Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Višnjik ne smije postati javni parking

Autor: Katina Vrsaljko

23.05.2010. 22:00
Višnjik ne smije postati javni parking

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Od kada se počelo naplaćivati parkiranje na Branimiru i na Maloj pijaci, na Višnjiku nema zelene površine koju nisu uzurpirali automobili. Kako bismo tome stali na kraj, u dogovoru s gradskim Odjelom za komunalne djelatnosti, postavljeni su stupići oko zelenih površina. Kako su parkiranjem te zelene površine uništene, pokušavamo ih vratiti u prvobitno stanje, govori Ivančević
Mjesna zajednica Višnjik postoji od kraja tridesetih godina kada je izgrađena prva stambena zgrada. Prije toga, tamo su bila ljubačka, stanarska i polja otočana, a sada je to gradska četvrt u kojoj živi oko 7.000 ljudi. U zadnjih nekoliko godina “niknulo” je tamo još nekoliko zgrada, a otvaranjem Sportskog centra Višnjik, ovo ime je postalo poznato po cijeloj Hrvatskoj, a i dalje.
Blizina centra i civilizirano stanovništvo čini ovaj dio grada poželjnim kvartom, no postoji i druga strana priče.
Svakodnevni prometni kolaps
Kako kaže Željko Ivančević, predsjednik Mjesnog odbora Višnjik, blizina centra grada i naplata parkiranja pretvara ovaj dio grada u veliko parkiralište.
– Od kada se počelo naplaćivati parkiranje na Branimiru i na Maloj pijaci, na Višnjiku nema zelene površine koju nisu uzurpirali automobili. Kako bismo tome stali na kraj, u dogovoru s gradskim Odjelom za komunalne djelatnosti, postavljeni su stupići oko zelenih površina. Kako su parkiranjem te zelene površine uništene, pokušavamo ih vratiti u prvobitno stanje, govori Ivančević.
Upravo zbog parkiranja, ističe Ivančević, na Višnjiku je svakodnevno prometni kolaps.
– Još jedna crna točka Višnjika je križanje Ulice Benka Benkovića i Ulice Nikole Tesle. Tamo se svakodnevno dogodi manja prometna nezgoda. To je toliko strašno da bi trebalo biti prioritet Grada Zadra. U planovima je da se tamo napravi kružni tok, ali se zbog financijske situacije to stalno odgađa. Osim toga, u Ulici Domovinskog rata nikako da se završi nogostup i postavi javna rasvjeta, tako da je taj dio kao neka rupa. Ovo je centar grada, a ta ulica izgleda kao da je rubni dio grada, napominje Ivančević.
Nije zadovoljan ni sa sadržajima koji se nude tamošnjim stanarima.
– Što se tiče sportskih igrališta, struktura je vrlo dobra – imamo košarkaško igralište kod pet nebodera, malonogometno igralište kod osnovne škole, oba osvijetljena i 14 manjih košarkaških igrališta u dvorištima stambenih zgrada. Ovdje djeluju Malonogometni klub Višnjik i Košarkaški klub Pet nebodera. Međutim, nedostaje dječjih igrališta i sadržaja za starije sugrađane, rekao je.
Što se tiče dječjih igrališta, rješenje se nazire na Putu Murata.
– Na inicijativu građana i Odjela za gradsku samoupravu i opće poslove, na Putu Murata će se urediti dječje igralište, kako bi mnogobrojne obitelji s malom djecom, koje ovdje žive, a i one iz obližnjih kvartova, imale gdje prošetati s djecom, govori Ivančević.
Kako priča, žale mu se umirovljenice s Višnjika da nema nikakvih sadržaja za njih.
– U Udruzi umirovljenika uglavnom se bave “muškim stvarima” – bućanjem, kartanjem, a za umirovljenice nema zanimacija. Za njih, ali i za ovdašnju djecu i mladež, kronično nam nedostaje jedan javni prostor – mjesto susreta i druženja, u kojem bi mogla biti čitaonica i internet kutak, gdje bi se odvijale radionice, izložbe, predavanja… Za to bi bio idealan prostor na trgu ispred hotela Iž koji je, kako čujem, u vlasništvu MORH-a. Osim za javni prostor, u njemu ima dosta mjesta i za prostore različitih udruga, rekao je Ivančević te dodao kako bi se onda uredio i trg ispred hotela Iž i dovela živost u taj dio grada.
“Pijaca na crno”
Ljuti ga, kako kaže, što taj prostor godinama zjapi prazan, umjesto da se stavi u službu građana.
Akutni problem Višnjika je, prema riječima Ivančevića, “pijaca na crno” ispred hotela Iž.
– Po stepenicama ljudi prodaju voće, povrće, ribu, buče ljudima ispod prozora i ostavljaju otpad, na što mi se tamošnji stanari stalno žale. Taj problem nije samo ovdje. Nije mi jasno kako se to ne može riješiti, ističe.
U Mjesnom odboru Višnjik brinu i za zelenilo u svojoj četvrti. Kako ističe Ivančević, Višnjik nije, niti će biti, kvart u kojem se stabla sječu, već kvart u kojem se stabla sade.
– Ionako je premalo zelenila u gradu. Na jesen će se ispred Doma za odgoj djece i mladeži saditi fafarikule da se izjednači drvored u Ulici bana Josipa Jelačića. Dobili smo i zahtjev za sadnju vrta u dvorištu Osnovne škole Šime Budinića gdje bi se školarci i korisnici Doma mogli educirati, rekao je Ivančević te istaknuo suradnju s Nasadima, Čistoćom te ravnateljem Škole i ravnateljicom Doma.
Kako priča Ivančević, u tijeku je akcija postavljanja klupa.
– Zamijenili smo skoro sve klupe i postavili dosta novih, primjerice na području između nebodera. To je ljudima nedostajalo, posebno našim starijim sugrađanima. Do sada su ljudi, ako su se htjeli družiti, pročitati novine i slično, bili prisiljeni sjesti u kafić. U današnje vrijeme i nemaju baš uvijek za piće. Sada imaju više izbora, kazao je Ivančević.
Inače, MO Višnjik je, kako ističe Ivančević, jedini mjesni odbor u gradu u kojem je SDP na vlasti.
– Planiram se kandidirati i za sljedeći mandat, a onda naučiti još nekog da preuzme moje mjesto. U svom radu nisam imao neugodnosti jer je ovo zaista civiliziran kvart, ipak treba čovjek biti entuzijast da bi ovo radio, zaključio je.