Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobjeda bez sjaja

Autor: Davor Petrović

23.05.2010. 22:00
Pobjeda bez sjaja


Druga od tri uzastopne prijateljske utakmice u tjedan dana nije donijela previše razloga za zadovoljstvo hrvatskom izborniku Slavenu Biliću. Istina, pobjeda je uknjižena, ali u ovakvim prigodama rezultat ipak nije važan koliko igra. A taj “detaljčić” baš i nije bio na nekom zavidnom nivou, kao, na primjer, prošle srijede u Klagenfurtu.
Za razliku od nadobudnih Austrijanaca, koji su se prošle srijede htjeli nadigravati s Bilićevim trupama, Velšani su su postavili u gustu i plitku formaciju. Naglasak su stavili na čekanje kontre, a pri tome im je savršeno odgovarala nedovoljno brza hrvatska igra s pregršt dodira, odnosno sušta suprotnost izdanja iz Klagenfurta.
Unatoč tome, u 11. minuti stigla je prva prijetnja po mrežu Waynea Hennesseya, u obliku slobodnog udarca s nekih 25 metara. Tribine Gradskog vrta prizivale su gol, a Darijo Srna pokušao je uslišiti njihovu želju. No, lopta je preletjela iznad prečke. Točno dvanaest minuta kasnije Nikica Jelavić dočekao je svoju priliku nakon jedne duge lopte iz zadnjeg reda. Velška obrana je zaspala, Hennessey je želio spasiti stvar istrčavanjem, a Jelavić ga je pokušao prevariti brzim udarcem s desnog ruba kaznenog prostora. Mreža se zatresla, ali s pogrešne, vanjske strane.
U idućem napadu Wales je nadmudrio hrvatsku obranu. Simon Church okrunio je akciju golom, koji je poništen zbog zaleđa, na intervenciju prvog pomoćnog suca Milana Kogeja. Suvišno je isticati da se gosti baš i nisu složili s takvom odlukom. Finiš prvog dijela donio je još jednu priliku za Jelavića, no i ovaj put zatresao se vanjski dio mreže. Nešto kasnije iz prekida je zaprijetio i Ivan Rakitić. Također bez efekta. Kada se činilo da će prvi dio proći bez golova, velška obrana je popustila. Nakon duplog pasa s Jelavićem Rakitić je izašao sam pred Hennesseyja i poentirao, na oduševljenje navijača – 1:0.
Taj gol donekle je popravio dojam iz prvoga dijela, no nije mogao ukloniti pomalo gorak okus u ustima Slavonaca koji su se jako radovali dolasku reprezentacije u njihov kraj. Naime, Bilićevi puleni neodoljivo su podsjećali na grupu koja s vrlo malo odrađuje posao, tek toliko da zadovolji formu.
Nastavak je donio malo više živosti, zahvaljujući Mati Biliću i Dragi Gabriću, koji su ušli umjesto Jelavića i Petrića. Hrvatska inicijativa postala je malo opipljivija, ali do prve prave intervencije novog velškog vratara Boaza Myhilla trebalo je čekati do 70. minute, kada je Mate Bilić oštro odapeo s nekih dvadesetak metara. Do kraja utakmice gledatelji su imali još jedan jak razlog za gromoglasno skandiranje. U 81. minuti Luka Modrić gurnuo je sjajnu loptu u prostor za Gabrića koji je u maniri rutinera matirao Myhilla – 2:0.
 


HRVATSKA – WALES 2:0


OSIJEK – Stadion Gradski vrt. Gledatelja: 16.000. Sudac: Slavko Vinčič (Slovenija) – 6,5. Strijelci: 1:0 Rakitić (45′), 2:0 Gabrić (82′). Žuti karton: Lovren (Hrvatska).
HRVATSKA: Pletikosa 6, Srna 6 (75′ Vida) -, Lovren 6, Šimunić 6, Strinić 5,5, Vukojević 6 (65′ Dujmović) 6, Rakitić 5,5 (76′ Pokrivač)-, Modrić 6
Mandžukić 6 (90′ Badelj)-,
Petrić 5,5, (46′ Gabrić) 6,5, Jelavić 6, (46′ Bilić) 6
WALES: Hennessey 6 (46′ Myhill) 6, Ricketts 5,5,
Morgan 6, Williams 6, Nyatanga 6, Gunter 5,5
(81′ Ribeiro)-, Edwards 6, Stock 5,5 (57′ Bradley) 5,5, Dorman 6, (62′ Taylor)-, Earnshaw 6 (72′ Kanu)-, Church 5,5 (71′ Vokes)-




 


Ovacije za Eduarda


Iako zbog problema s leđima nije ni ušao u službeni zapisnik, Eduardo Da Silva prvi je doživio ovacije na Gradskom vrtu. Naime, nekoliko minuta prije početka prema klupi su krenuli stručni stožer i igrači koji nisu upali u udarnu postavu, a publika je gotovo istog trena počela skandirati: “Dudu, Dudu…”. Naravno, Eduardo je odmah uzvratio mahanjem, što su tribine dočekale uz urlik oduševljenja.