Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dva paljuška maslinarska zlata

23.05.2012. 22:00
Dva paljuška maslinarska zlata


Na Danima masline u Zadru, u velikoj konkurenciji dva paljuška maslinara su osvojila zlato za ekstra djevičansko maslinovo ulje. To su Mladen Nekić Košta, kojem je ovo već treće uzastopno (uz jedno srebro), te Mladen Baraba Gogo .
Ova dva vrijedna paljuška maslinara masline obrađuju i njeguju najviše iz ljubavi prema ovoj opjevanoj biljci, koja se od pamtivijeka uzgaja na ovim prostorima. Ovaj kraj je u Domovinskom ratu okupacijom bio do kraja opustošen te se oslobođenjem i povratkom stanovništva opet prionulo uzgoju maslina.
Nekić Košta, inače predsjednik mjesnog KUD-a “Paljuv” i mjesne klape “Težaci”, i Baraba već su nekoliko puta u “Koštinim dvorima” organizirali “Večeri klapske pisme i poezije” na kojima su sudjelovale mnoge muške i ženske klape te zavičajni pjesnici. Opjevali su tako i maslinu, smokvu, krš i more, sve borove i “stine”, galeba, jedra, bonace i oluje, troskot, drač, šmrike i vinograde i sve ostale dragosti i ljepote ovog podvelebitskog prostora i zavičaja. Kao još jedan plod njihove ljubavi i kao kruna za trud i rad dođoše i ova priznanja i medalje.
Oba ova maslinara imaju svaki po više od 300-tinjak stabala. Kod Mladena Nekića Košte prevladavaju sorte oblica i drobnica, a kod Mladena Barabe oblica i leccino. Elaborat je Barabi za sadnju radio sada pok. agronom dr. Ante Medin.
– Ovaj naš kamenjar i škrta polja mogu dati izvrsne rezultate. Druge zemlje (Španjolska, Italija ili Grčka) nisu ništa bolje i perspektivnije od nas i naših maslinara. Jedino što iza njih stoji bolje organiziran sustav, kaže Mladen Baraba Gogo, dok Nekić dodaje:
– Sjećam se još kao dite pok. dida Ante koji je sve kao i svi naši stari cijedio ulje na brsu. Stoga sam izuzetno sretan i ponosan da je te kultura vraćena po onoj “dajte dite materi” – ponovno u život.”
U tradiciji ovoga kraja, na području šire općine Novigrad, vrijedni maslinari s područja Novigrada kao dr. Ivica Vlatković te neki Pridražani a počesto i Paljušani, potvrđuju tradiciju dobrog i kvalitetnog djevičanskog ulja na području županije, pa i našeg šireg dalmatinskog i mediteranskog okružja. Na hvalu i slavu maslini i maslinarima ovoga kraja, njenog cvijeta i ploda te čistog, ljekovitog i svetog – ekstra djevičanskog ulja.