Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Starigradska ljepotica zasjala punim sjajem

Autor: Velimir Brkić

23.05.2009. 22:00
Starigradska ljepotica zasjala punim sjajem

Foto: Velimir BRKIĆ



Naša riva već postaje važan pristanišni objekt koji bi danas, u vrijeme ekspanzije nautičkog i izletničkog turizma trebao biti samo inicijalni korak k uređenju starigradske rive Bikarija, obale, marina i lučica na našem području čime bi se stvorili preduvjeti za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, istaknuo je Krste Ramić


Nakon sveobuhvatne rekonstrukcije i obnove, na starigradski gat “Riva” stigla je i voda i struja. Općina Starigrad u prve infrastrukturne radove nakon provedenih lokalnih, prvih neposrednih, izbora uložila je oko 150.000 kuna. Prethodno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete u izgradnju starigradskog gata uložilo 5,9 milijuna kuna, dok je Općina osigurala svu potrebnu dokumentaciju. Starigradska ljepotica, kako Podgorci već nazivaju svoje “ušminkano” morsko pristanište, u samom centru Starigrad Paklenice, duga je 80 i široka 10 metara. Dubina mora je četiri metra pa će se uz gat moći privezivati putnički brodovi te udovoljiti zahtjevima nautičara i brodara i mjesnog stanovništva.
Stoljetni gat
– Starigradski gat “Riva” je izgrađen još davne 1906. godine te je kao takav čitavo jedno stoljeće služio kao pristanište i privezište za razne brodove, predstavljao je polaznu odnosno dolaznu luku za ljude i robe s ovih prostora. Međutim, intenzivnim korištenjem i zubom vremena gat se započeo urušavati, istaknuo je starigradski načelnik Krste Ramić dodajući kako se gat kao pomorsko prometni objekt u vrijeme kad je izgrađen predstavljao prozor, odnosno vrata u svijet žiteljima podvelebitskog kraja.
– Gat je sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća imao veliku važnost kao teretna luka preko koje je dopreman građevinski materijal za izgradnju objekata na području sadašnje općine. Tijekom Domovinskog rata riva je bila jedan od ključnih prometnih objekata preko koje je dopremana tehnika i pripadnici Hrvatske vojske, koji su zajedno s ponosnim Podgorcima hrabro branili i obranili ovaj dio hrvatske grude, rekao je Ramić, dodajući kako je intenzivno korištenje rive u proteklim vremenima dovelo i do značajnih oštećenja koja su zahtijevala sveobuhvatnu sanaciju i produženje rive s 65 na 80 metara dužine. Izvođač radova bila je tvrtka Montmontaža-hidroinženjering iz Splita, a nadzor je vršila tvrtka Idassacomerce iz Zadra.
Uređenje Bikarije
– Hvala Bogu, to vrijeme je iza nas te smo velikim koracima krenuli u budućnost i razvoj ovog podvelebitskog kraja. Naša riva već postaje važan pristanišni objekt koji bi danas, u vrijeme ekspanzije nautičkog i izletničkog turizma trebao biti samo inicijalni korak k uređenju starigradske rive Bikarija, obale, marina i lučica na našem području čime bi se stvorili preduvjeti za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, istaknuo je Ramić, dodajući kako će u narednom četverogodišnjem razdoblju općinska uprava, uz neupitnu pomoć Zadarske županije i resornih ministarstva, uhvatiti u koštac s prioritetnim komunalnim i infrastrukturnim projektima koji znače opstojnost Podgoraca. Poput, vodovodizacije zapadnog dijela Općine od Koića do Sv. Marije Magdalene, nastavak sustava odvodnje i kanalizacije u Starigrad Paklenica i Selinama, sanaciju i uređenje obalnog pojasa od uprava JU NP Paklenica do Starog groblja, uređenje Trga Stjepana Radića, završetak dječjeg vrtića i starigradskog groblja s mrtvačnicom, Paklenici, proširenje mjesnog groblja s mrtvačnicom u Selinama, proširenje groblja u Šibuljini te drugih projekata iz izbornog programa kojeg je kao načelnički kandidat HDZ-a obećao ostvariti na dobrobit svih općinskih žitelja.