Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dobre: Hrvatsku su stvorili Titovi partizani

23.05.2012. 22:00
Dobre: Hrvatsku su stvorili Titovi partizani


Hrvatsku su stvorili Titovi partizani i te su granice obranjene u Domovinskom ratu, rekao je član Predsjedništva Nikola Dobre


Društvo „Josip Broz Tito” Zadar jučer je na proširenoj skupštini obilježilo 120. obljetnicu rođenja Josipa Broza. Skupština je ujedno bila i izborna, a za članove Predsjedništva izabrani su Nikola Dobre, Zdravko Jakovljević, Ana Ramić, Julija Stošić, Ivanka Peša, Ivo Mujić i Paško Peručić. Predsjednika Društva članovi Predsjedništva izabrat će na sjednici u lipnju.
 U subotu za Kumrovec
– Josip Broz Tito 1948. odbacuje politiku Staljina prema tekovinama Narodnooslobodilačke borbe. Odbijanjem da se pokori Rezoluciji Informbiroa koja je sadržavala agresivnu politiku Staljina prema Jugoslaviji, Tito je u ime načela ravnopravnosti svih naroda odbacio politiku hegemonizma velike sile. Jedan je od osnivača i najistaknutijih osoba Pokreta nesvrstanih s kojim su se identificirale mnoge novooslobođene zemlje u Africi i Aziji, rekla je Ivanka Peša podsjećajući na podatke iz Brozove biografije i napominjući kako u subotu, 26. svibnja, članovi Društva „Josip Broz Tito” zajedno s članovima zadarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista idu u Kumrovec na obilježavanje Dana mladosti – odnosno obljetnice Brozovog rođenja.
– Josip Broz Tito je cijelog života težio ravnopravnosti naroda. Pred početak II. svjetskog rata angažirao se da bi okupio sve napredne snage u Kraljevini Jugoslaviji da se suprotstave najezdi aveti fašizma. 1941. godine, stvaranjem NDH, poglavnik Ante Pavelić je fašistima predao više od polovice Hrvatske i uslijedio je revolt hrvatskog naroda. Tito je uspio dignuti ustanak, ne samo u Hrvatskoj, nego i drugim dijelovima Jugoslavije. Ovo je posebno važno za nas građane Zadra, jer je još u vrijeme Kraljevine Jugoslavije Zadar potpao pod Italiju i stanovništvo našeg grada moralo se odreći svog hrvatskog jezika i svojih hrvatskih običaja i moralo je govoriti talijanski. Nazivi ulica bili su na talijanskom jeziku, u školama se govorio talijanski jezik. U cijeloj Dalmaciji Talijani su vršili teror nad stanovništvom i zbog toga je i nastao logor na Molatu gdje su desetine tisuća ljudi stradale. Tito je uveo teritorij cijele kraljevine Jugoslavije u borbu protiv aveti fašizma. Ne može se reći da je Tito zločinac zbog svih djela koje je napravio u vrijeme II. svjetskog rata, a posebno poslije rata kada je stvorio Jugoslaviju. Industrija se razvijala i narod je bio zadovoljan, rekao je član Predsjedništva Nikola Dobre dodajući kako je „sramota što u Tita u našem gradu Zadru neki nazivaju zločincem” .
U čije ime govori Vrančić?
– Kada novinar pita gradonačelnika Zvonimira Vrančića tko je oslobodio Zadar, on ne želi reći da su to napravili partizani, ali toga je svjestan. Otkud njemu pravo da toliko blati NOB i posebno Tita koji je jedini vojskovođa koji je u ratu osobno bio sa svojim jedinicama suprotstavljajući se, praktično bez oružja, okupatorima ove zemlje? Sramotna je takva izjava gradonačelnika koji kaže da dok je on gradonačelnik ni jedna ulica neće nositi Titovo ime. S kojim pravom i u čije ime on to govori? Valjda samo su svoje, a ne u ime naroda grada Zadra. Odlukom ZAVNOH-a je stvorena Federalna Država Hrvatska i ZAVNOH je donio odluku da se teritoriji koji su bili pod talijanskom okupacijom pripoje matici zemlji. Hrvatsku su stvorili Titovi partizani i te su granice obranjene u Domovinskom ratu. Zbog svega toga je jasno da mi odajemo počast Josipu Brozu Titu, zaključio je Dobre.