Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U planu objedinjeni upisi u Radost i Sunce

Autor: Anita Ćustić

23.05.2010. 22:00
U planu objedinjeni upisi u Radost i Sunce

Foto: Zvonko KUCELIN



Kako propisuje pedagoški standard, optimalan broj odgojno-obrazovnih skupina i djece koju bi jedna vrtićka ustanova trebala imati je 30 skupina te 600 djece. Imajući u vidu da naš vrtić “Radost” ima oko 850 djece, a “Sunce” 750, očito je da naši vrtići itekako prelaze optimum te da imamo prostora za razmišljanje o otvaranju još jedne vrtićke ustanove, pojasnio je Joso Nekić
Ovih su dana, točnije, početkom mjeseca, završeni još jedni upisi u redovne i posebne programe zadarskih gradskih dječjih vrtića “Radost” i “Sunce” za pedagošku godinu 2010./ 2011. Razlog je to zbog kojeg su brojni roditelji u proteklom razdoblju proživljavali strku oko prikupljanja i prilaganja dokumentacije i prijavljivanja rezultata, a trenutačno su u iščekivanju obavijesti o primanju ili neprimanju njihove djece u vrtić. Roditelji su stoga još uvijek u nadi da će njihovo dijete biti primljeno u jedan od sedam područnih vrtića dječjeg vrtića “Sunce”, odnosno osam područnih vrtića “Radost”, a upravo ovo postojanje dviju gradskih ustanova među njima stvara dodatno opterećenje prilikom prijavljivanja djece za upis.
Primjedbe roditelja
Naime, s obzirom na postojanje dviju uprava roditelji su dužni dokumentaciju priložiti na dva mjesta, pa primjedbe i negodovanja roditelja ni prije početka ove pedagoške godine nisu izostali, a neki su odgovore potražili i na portalu Grada Zadra.
– Nije mi jasno zašto uopće postoje dvije uprave gradskih vrtića. Zar ne bi bilo jednostavnije i jeftinije da se spoje? Mislim da to ipak nije baš tako velik broj vrića… Posebna zbrka nastane zbog dvostrukih upisa i skupljanja dokumentacije. Je li moguće da barem objedinite upise?, pitao je jedan roditelj na portalu Grada Zadra.
No, kako je pojasnio Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, ovakva je situacija logična, a udovoljava odredbama pedagoškog standarda koji, kako je kazao, ne dopušta da jedna vrtićka ustanova ima beskonačan broj djece i djelatnika.
– Kako propisuje pedagoški standard, optimalan broj odgojno obrazovnih skupina i djece koju bi jedna vrtićka ustanova trebala imati je 30 odgojno obrazovnih skupina i 600 djece. Imajući u vidu da naš vrtić “Radost” ima oko 850 djece, a “Sunce” 750, znači da naši vrtići itekako prelaze optimum te da imamo prostora za razmišljanje o otvaranju još jedne, treće vrtićke ustanove, a nikako ne o spajanju postojećih u jednu, pojasnio je Nekić, naglasivši, pak, kako se ipak razmišlja o objedinjavanju upisa, a što će najvjerojatnije pokušati provesti tek za godinu dana, kada ponovno uslijede prijave za upis.
Isto povjerenstvo za obje ustanove
– Razmišljamo o tome da osnujemo jedno povjerenstvo koje bi obavilo upise za obe vrtićke ustanove. No, to nije toliko jednostavno kao što se možda čini jer, ipak, svaka od naših ustanova je samostalni pravni subjekt koji za sebe raspisuje natječaj. S obzirom da Grad, kao njihov osnivač ima pravo formirati jedno povjerenstvo i tako objediniti upise, vjerojatno ćemo to i pokušati napraviti.
Ove godine smo to izbjegli jer smo htjeli vidjeti kakvom će se pokazati situacija s nižom cijenom privatnih vrtića, kazao je pročelnik, najavivši kako će po završetku ovogodišnjih upisa i formiranja konačnih grupa, novonastalu situaciju analizirati zajedno s ravnateljicama podružnica “Radost” i “Sunce” i tek tada razmisliti u budućim koracima, a sve to, kako je kazao, da bi se upis maksimalno pojednostavnio, a roditelji lišili nejasnoća i komplikacija.
Da podsjetimo, zahvaljujući sufinanciranju, cijene privatnih dječjih vrtića pale su na 700 kuna, čime su se gotovo izjednačile s gradskima koji stoje 600 kuna, a kako navodi Nekić, ovaj se potez već sada pokazao pametnim, jer u gradske je vrtiće ove godine stiglo od 150 do 200 prijava manje nego prošle godine, a sve to, kako kaže, ukazuje da ove godine ne bi trebalo biti previše neupisane djece.