Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Roko Paleka podnio ostavku

Autor: Andrija Prović

23.05.2010. 22:00
Roko Paleka podnio ostavku

Foto: Sebastian GOVORČIN



Roko Paleka više nije trener seniorske momčadi Zadar Slada. Nakon što je jutros svoju odluku obznanio upravi kluba, potražili smo dosadašnjeg prvog stratega rukometaša iz Mocira te ga upitali o motivima odlaska, odnosno rezimirali učinak Zadrana u ovoj sezoni.
Je li odluka o odstupanju s mjesta prvog trenera posljedica neostvarenog plasmana u Premijer ligu, ili su posrijedi neki drugi razlozi?
– Moj čin nije posljedica loših rezultata. Razmišljao sam i donio odluku da odlazim i u slučaju ulaska u Premijer ligu.
Trenerski posao traži maksimalan angažman, ne želim reći cjelodnevni, no stalno si u mislima s momčadi i s onim što je vezano uz vođenje prvog sastava. Sve to jako iscrpljuje, a ja sam posljednjih sedam i pol godina proveo na funkciji pomoćnog ili glavnog trenera. Jednostavno sam se umorio. Ne zatvaram vrata klubu, no trenutačno osjećam potrebu za napraviti stanku.
Kad ste donijeli konačnu odluku?
– Raščistio sam sam sa sobom već prije mjesec dana, odnosno dva.
Kakva je bila reakcija uprave?
– Nisam još razgovarao sa svim članovima, no pretpostavljam da među njima postoji određena gorčina i žal za neostvarenim plasmanom u viši rang.
Kako ocjenjujete ovosezonski učinak Zadar Slada?
– Uprava je pred nas postavila cilj da se plasiramo na jedno od prva dva mjesta. Sigurno da se u tom slučaju za njih radi o neuspješnoj sezoni, međutim, s obzirom na odlaske naših najboljih igrača, ponovno slaganje momčadi i „krpanje” na određenim pozicijama, nemogućnost dvojice od četiri polusezonska pojačanja da aktivnije sudjeluju na treninzima… smatram da je treće mjesto naša trenutačna realnost.
Jesu li to jedini razlozi zbog kojih vaše ovogodišnje ambicije nisu realizirane?
– Da, jer što se druge strane tiče, naše uprave, oni su maksimalno korektno odradili svoj dio posla i potrudili su se na vrijeme ispoštivati sve dogovorene obveze. Neke igrače uprava jednostavno nije mogla zadržati.
Perislav Zrilić, predsjednik kluba, nedavno je izjavio kako su planovi o povratku u viši rang ipak bili pomalo utopistički. Da su se sredstva kojima je Zadar raspolagao pokazala nedovoljnim. Slažete li se s njegovom tvrdnjom?
– Nikada se ne želim miješati u posao uprave, posebno u financijski dio. Postoje ljudi koji odlučuju, a hijerarhija se mora poštivati. No, moram reći da je ove sezone bilo nekoliko klubova koji su uložili mnogo više od nas. Pritom ne mislim na vodeći dvojac, Goricu i Arenu.
Uoči druge faze natjecanja rekli ste da će Zadar s novopridošlim igračima biti još jači. Je li uistinu bilo tako?
– Na kraju smo ostvarili isti učinak. Dvadeset bodova u prvom, i isto toliko u drugom dijelu sezone. Napravili smo neke kikseve, no trudili smo se izvući maksimum. Opet, moram reći, da su ostali Ninčević, Merhar i Žeravica, i rezultat bi sigurno bio drugačiji.
Jesu li zadovoljila Zadrova ovosezonska pojačanja?
– Ivan Mijolović svakako spada u red igrača koji mogu pomoći Zadru, međutim, znalo se dogoditi da on zbog fakultetskih obveza u četri-pet tjedana s nama ne odradi niti jedan trening. Možda sam u krivu, ali igrači koji su po kvaliteti u rangu s njim i koji su odrađivali sve treninge maksimalno – imali su prednost. Samaržija je imao obveze u ženskom klubu, no potrudio se da nam pomogne koliko je u njegovoj mogućnosti. S Vidovićem sam zadovoljan u obrambenom dijelu, no u napadu sam očekivao više. Za Miletića vrijedi slično. U napadu je pokazao određene nedostatke. Marijan Bašić se pokazao najvećim pojačanjem.
Je li napravljena greška u koracima već na samom startu prvenstva kada se otvoreno naglašavao pohod na Premijer ligu? Primjerice, Arena je potajno vrebala svoju priliku te se na kraju proslavila, dok je Zadar, upravo zbog neskrivenih ambicija, sada na udaru kritike?
– Drago mi je da se barem u jednom kraćem periodu u Gradu pričalo o rukometu, no možda je trebalo ići malo tiše. Kažem možda, jer sve se sada svodi na „što bi bilo, da je bilo”.
Jesu li i mediji cijelu priču previše napuhali?
– Ne mislim. Mediji su radili svoj posao. Kritizirali nas kada je bilo potrebno, odnosno hvalili kada smo to zaslužili.
Nasljednik?
– Nisam taj koji odlučuje po pitanju novog trenera. Vjerujem da će uprava donijeti najbolje rješenje u interesu kluba.
Planovi za budućnost?
– Trenutačno sam angažiran oko vođenja mlađih uzrasta u Benkovcu, gdje istovremeno radim u Osnovnoj školi. Treniram generaciju dječaka rođenih ’96. godine i s tim ću nastaviti i dalje. Da li ću u dogledno vrijeme preuzeti još neki sastav u Zadru, eventualno pripomoći, još ćemo vidjeti.