Višnjik ne smije postati javni parking

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ivancevic
Ivan JAMIČIĆ
Željko Ivančević, predsjednik Mjesnog odbora Višnjik

Mjesna zajednica Višnjik postoji od kraja tridesetih godina kada je izgrađena prva stambena zgrada. Prije toga, tamo su bila ljubačka, stanarska i polja otočana, a sada je to gradska četvrt u kojoj živi oko 7.000 ljudi. U zadnjih nekoliko godina "niknulo" je tamo još nekoliko zgrada, a otvaranjem Sportskog centra Višnjik, ovo ime je postalo poznato po cijeloj Hrvatskoj, a i dalje.

Blizina centra i civilizirano stanovništvo čini ovaj dio grada poželjnim kvartom, no postoji i druga strana priče.

Svakodnevni prometni kolaps

Kako kaže Željko Ivančević, predsjednik Mjesnog odbora Višnjik, blizina centra grada i naplata parkiranja pretvara ovaj dio grada u veliko parkiralište.

- Od kada se počelo naplaćivati parkiranje na Branimiru i na Maloj pijaci, na Višnjiku nema zelene površine koju nisu uzurpirali automobili. Kako bismo tome stali na kraj, u dogovoru s gradskim Odjelom za komunalne djelatnosti, postavljeni su stupići oko zelenih površina. Kako su parkiranjem te zelene površine uništene, pokušavamo ih vratiti u prvobitno stanje, govori Ivančević.

Upravo zbog parkiranja, ističe Ivančević, na Višnjiku je svakodnevno prometni kolaps.

- Još jedna crna točka Višnjika je križanje Ulice Benka Benkovića i Ulice Nikole Tesle. Tamo se svakodnevno dogodi manja prometna nezgoda. To je toliko strašno da bi trebalo biti prioritet Grada Zadra. U planovima je da se tamo napravi kružni tok, ali se zbog financijske situacije to stalno odgađa. Osim toga, u Ulici Domovinskog rata nikako da se završi nogostup i postavi javna rasvjeta, tako da je taj dio kao neka rupa. Ovo je centar grada, a ta ulica izgleda kao da je rubni dio grada, napominje Ivančević.

Nije zadovoljan ni sa sadržajima koji se nude tamošnjim stanarima.

- Što se tiče sportskih igrališta, struktura je vrlo dobra - imamo košarkaško igralište kod pet nebodera, malonogometno igralište kod osnovne škole, oba osvijetljena i 14 manjih košarkaških igrališta u dvorištima stambenih zgrada. Ovdje djeluju Malonogometni klub Višnjik i Košarkaški klub Pet nebodera. Međutim, nedostaje dječjih igrališta i sadržaja za starije sugrađane, rekao je.

Što se tiče dječjih igrališta, rješenje se nazire na Putu Murata.

- Na inicijativu građana i Odjela za gradsku samoupravu i opće poslove, na Putu Murata će se urediti dječje igralište, kako bi mnogobrojne obitelji s malom djecom, koje ovdje žive, a i one iz obližnjih kvartova, imale gdje prošetati s djecom, govori Ivančević.

Kako priča, žale mu se umirovljenice s Višnjika da nema nikakvih sadržaja za njih.

- U Udruzi umirovljenika uglavnom se bave "muškim stvarima" - bućanjem, kartanjem, a za umirovljenice nema zanimacija. Za njih, ali i za ovdašnju djecu i mladež, kronično nam nedostaje jedan javni prostor - mjesto susreta i druženja, u kojem bi mogla biti čitaonica i internet kutak, gdje bi se odvijale radionice, izložbe, predavanja... Za to bi bio idealan prostor na trgu ispred hotela Iž koji je, kako čujem, u vlasništvu MORH-a. Osim za javni prostor, u njemu ima dosta mjesta i za prostore različitih udruga, rekao je Ivančević te dodao kako bi se onda uredio i trg ispred hotela Iž i dovela živost u taj dio grada.

"Pijaca na crno"

Ljuti ga, kako kaže, što taj prostor godinama zjapi prazan, umjesto da se stavi u službu građana.

Akutni problem Višnjika je, prema riječima Ivančevića, "pijaca na crno" ispred hotela Iž.

- Po stepenicama ljudi prodaju voće, povrće, ribu, buče ljudima ispod prozora i ostavljaju otpad, na što mi se tamošnji stanari stalno žale. Taj problem nije samo ovdje. Nije mi jasno kako se to ne može riješiti, ističe.

U Mjesnom odboru Višnjik brinu i za zelenilo u svojoj četvrti. Kako ističe Ivančević, Višnjik nije, niti će biti, kvart u kojem se stabla sječu, već kvart u kojem se stabla sade.

- Ionako je premalo zelenila u gradu. Na jesen će se ispred Doma za odgoj djece i mladeži saditi fafarikule da se izjednači drvored u Ulici bana Josipa Jelačića. Dobili smo i zahtjev za sadnju vrta u dvorištu Osnovne škole Šime Budinića gdje bi se školarci i korisnici Doma mogli educirati, rekao je Ivančević te istaknuo suradnju s Nasadima, Čistoćom te ravnateljem Škole i ravnateljicom Doma.

Kako priča Ivančević, u tijeku je akcija postavljanja klupa.

- Zamijenili smo skoro sve klupe i postavili dosta novih, primjerice na području između nebodera. To je ljudima nedostajalo, posebno našim starijim sugrađanima. Do sada su ljudi, ako su se htjeli družiti, pročitati novine i slično, bili prisiljeni sjesti u kafić. U današnje vrijeme i nemaju baš uvijek za piće. Sada imaju više izbora, kazao je Ivančević.

Inače, MO Višnjik je, kako ističe Ivančević, jedini mjesni odbor u gradu u kojem je SDP na vlasti.

- Planiram se kandidirati i za sljedeći mandat, a onda naučiti još nekog da preuzme moje mjesto. U svom radu nisam imao neugodnosti jer je ovo zaista civiliziran kvart, ipak treba čovjek biti entuzijast da bi ovo radio, zaključio je.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno