Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kukljička mrtvačnica vrijedna 262 tisuće kuna

Autor: Dragana Glavočić

23.05.2010. 22:00
Kukljička mrtvačnica vrijedna 262 tisuće kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Prema riječima kukljičke načelnice Gorane Poropat, Crkveno vijeće odlučilo je krenuti s ovim projektom kad se skupilo 140.000 kuna i tada se napravio projekt. Cijeli iznos prikupljen je od nadgrobnih vijenaca i samoinicijativnih donacija, a razliku u novcu podmirit će mještani
Nakon dugog čekanja u Kukljici na mjesnom groblju započela je izgradnja mrtvačnice. Inicijativa je krenula od Crkvenog vijeća, odnosno od mještana koji već godinama prikupljaju novac za izgradnju ovog objekta. Prema riječima načelnice Općine Kukljica Gorane Poropat, Crkveno vijeće je odlučilo krenuti s ovim projektom kad se skupila svota veće od 140.000 kuna i tada se napravio projekt. Cijeli iznos prikupljen je od nadgrobnih vijenaca i samoinicijativnih donacija. Vrijednost radova na objektu procijenjena je na 262 tisuće kuna. Razliku u novcu nadoknadit će mještani.
– Groblje je pod našom općinskom nadležnošću te mi nadgledamo radove koji obuhvaćaju proširenje kapelice i ledarnicu te izgradnju sanitarnog čvora. Cijeli projekt nije velik, ali je od iznimnog značenja za mjesto. S obzirom da nismo imali mrtvačnicu, tijela pokojnika ležala bi u mrtvačnici u Kalima. Osim toga dosadašnja kapelica veličinom nije bila dostatna. Često se događalo da za vrijeme kišnog vremena ili, pak, nesnosnih ljetnih vrućina tijekom pogrebnog obreda mještani staje na otvorenom, kazala je Poropat.
Završetak radova na kapelici i mrtvačnici očekuje se za dva tjedna.
S vremenom će sadašnji kapacitet groblja postati nedovoljan tako da će na jesen krenuti proširenje i izgradnja novih grobnica.
– Općina otkupljuje okolne parcele, a kad isplatimo vlasnike do kraja i kad se formalno uknjižimo kao vlasnici, krenut ćemo s izradom projektne dokumentacije, kaže Poropat. Za početak izgradit će se dvadesetak grobnica za koje već sada postoji veliki interes.
– Mještani, a osobito oni koji žive u dijaspori pokazuju veliko zanimanje za grobnice tako da već sada, sudeći po interesu, postoji naznaka da će i ovih dvadesetak grobnica biti premalo, zaključuje Poropat.