Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kulinarski specijaliteti oduševili goste

Autor: Katarina Belić

23.05.2010. 22:00
Kulinarski specijaliteti oduševili goste

Foto: A. SITNICA



U povodu Međunarodnog dana kulturne raznolikosti u Domu hrvatske mladeži održan je prigodan kulturno-zabavni program. Kulturnu manifestaciju je organizirala Koordinacija nacionalnih manjina Zadarske županije uz podršku i pomoć čelnih ljudi Grada Zadra i Zadarske županije, kao i ostalih sudionika i institucija koje su se rado odazvale i pomogle u realizaciji. U programu sastavljenom od tradicionalnih pjesama i plesa sudjelovali su pripadnici sedam nacionalnih manjina iz grada Zadra i Zadarske županije i to Albanci, Bošnjaci, Srbi, Slovenci, Mađari, Makedonci i Talijani.
Svečana proslava je započela himnom Republike Hrvatske nakon čega je prisutne pozdravio Veselko Ćakić, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina.
– Već petu godinu za redom se održava ovakva manifestacija u povodu Međunarodnog dana kulturne raznolikosti koji se u svijetu obilježava 21. svibnja. Ovom prilikom bih htio svima zahvaliti na pomoći i podršci kao i velikom odazivu. Također, želim spomenuti i brojne izvođače koji su prešli stotine kilometara od Baranje preko Zagreba i Istre, a neki su doputovali i iz susjednih zemalja samo kako bi danas nastupili na ovoj manifestaciji i prezentirali manjinu kojoj pripadaju, rekao je Ćakić te prepustio riječ dožupanu Stanku Zriliću koji je stigao kao predstavnik Zadarske Županije.
– Lijepo je što smo se svi zajedno okupili iz raznih krajeva ne samo našeg grada i Županije već i ostalih dijelova Hrvatske, koja je naša zajednička domovina. Svatko je sa sobom danas donio djelić svojih običaja, kulture i tradicije i time doprinio ovoj svečanosti, kazao je Zrilić. Dogradonačelnik Zadra Darko Kasap je, također, čestitao svima Međunarodni dan kulturne raznolikosti i pritom je istaknuo kako je svaka suradnja s nacionalnim manjinama do sada bila izvrsna te se nada kako će tako biti i ubuduće. Sve prisutne kratko je pozdravio i Angel Mitrevski, predsjednik Savjeta nacionalnih manjina i predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj nakon čega je svečanost započela. Osim u pjesmi, plesu i poeziji gosti su mogli uživati i u brojnim kulinarskim specijalitetima pojedinih nacionalnih kuhinja, pa su se tako na susjednim štandovima servirali specijaliteti od pašta šute, gravče na tavče, pekarski proizvodi, razni kolači i ostale slatke delicije.