Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Glasovac pozvala Vrančića da podnese ostavku

23.05.2011. 22:00
Glasovac pozvala Vrančića da podnese ostavku


Zaduženje, ili točnije, ukupne obveze Grada su 83 milijuna kuna. One jesu pokrivene potraživanjima Grada, ali je u ovoj situaciji upitno kada će se ona moći realizirati. U istoj, sličnoj ili goroj situaciji su svi gradovi u Hrvatskoj, odgovorio je Vrančić vijećnici SDP-a


Dvije godine nakon što ste preuzeli odgovornost za raspolaganje novcem građana ovog grada, jedno od zapaženijih dostignuća vaše politike je minus u gradskom proračunu od 83 milijuna kuna. Kada ćete obrazložiti građanima zašto vodite takvu katastrofalnu politiku, zašto ste ih zadužili, kada ćete priznati da ne znate voditi politiku koja će donijeti prosperitet ovom gradu i kada ćete podnijeti ostavku? – pitala je vijećnica Sabina Glasovac (SDP) gradonačelnika Vrančića na jučerašnjem Aktualnom satu.
– Zaduženje, ili točnije, ukupne obveze Grada su 83 milijuna kuna. One jesu pokrivene potraživanjima Grada, ali je u ovoj situaciji upitno kada će se ona moći realizirati. U istoj, sličnoj ili goroj situaciji su svi gradovi u Hrvatskoj. Čeka nas teška borba za izlazak iz krize. Ova situacija nije ni u kakvoj vezi s rezultatima sljedećih parlamentarnih i drugih izbora; kriza je objektivna i na njoj će trebati teško dugo i mukotrpno raditi. Ja osobno mislim da u ovom okruženju, koje nisam ja kreirao, ovaj grad vodim dobro, stručno i odgovorno. Pronalazim, i ubuduće ću pronalaziti najkvalitetnija rješenja. Držim da je skromnost odlika čovjeka, ali isto tako mogu reći da mi sve što sam dosad radio u životu daje snage i vjere u sebe, jer sam i u najtežim situacijama, a tisuće puta sam bio u teškim ili bezizlaznim situacijama, nalazio najbolja rješenja, a tako je i sada, pa će ovaj grad, i sada, i u budućnosti biti jedan od boljih, odgovorio je SDP-ovoj vijećnici gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Radovi na Poliklinici i Mocirama kroz dva mjeseca?
Na oba pitanja Ingrid Antičević Marinović, gradonačelnik Vrančić je kazao kako o tome ne zna ništa.
– U MO Arbanasi kruži priča da su neki bliski vlasti kupili tamo nekretnine, pa vjerojatno imaju i brod, a nemaju priveze, pa da se priprema odluka koja bi oduzela privez koji su gradili mještani Arbanasa od kojih su neki ovoj krizi pridali brodice, sad im prijeti i da ostanu bez veza. Što ćete poduzeti da se to ni u kom slučaju ne dogodi? Na postavljeno zastupničko pitanje u vezi Poliklinike, Vlada mi je odgovorila da je stvar na USKOK-u i da će se postupiti prema uputama DORH-a. Kada će se nastaviti radovi na Poliklinici? Brzo će izbori, pa biste mogli to požuriti, rekla je Antičević Marinović.
– Na jedno i drugo pitanje ne znam ništa. Ne znam ni o kakvoj inicijativi za oduzimanje vezova, niti ja ili neki moj odjel na tu temu radimo. Ono što znam je da očekujemo novi Zakon o pomorskom dobru i očekujemo da će se velikim gradovima dati na upravljanje pomorskim dobrom i znam da se, osim športskih lučica, predviđaju i komunalni vezovi što će, nadam se, riješiti i pitanja vezova građana. Koliko znam, nema nitko svoj vez, nego postoji mogućnost jeftine kupnje veza za građane. Što se tiče Poliklinike, ne znam ništa o USKOK-u, ja nisam čuo za to. Ali, na stranu USKOK; s USKOK-om i policijom se u našoj državi barata na sve strane. Meni je znan problem Poliklinike, to jest usuglašavanja projekta i troškovnika i, koliko znam, pri kraju je dogovor između investitora – Ministarstva zdravstva, izvođača radova i nadzora, rekao je Vrančić koji je na pitanje Irene Dragić (SDP) ustvrdio kako je s centrom “Mocire” situacija slična kao i s Poliklinikom.
Dragić je željela znati kada će se otvoriti Centar za odgoj i rehabilitaciju djece i mladih s posebnim potrebama.
– Riječ je o odnosima između investitora, izvođača radova i nadzora. Centar “Mocire” je zapeo zbog dodatnih radova na cisternama koje su ostale od JNA i nikako se investitori, a to su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Grad Zadar, ne mogu dogovoriti s izvođačem radova kako financirati radove u vrijednosti do 3 milijuna kuna. Godinu dana ne uspijevamo naći rješenje jer se svatko boji odgovornosti. Prošlog tjedna smo predloženo rješenje s mojim potpisom poslali u Ministarstvo znanosti koje je s njim suglasno i još očekujemo suglasnost od Ministarstva zdravstva. Do kraja ovog tjedna očekujem prijem u Ministarstvu zdravstva, i nadam se postizanju rješenja. Očekujem da se za mjesec ili dva nastave radovi na centru “Mocire” i na Poliklinici, prognozirao je Vrančić.
Ilegalni “Hitch” nikom ne plaća
Dragić je željela znati i zašto do danas nije uređeno igralište kod kafića “Šiljo” na Bulevaru za koje je, kako je rekla, još prije dvije godine pročelnica Dolores Grdović Kalmeta potpisala rješenje, a Vrančić je odgovorio kako to igralište zasad nije dobilo prioritet.
– Još uvijek plaćamo 5,2 milijuna kuna za odvoz smeća s naših otoka. Taj iznos već dostiže skoro 2% godišnjeg proračuna Grada Zadra. Što radite da taj problem riješimo; da razvrgnemo štetne ugovore, a da otpad ipak zbrinjavamo?, pitala je Omerka Šarić (SDP), a Vrančić je odgovorio kako je i sam uočio da je zbrinjavanje otpada s otoka “s jedne strane hvalevrijedno, a s druge strane skupo”.
– Obratio sam se još prošle godine Fondu za zaštitu okoliša da pokušamo te troškove zajednički snositi. Imali smo više sastanaka vezano uz taj problem i postigli smo neke načelne dogovore. U međuvremenu je došlo do znane promjene na čelu Fonda, rekao je Vrančić evidentno aludirajući na pritvaranje bivšeg direktora Vinka Mladinea.
– Nakon toga sam imao dva sastanka s novim direktorom Fonda i načelno je dogovoreno da ćemo se zajedno dogovoriti o participaciji dijelom Grada, dijelom Fonda, dodao je Vrančić pojašnjavajući kako je međutim problem još na čekanju zato što u Fondu žele naći rješenja za sve otoke, ne samo za one u administrativnim granicama Grada Zadra.
Tatjana Smith Savić (HDZ) je napominjući kako će gradsku tvrtku “Obala i lučice” samo spasioci na plaži Kolovare koštati 150.000 kuna, tražila odgovor na pitanje plaća li ugostiteljski objekt smješten uz samo more “naknadu za koncesiju na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja?”.
– Tamo je ugostiteljski objekt koji se sad zove “Hitch”. Prošle godine se zvao “Medussa” i građevinski inspektorat je zatvorio taj objekt kao jedan od najvećih bespravno sagrađenih objekata na pomorskom dobru, podsjetila je Smith Savić.
– Ne plaća nikomu ništa, jer je ilegalan, pa mu ništa ne možemo naplatiti. Znate da sam i ja to govorio i – umuknuo. Oni koji su zaduženi neka rješavaju problem. Kako ga rješavaju – vidimo, odgovorio je Vrančić dodajući kako će pitanje vijećnice uputiti Građevinskoj inspekciji, pa “neka oni odgovore građanima, odnosno počnu bolje raditi svoj posao”.
Ležeći policajci, pješački prijelazi
Radi Šimičeviću (HDZ) koji je želio znati hoće li sva djeca biti upisana u vrtiće u predupisu u novu pedagošku godinu pročelnik Upravnog odjela za odgoj i šport Joso Nekić je odgovorio kako je ove godine objedinjen upis za oba vrtića kojima je osnivač Grad Zadar.
– Na taj način smo eliminirali dvostruke prijave. Imali smo ukupno 650 prijava, od toga 150 za Malu školu što je popodnevni program. Vrtići imaju 440 slobodnih mjesta i mislim da nećemo imati niti jednog neupisanog. Ako koje dijete ostane neupisano, to će biti za jaslice gdje je uvijek gužva, a u privatnim vrtićima imamo 900 mjesta, rekao je Nekić.
Nedjeljko Pavlović (HDZ) zatražio da se u Stadionskoj ulici i na Putu Nina “ležeći policajci” zamijene nižima, a Vrančić je obećao kako će inicijativu prenijeti nadležnima uz napomenu kako su “naši još dobri u odnosu na zagrebačke ležeće policajce”.
Branko Dukić (HDZ) je predložio više parkirališnih mjesta za bicikle i postavljanje jasnijih upozorenja kako bi se što manje građana biciklima vozilo u pješačkoj zoni.
– Ne radi se samo o omladini, nego vidim i starije ljude. Baš je ovih dana ozbiljan stariji čovjek naišao ne mene i bilo mi je neugodno upozoriti ga. Doista ćemo zamoliti, i redare, i policajce, a možda i postaviti neke obavijesti, jer subotom ujutro kad je pun grad voze bicikle među pješacima, i to ozbiljni ljudi, rekao je gradonačelnik Vrančić na što je Josip Vlahović (DSU) rekao kako je “problem s biciklima samo dio prometnih problema”.
– Svakog tjedna se na području grada Zadra dogodi nekoliko prometnih nesreća, upozorio je Vlahović koji je gradonačelniku predao peticiju kojom mještani Kožina traže postavljanje upozoravajućih svjetala kod pješačkog prijelaza u ovom mjesnom odboru. Vlahović je od gradonačelnika zatražio i analizu crnih točaka prometne opasnosti na području Zadra.


 GDJE SU NESTALI POLICAJCI PO GRADSKIM ČETVRTIMA?




Gdje su nam nestali policajci po gradskim četvrtima?, pitao je Željko Mikin (SDP) navodeći kako su mu građani u posljednjih mjesec dana ispričali nekoliko agresivnih ekscesa.
– Jedan je puštanje psa na unuke i djeda nakon prigovora o pristojnom ponašanju na zelenoj površini u četvrti Melada, drugi je vozačko iživljavanje i zastrašivanje automobilom mladih roditelja prilikom izlaska iz automobila pred njihovim stanom, zatim pijanke i roštiljanje na ulazu u stambenu zgradu uz prijetnje da će onaj tko prijavi policiji dobiti batina, oduzimanje dvojici građana tabela za šah i bacanje u kontejner za smeće. Tome možemo pridodati i nedavno noćno iživljavanje u dječjem vrtiću u Vruljici, ponovno divljanje u autobusu gradskog prometa i sve više prepada na prodajnim mjestima. Dužnost nam je zaštititi građane, a to se čini sporo i deklarativno. Prije dvoje godine smo donijeli odluku o formiranju komunalnog Vijeća za prevenciju, a formirali smo ga tek prije mjesec dana. Kada će se donijeti mjere i provesti konkretne akcije, kada ćemo zatražiti od nadležnih organa da se primjene najstrože kazne prema mladim delikventima i njihovim roditeljima, i kada ćemo micati s mjesta one koje građani plaćaju u ustanovama represije i prevencije?, želio je znati Mikin kojem je Vrančić odgovorio kako dijeli njegovu zabrinutost, no kako je ipak riječ o pojedinačnim ispadima.
– Ja vjerujem u zadarsku policiju i vjerujem da će ona odraditi svoj dio posla. Mi smo osnovali Vijeće za prevenciju, nastojat ćemo naći neke metode preventivnog djelovanja, a koje bi one bile – vidjet ćemo. Mislim da je ta tema tako široka i obuhvaća pitanja i obitelji, i školstva, i ukupnih društvenih odnosa, i društvenih vrijednosti u cijelom svijetu, i našoj državi, i našem gardu i teško možemo na aktualnom sati to odgovoriti, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.


 VRANČIĆ NAJAVIO ZAMJENU PLOČE “HRVATSKE SLOGE”


– Nešto što nosi gordi naziv „Hrvatska sloga” je postalo primjer hrvatske nesloge. Tako to obično biva. Išao je zahtjev prema Gradskom vijeću, usuglasili smo se da dobiju dopuštenje, usuglasili smo se i kako tekst treba glasiti. I sada je u toj „Hrvatskoj slozi” ispalo da jedna grupa stavlja jednu, druga drugu ploču, i svaki dan jedna od tih grupa dolazi kod nas da skinemo ovu, stavimo onu. Postavili su nas da mi budemo arbitar u njihovim nesporazumima i njihovom jadu. Ne mislim tu na ploču, nego na njihovo međusobno ponašanje. Navodno je jedna grupa uzela iz radionice ploču i postavila je bez znanja druge, a druga je grupa je zamišljala da će napraviti svečanost. Vidjeli smo i mi da tamo piše reklama izrađivača i rekli smo im da nam postave zahtjev da tu ploču skinemo i da se postavi normalna ploča, pa ćemo vjerojatno to i odraditi, kazao je gradonačelnik Vrančić.


 GRAFIT NA KONZUMU


– Već više dana osvanjuje jedna morbidna poruka opskurnih vandala koji su je napisali na zidu trgovačke kuće „Konzum” na Bulevaru. Poruku ne želim ponoviti jer me je sram takve poruke, a vlasnici objekta ne čine ništa da ju uklone s toga mjesta, rekao je Duško Vuković (HSU) koji je kazao i kako je primijetio da je pod više od 1.000 grafita potpisano „ANK”.
– Policija mora podnositi kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja i mora takve počinitelje otkrivati, rekao je Vuković.
Poruka koju HSU-ov vijećnik nije želio izgovoriti u gradskoj vijećnici je, saznajemo bila ćirilični napis sadržaja „Srbe na vrbe” koji , međutim, jučer na naznačenom mjestu nije bio vidljiv.