i potpunu vodovodnu i odvodnu infrastrukturu koja neće biti vezana za infrastrukturu šireg područja. U tom smislu je u planu i biopročišćivač, dok će sve ostalo biti riješeno unutar kompleksa, a prema idejnom rješenju kapacitet azila predviđen je za 50-ak životinja, no on se, ovisno o potrebama, može dalje širiti. Idejnim je planom definirano i to da u skloništu ne moraju biti isključivo psi, nego i mačke i druge životnje, ovisno o tome kako će se kompleks dalje rješavati.