Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jadranka Kosor bliža Pahoru nego Zoranu Milanoviću

Autor: Novi list

23.05.2010. 22:00
Jadranka Kosor bliža Pahoru nego Zoranu Milanoviću


Na susretima Jadranke Kosor i Boruta Pahora vide se premijeri ozarena lica, zadovoljni što vide dragu osobu. Na fotografijama sa premijerke sa Zoranom Milanovićem, te opuštenosti nema
Nakon što su predsjednica Vlade Jadranka Kosor i oporbeni lider, predsjednik SDP-a Zoran Milanović teškom mukom dogovorili ustavne promjene, izišli su pred novinare pa isto i objavili. No, koliko god im retorika sugerirala zadovoljstvo postignutim, slika i ovaj put govori više od riječi i otkriva ono bitno, a neizrečeno – suzdržanost prije svega.
– Iako se u javnosti željelo prikazati da je susret Kosor – Milanović, a vezano za ustavne promjene, bio idiličan i prijateljski, na njima se vidjelo da je to privremeno primirje. To je svojim ponašanjem pokazao Milanović. Tom susretu moramo samo priznati da su zajedno dali izjave, a sve ostalo je daleko od idile. Bio je to vrlo suzdržan susret – kazuje profesorica Ljiljana Buhač, konzultantica i trenerica komunikacijskih vještina i fiziognomije, nakon analizie fotografije snimljene za zajedničkog obraćanja javnosti Jadranke Kosor i Zorana Milanovića.
Usmjerimo li pažnju na dolazak Kosor i Milanovića pred novinare, primijetit ćemo, kaže Buhač, kako Milanović nije pokazivao dobru volju da ublaži svoju aroganciju, dok je za razliku od njega, makar to inače nije njena odlika, Kosor bila pristupačnija. Najmanje, međutim, ima ljubaznosti na fotografijama gdje se Kosor i Milanović gledaju.
– Obratimo pažnju na njihovu facijalnu suzdržanost i ograđivanje. Pokušali su se nasmijati, ali to je sve samo ne osmijeh. Na licima se prije vide “ubojiti” pogledi i bolne grimase. Želimo li vidjeti zadovoljni osmijeh premijerke prisjetimo se susreta s Pahorom. Ozarena lica i zadovoljna što vidi osobu njoj dragu. Na fotografiji se baš ne vidi da joj je Milanović netko kome bi podarila taj osmijeh i ozareno lice. Pogledamo li njihove usne vidjet ćemo da im je “ukočena gornja usna” da su stisnuti mišići iznad gornje usne – znak da potiskuju negativne emocije. Na licima se vidi nepovjerenje, jer ovi neverbalni signali upućuju na zatajivanje – ističe Buhač.
Ništa manje znakovito nije i njihovo rukovanje.
– Na temelju rukovanja smo mogli zaključiti tko je diktirao tempo razgovora. Milanovićevo rukovanje je bilo superiorno, dominantno i agresivno. To je tipičan način rukovanja za agresivne, dominantne muškarce. Na temelju rukovanja možemo zaključiti da je Milanović bio taj koji je diktirao tijek razgovora i donošenje odluka. Premijerka je pokušala ublažiti taj stisak ruke, ali bezuspješno. Jer, vidi se da je Milanović krenuo ukočene ispružene ruke – rukovanje na daljinu – što je znak distanciranosti i dlan okrenuo prema dolje, a lijevu ruku u položaj šake, što je znak samokontrole, i na taj način pokušao pokoriti Kosor – analizira Buhač.
Da sve može biti posve drugačije otkriva fotografija snimljena za susreta Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora.
– Tu se vidjelo prijateljstvo, zadovoljstvo i opuštenost dviju osoba. Premijerka je “cvala”, bila nasmiješena, lebdjela je. Vidjelo se da se dobro osjeća u društvu Pahora. Nježno gledanje te “eskimsko ljubljenje” (Eskimi se ljube nosevima). Vidljivo je njihov odnos iskren. Usporedimo li rukovanje Pahor- Kosor vidjet ćemo da su preblizu, doslovno naslonjeni jedno na drugog. Nakrivljena glava i osmijeh Kosor upućuje na zadovoljstvo – zaključuje Buhač.
 


Šef SDP-a zadovoljniji


Dan nakon što su se Kosor i Milanović dogovorili, reakcije su se uglavnom svodile na ono što je, primjerice, izjavio i predsjednik Republike Ivo Josipović kazavši kako je postignut kompromis koji uvijek neke učini manje, a neke više zadovoljnima. Fotografije, međutim, kazuju, kako je zadovoljniji nakon svega Milanović. Pokazuje to, objašnjava Buhač, i njegov uspravni položaj tijela, baš kao i činjenica da se nakon obraćanja javnosti s nikim nije zadržao u razgovoru već je odjurio.
– Za njega je to bio čisti posao, uradio je što je htio i otišao. Moglo bi se stoga, a i s obzirom da se zna što je tražio, reći da je Milanović ipak poentirao više. Kompromis možda za javnost i jest, ali Kosor je više popustila i stječe se dojam da je nezadovoljnija – zaključuje Buhač.