Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Samozvani taksisti ugrožavaju nam egzistenciju!

Autor: Jelica Farkaš

23.05.2010. 22:00
Samozvani taksisti ugrožavaju nam egzistenciju!

Foto: Jelica FARKAŠ



Događa se da mnogi voze taksi bez dozvole i položenog ispita, naplaćuju čak i puno više od nas, a pritom ne plaćaju nikakve pristojbe. Neki od njih čak svoje usluge oglašavaju i na internetskim stranicama Grada. Pitamo se kako oni to smiju, ogorčeni su biogradski taksisti
Biogradski taksisti generalno su nezadovoljni – svojim statusom, neadekvatnom lokacijom, a najviše nelojalnom konkurencijom.
Naime, u Biogradu postoje tri taksi stajališta s dozvolama za prijevoz putnika, a njihove vlasnike Ivicu Šarića, Branka Erstića i Vladu Stojanova, koji redovito plaćaju svoje obveze prema Gradu, smeta što lokacija za stajališta nije najprikladnija. Osim jednog prometnog znaka nema drugih nužnih oznaka koje bi im osigurale pravo na parkiranje tijekom cijelog dana.
– Problema ima već sada, a kad počne sezona i nastanu veće prometne gužve bit će i gore. Kada taksijem odemo na vožnju nikada ne znamo hoćemo li na povratku naći svoje parkirališno mjesto ili ne, kažu naši sugovornici.
– Doista nije nikakvo rješenje stalno se s vozačima prepirati oko mjesta. Nezadovoljni smo i činjenicom da na nema taksi telefona. Ipak, najveći su nam problem samozvani taksisti. Na žalost, posao u Biogradu je orijentiran isključivo na ljetne mjesece, dok se tijekom zime gotovo ništa i ne radi. No, sada kad bi se moglo više raditi i zaraditi otvara se niz problema koji nam onemogućavaju normalan rad. Svi koji smo dobili dozvole, morali smo polagati prilično zahtijevan ispit koji uključuje poznavanje mjesta, njegove prošlosti, kulturnih znamenitosti te sadržaja koji gostima stoje na raspolaganju. No, događa se da mnogi voze taksi bez dozvole i položenog ispita, naplaćuju čak i puno više od nas, a pritom ne plaćaju nikakve pristojbe. Neki od njih se oglašavaju i na internetskim stranicama Grada. Pitamo se kako to smiju, ogorčeni su biogradski taksisti.
Na zid nailaze i kad svoje usluge nude hotelima ili nekim drugim većim tvrtkama.
– Svi odmah odgovaraju da imaju svoje taksiste te im naše usluge ne trebaju. Je li korektno da mi, koji imamo licencije i plaćamo pristojbe Gradu i državi, stojimo cijeli dan kod auta i čekamo hoće li tko naići. Istovremeno drugi voze na crno i nikome ništa. Inače, cijene su kod nas na razini prošle godine pa tako start stoji 25 kuna, a svaki sljedeći kilometar po osam kuna. Prtljagu ne naplaćujemo iako na to imamo pravo. Kako sada stvari stoje i ako se pod hitno ne uvede reda, teško da će nam naš posao moći osigurati prihod za normalan život. Neki od nas bi uskoro mogli staviti ključ u bravu, upozoravaju Šarić, Erstić i Stojanov.