Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Izgrađeno svih 12 križeva za stradale vatrogasce

Autor: Zorana Deljanin

23.05.2010. 22:00
Izgrađeno svih 12 križeva za stradale vatrogasce

Foto: FAH



Preko 400 profesionalnih vatrogasaca i pripadnika DVD-ova sa šibenskog, zadarskog i sisačkog područja te predstavnika lokalne vlasti i građana u subotu je uz pomoć majstora iz udruge “Suhozid” sa Paga dovršilo gradnju spomen parka vatrogascima poginulima u Kornatskoj tragediji. Posljednji, dvanaesti, kameni križ posvećen je Anti Juričevu Mikulinu iz DVD-a Vodice, a uz križ u tehnici suhozida izgrađena je i kapelica Sv. Florijana.
Spomen park izgrađen je po idejnom projektu arhitekta Nikole Bašića koji je odredio da se sedam križeva podigne na mjestima pogibije vatrogasaca, a u pravilnoj formaciji još pet križeva za one koji su umrli u bolnicama. Radovi su trajali dva mjeseca i u njima su sudjelovale stotine dobrovoljaca iz svih krajeva Hrvatske od vatrogasaca, pripadnika ostalih interventnih službi, članova brojnih udruga, lokalnih političara i građana.
Subotnji zadatak bio je i najteži. Valjalo je izgraditi posljednji križ dužine 25, širine 15 metara i visine od 1,2 metra i kapelicu. Odmah po dolasku na otok Kornat i usponu do mjesta tragedije iznad uvale Šipnata dobrovoljci su zasukali rukave i prionuli poslu. Rukama su se iz zemlje vadile kamene gromade, prenašale su se do mjesta gradnje križa, posao se podijelio pa su jedni vadili stijene, drugi prebacivali, treći gradili, četvrti pomagali i nadzirali da je sve “po špagi”… Paralelno, stanovnici Murtera prionuli su zahtjevnoj gradnji kapelice na ulazu u memorijalni prostor, dok je obnova starog kornatskog zida koji je odvajao posjede i pašnjake dopala članove Rotary kluba iz Šibenika kojima su pripomogli i gosti iz Splita i Imotskog. Nakon mnogo uloženoga truda i znoja posao je dovršen, a arhitekt Nikola Bašić ponosno je gledao spomen park čiju je gradnju nadzirao od prvoga dana.
– Nikada ne bi sudjelovao u ovom da je ijedna obitelj bila rezolutna u odbijanju ovakvog spomenika. Usprkos činjenici da je moj rad izabrala struka, iznimno mi je drago da su obitelji prihvatile ovaj spomenik – kazao je Bašić. Na svakom križu, naglasio je, bit će postavljena i ploča sa imenom poginulog vatrogasca, nazivom postrojbe kojoj je pripadao te stihom ili porukom koju će odabrati obitelj. Uz same križeve i izgrađenu kapelicu, u međuvremenu je uređena i staza koja vodi do mjesta stradavanja, a sada je još samo preostalo uređenje pristaništa za brodove u uvali Šipnata koje će, kako je najavljeno, također biti dovršeno do 30. kolovoza, odnosno treće obljetnice Kornatske tragedije.