"Na Neretvu misečina pala..."

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

KUD Sv. Kata iz Zemunika nastupio je na 27. smotri folklora "Na Neretvu misečina pala" u Metkoviću. Pored Zemuničana metkovskoj publici prvi put su se predstavili KUD-ovi Sidraga iz Tinja i Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova.

Na ovogodišnjoj smotri u službenom dijelu programa sudjelovalo je četrdeset i dvije folklorne skupine iz čitave Dalmacije te nekoliko skupina iz kontinentalne Hrvatske kao i predstavnici iz Bosne i Hercegovine. Grad na Neretvi ugostio je više od dvije tisuće folkloraša, koji su za trodnevnog trajanja smotre prezentirali svoje kulturno blago. Osim njih nastupalo je i dvadesetak dječjih folklornih skupina.

- Narodni su običaji važan dio naše tradicije. Da bismo bili jaki i sigurni u sebe, da bi nas i drugi poštovali, moramo imati korijene. Bez korijena smo samo suhi list na vjetru i brod bez kormila. Mi korijene imamo, čvrste i snažne jer su godinama rasli na zemuničkim poljima i kamenu. Ovo područje u sebi krije neprocjenjivo bogatstvo tih običaja, starih običaja našega kraja, govori zemunički predsjednik Marko Alvir.

Selekciju skupina za ovogodišnju smotru u Metkoviću napravio je folklorist prof. Vido Bagur, a uz odabrane skupine nastupale su i skupine koje predstavljaju velike smotre iz sjevernoga dijela Hrvatske poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova.

- Nakon svečanog mimohoda središtem Metkovića na Trgu kralja Tomislava najmlađi članovi KUD-a Sv. Kata svojim plesom i pjevanjem predstavili su metkovskoj publici dio bogate kulturne baštine zemuničkog kraja i Ravnih kotara. Naš podmladak svojom mladošću i entuzijazmom dodatni su jezičac na vagi i poticaj starijim članovima, ističe Alvir.

Zemuničani su svoju prigodu za nastup dobili druge večeri smotre, koju su snimale kamere HTV-a. Muškim i ženskim pjevanjem, kolima šetnje, poskočicama i kukulešćem razgalili su srce i dušu Metkovčana u prepunom Gradskom kulturnom središtu. Dio svog bogatog repertoara snimili su i za Hrvatski radio.

- Mudrost, slogu, vjeru i ljubav koje nalazimo u svakom običaju našeg puka, zasigurno treba duboko usaditi u svako srce i upravo te vrline unositi sutra u svakodnevni život, govore ravnokotarski čuvari folklornog blaga.

Nakon povratka Zemuničani su nastavili pripreme za organizaciju Treće večeri pisme, folklora i starih običaja "Dođi diko u Kotare ravne - Zemunik 2011."

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno