Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S ručnom bombom krenuo u ribolov pa zaradio prijavu

23.05.2011. 22:00
S ručnom bombom krenuo u ribolov pa zaradio prijavu


– Sportski sam ribolovac s urednim dozvolama i opremom, ali bilo je vremena kada sam se zbog tih nezakonitih ribolovaca koji su lovili “na ćiket” bojao brodicom prići obali – ispričao nam je jedan mještanin iz Vinjerca dodavši kako se situacija zadnjih godina popravila radi boljeg policijskog nadzora


Nakon što su ga pomorski policajci u subotu ujutro zatekli s ručnom bombom u uvali Bokulja u Slivnici Donjoj, 56-godišnji muškarac zaradio je kaznenu prijavu zbog nedozvoljenog držanja oružja.
– Policijski službenici Postaje pomorske policije Zadar kod 56-godišnjaka sa zadarskog područja pronašli su ručnu bombu M-57 za koju su osnovano poumnjali da je bila namijenjena ilegalnom izlovu ribe – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije koje je potom muškarcu oduzela bombu. Mještani Slivnice Donje o ovom događaju nisu ništa čuli, no kažu kako je lov ribe eksplozivom sve do prije nekoliko godina bio sasvim uobičajena stvar u tim krajevima, a ponajviše u Zrmanji nedaleko Masleničkog mosta. Kako je policija posljednjih godina u tom dijelu Podvelebitskog kanala uvela češće kontrole, a tijekom zime prvenstveno radi hvatanja nezakonitih ribolovaca, broj krivolovaca je daleko manji, no ipak pojedinačnih slučajeva, poput onog subotnjeg, još uvijek ima.
– Sportski sam ribolovac s urednim dozvolama i opremom, ali bilo je vremena kada sam se zbog tih nezakonitih ribolovaca koji su lovili “na ćiket” bojao brodicom prići obali. Često su dolazili upravo tu u uvalu Bokulja, a lovili bi u paru. Jedan bi čučao uz obalu i vrebao priliku za baciti “ćiket”, a onda bi drugi samo brzinski prišao brodicom i pokupio ribu koja bi isplivala – ispričao nam je jedan mještanin iz Vinjerca napomenuvši kako je kod Masleničkog mosta situacija daleko gora. Tamo su, kaže, u dijelu gdje se Zrmanja ulijeva u more, osim krivolovaca i koćarice odradile svoj dio posla te ostavile iza sebe opustošeno dno. Zbog izlova ribe i devastacije dna izmjenila se, kaže naš sugovornik, kompletna flora i fauna pa je u cijelom tom kraju riba, kako morska, a tako i ona riječna, postala rijetkost. U to se, kaže, prije svega nekoliko dana uvjerio i sam nakon što se u uvalu Bokulja uputio na panulanje. Nakon nekoliko sati vratio se kući s jednom manulom i jednim šparom što ranije, tvrdi, nije bio slučaj. Situacija s nezakonitim ribolovom uvelike bi se poboljšala s još intezivnijim policijskim nadzorom i strožim kaznama. Drugi mještanin pak smatra kako je na nezakoniti ribolov ljude iz okolnih mjesta koji tamo najčešće love, natjerala upravo kriza i teška financijska situacija. Po njegovu mišljenju to dokazuje upravo činjenica da je kažnjeni 56-godišnjak umjesto s dinamita imao bombu.
– Dinamit i nije baš lako nabaviti, a i skup je. Ovih ručnih bombi ima uoklo i daleko su jeftinije – zaključuje stariji mještanin koji još od djetinjstva ribari sve od Vinjerca pa do Paga. Dodaje kako je najbitnije da netko od tog eksploziva ne nastrada kao što je bio slučaj krajem 80-tih kod Paškog mosta gdje je od dinamita smrtno nastradao mladi ronilac iz Zadra.