Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Budućnost hrvatske matematike

Autor: Alenka Festini

23.05.2010. 22:00
Budućnost hrvatske matematike


Ovog vikenda paška Osnovna škola Juraj Dalmatinac bila je domaćin 23. regionalnog natjecanja iz matematike za učenike 4. 5. i 6. razreda osnovnih škola iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Natjecanje je imalo naziv “Krug prijateljstva”, a započelo je svečanom akademijom na kojoj su domaćini predstavili kreativni rad kojeg rade u sklopu aktivnosti u školu. Nastupili su učenici u paškoj nošnji folklorne sekcije, zatim dramska i recitatorska sekcija, dječji zbor paške Osnovne škole, dječji zbor Vijolice.
Natjecanje iz matematike održano je u učionicama paške škole, a u večernjim satima uz prigodni program paških osnovaca proglašeni su rezultati te nagrađeni najbolji mladi matematičari.
Prvo mjesto među 18 pohvaljenih učenika četvrtih razreda osvojila je Ema Hodžić iz OŠ Josip Pupačić iz Omiša, a iza nje slijede Petra Brčić iz OŠ don Lovre Katića iz Solina te Josip Ivančević iz OŠ Petra Kanavelića iz Korčule. Prvo mjesto među 17 pohvaljenih učenika petog razreda osvojio je Rocco Barač iz OŠ Kman-Kocunar iz Splita, drugi je Hrvoje Meštrović iz OŠ Bol iz Splita, a treća Lara Zorić iz privatne Osnovne škole Nova iz Zadra.
Među mladim matematičarima šestog razreda prvo mjesto osvojio je Daniel Paleka iz OŠ Smiljevac iz Zadra, a iza njega su Marija Dražić Balov iz OŠ Tina Ujevića iz Šibenika te Dominik Mandičić iz OŠ Manuš iz Splita.
Nives Jozić, savjetnica za matematiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje navela je kako su svi natjecatelji bili izuzetni dobri te su pokazali dobro poznavanje matematike i rad svojih mentora.
– U natjecateljskom dijelu samo su nijanse prevagnule za visoka mjesta. To pokazuje dobar rad učenika te njihovu ljubav, rad i trud prema matematici. Nadam se da je natjecanje ostavilo dobar dojam i na sudionike i na naše domaćine koji su nam pružili predivnu dobrodošlicu, navela je Jozić.
Željka Zubović, ravnateljica paške Osnovne škole Juraj Dalmatinac, u ime domaćina čestitala je na dobrim rezultatima svim učincima i mentorima.
– Zahvaljujemo na radosti koju ste došavši u našu školu i naš grad donijeli. Nadamo se da smo bili dobri domaćini. Vi ste nama bili dragi gosti i dane koje smo proveli s vama su predivni. Čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali na ovogodišnjem natjecanju i veselimo se uspjehu onih koji su ostvarili zapažene rezultate i osvojili nagrade, navela je ravnateljica Zubović te još uputila velike čestitke mentorima i članovima povjerenstva natjecanja.
Ovo Regionalno natjecanje mladih matematičara održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog matematičarskog društva, Zadarske županije i Grada Paga.