Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Čistoća mora kao turistička pozivnica

23.05.2011. 22:00
Čistoća mora kao turistička pozivnica


Rezultati ispitivanja kakvoće mora objavljuju se preko domaćih i inozemnih medija, od kojih je najistaknutiji ADAC – revija njemačkog autokluba koji izlazi u milijunskoj nakladi. U njemu se njemački i ostali turisti s njemačkog govornog područja informiraju o kakvoći mora na jadranskim plažama, govori Pucar, navodeći da se ADAC svake godine promovira na Turističkom sajmu u Berlinu
Zavod za javno zdravstvo nedavno je započeo s prvim ovogodišnjim ispitivanjem kakvoće mora na zadarskim plažama. U odnosu na prošlu godinu broj lokacija na kojima se ispituje more u Zadarskoj županiji se smanjio za tri točke, odnosno sa 93 na 90. Od ispitivanja kakvoće mora na tri lokacije odustala je Općina Povljana, a na jednoj i Pag. Istovremeno, hotel Alan u Starigradu zatražio je ispitivanje kakvoće mora na hotelskoj plaži. Tako se u konačnici ove godine kakvoća mora ispituje na 90 lokacija u Zadarskoj županiji, čime smo po broju mjernih točaka na samome začelju. Iza nas je jedino Ličko-senjska županija.
Prvom ovogodišnjem ispitivanju kakvoće mora prethodio je radni sastanak županijskih zavoda za javno zdravstvo i upravnih odjela, uključenih u program ispitivanja kakvoće mora u Hrvatskoj, koji je održan u Poreču. Na radnom sastanku u Poreču sudjelovao je i Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju pri zadarskom Zavodu za javno zdravstvo.
Plaža hotela Alan
– U odnosu na lani ove godine u Zadarskoj županiji imamo manje točka na kojima se ispituje kakvoća mora. Tako se neće ispitivati tri točke u općini Povljana i jedna točka na Pagu. Istovremeno, imamo jednu novu točku, plažu hotela Alan u Starigradu, koja se prošle godine ispitivala samo četiri puta. Tako ove godine ukupno imamo 90 točaka na kojima se ispituje more u Zadarskoj županiji. Manje točaka od nas ima jedino Ličko-senjska županija, pa smo po broju lokacija na kojima se ispituje more na samome začelju, kaže Benito Pucar, dodajući da je najbolja situacija u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, gdje se kakvoća mora ispituje na najviše lokacija.
Pucar naglašava da bi koncesionari, odnosno oni koji upravljaju plažama trebali znati da je prema važećoj Uredbi o kakvoći mora za kupanje izuzetno važno ispitivanje provoditi u kontinuitetu jer osim pojedinačne i godišnje ocjene mora za kupanje daje se i konačna ocjena kakvoće mora.
– Konačna ocjena određuje se po završetku posljednje sezone kupanja i tri prethodne sezone kupanja prema graničnim vrijednostima mikrobioloških pokazatelja iz Uredbe o kakvoći mora. S obzirom da je važeća Uredba na snazi od sezone kupanja za 2009. godinu, prva konačna ocjena za pojedinačnu plažu odredit će se nakon sezone kupanja 2012., kaže Pucar, pojašnjavajući da to znači da plaže, u općini Povljana i jedna točka na Pagu, koje se ne ispituju ove godine, neće dobiti konačnu ocjenu.
Ispitivanje kakvoće mora, koje je započelo ovih dana trajat će do kraja rujna. Uzorci se uzimaju na plažama svakih 15 dana, odnosno 10 puta u sezoni kupanja. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate u moru su crijevni Enterokoki i Escherichia coli. Na temelju rezultata praćenja kakvoće mora određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena. Prilikom uzorkovanja prate se i meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora te vidljivo onečišćenje.
Mikrobiologija
– Pojedinačna ocjena određuje se nakon svakog ispitivanja tijekom sezone kupanja prema graničnim vrijednostima mikrobioloških parametara. Što se tiče godišnje ocjene, ona se određuje po završetku sezone kupanja na temelju skupa podataka o kakvoći mora za kupanje za tu sezonu prema graničnim vrijednostima iz Uredbe, govori Pucar, nastavljajući da se konačna ocjena određuje po završetku posljednje i tri prethodne sezone kupanja prema graničnim vrijednostima iz Uredbe.
Na radnom sastanku u Poreču prezentirano je izvješće o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadrana za prošlu godinu. Zadarska županija i s lanjske 93 točke također je bila pri dnu liste županija u kojima se provodi program ispitivanja kakvoće mora. Istovremeno, po rezultatima ispitivanja Zadarska županija je pri samome vrhu.
– Ako uzmemo u obzir razvedenost i dužinu obalne crte u Zadarskoj županiji, ispitivanje se provodi na relativno malom broju lokacija, što nije baš pohvalno. To je velika šteta jer je Zadarska županija po rezultatima ispitivanja kakvoće mora pri samome vrhu. Da bi se broj točaka povećao, pojedine općine, turističke zajednice i hotelske kuće trebale bi shvatiti koju bi promidžbu za svoj grad, općinu ili mjesto mogli napraviti kada bi se uključili u program praćenja kakvoće mora. Naime, rezultati ispitivanja kakvoće moraju objavljuju se preko domaćih i inozemnih medija, od kojih je najistaknutiji ADAC – revija njemačkog autokluba koji izlazi u milijunskoj nakladi. U njemu se njemački i ostali turisti s njemačkog govornog područja informiraju o kakvoći mora na jadranskim plažama, govori Pucar, navodeći da se ADAC svake godine promovira na Turističkom sajmu u Berlinu.
Rezultati ispitivanja kakvoće mora objavljuju se i na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša www.mzopu.hr i web stranicama Zavoda za javno zdravstvo Zadar www.zjz-zadar.hr.


 DESET ISPITIVANJA – 3.500 KUNA


Benito Pucar navodi da bi se u program ispitivanja kakvoće mora trebalo uključiti više općina, turističkih zajednica i hotelskih kuća jer troškovi ispitivanja nisu veliki. Naime, cijena jednog ispitivanja iznosi 350 kuna bez PDV-a, što znači da ispitivanje za jednu točku na plaži u sezoni, dakle deset ispitivanja, iznosi 3.500 kuna bez PDV-a.




 SAHARUN – NAJBOLJA UDALJENA PLAŽA NA JADRANU


U pogledu rezultata ispitivanja kakvoće mora, Zadarska županija je pri samome vrhu. Izvrsna kakvoća mora nagrađena je i u tradicionalnoj akciji “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2010.”. Plaža u uvali Saharun na Dugome otoku proglašena je za najbolju udaljenu plažu na Jadranu.