Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Karamarko: Ne znam kad će izbori, nisam Nostradamus

23.05.2012. 22:00
Karamarko: Ne znam kad će izbori, nisam Nostradamus


Načelno smo rekli da ćemo nakon lokalnih izbora raditi na novom saboru, na kojemu će osnovna razlika biti jedan član jedan glas, pojasnio je Tomislav Karamarko


Tomislav Karamarko značajno je jučer relativizirao svoje najave da će već iduće godine u HDZ-u opet biti izbori, prema novoj statutarnoj odredbi da predsjednika stranke biraju svi članovi. Nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a pitali smo Karamarka kad će biti unutarstranački izbori.
– To je futurističko pitanje, a ja nisam raspoložen kao Nostradamus. Načelno smo rekli da ćemo nakon lokalnih izbora raditi na novom saboru, na kojemu će osnovna razlika biti jedan član jedan glas, izjavio je Karamarko.
Bio nedvosmislen
No, u nedjelju u dvorani Vatroslava Lisinskog, kad se još kao kandidat za predsjednika predstavljao izaslanicima, bio je nedvosmislen.
– Odmah nakon lokalnih izbora provest ćemo stranačke izbore prema načelu – jedan član, jedan glas, rekao je Karamarko prije četiri dana.
Već početkom tjedna dosta je novoizabranih članova predsjedništva HDZ-a s Karamarkove liste vrlo suzdržano govorilo o mogućnosti izbora u stranci nakon samo godinu dana. “Obećanje je obećanje, ali izbori su stresna, napeta situacija za svaku stranku. Ne možemo se stalno baviti samima sobom, naša je primarna zadaća da budemo kvalitetna oporba aktualnoj Vladi”, sukus je razgovora s članovima predsjedništva što smo ih imali proteklih dana. S obzirom i na to što je jučer kazao Karamarko, teško je vjerovati da će izbora u HDZ-u biti za godinu dana. Premda se Karamarkov protukandidat iz drugog izbornog kruga, Milan Kujundžić, već brusi za revanš s predsjednikom stranke.
Inače, danas će se održati prva sjednica Karamarkovog predsjedništva, a na dnevnom redu će vjerojatno biti biti i pitanje ostanka Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa na dužnostima koje obnašaju u Saboru.
– Bit će osvježenja, vjerojatno će se respektirati oduke izbornog sabora na kojem su neki bili više, a neki manje uspješni. To će se uzimati u obzir, ali i iskustvo ljudi. Sve ovisi o predsjedništvu koje će o tome raspravljati. Naravno, tamo gdje dolazi do razmimoilaženja u mišljenjima ja ću kao predsjednik HDZ-a presjecati, ustvrdio je Karamarko.
Kosor je razgovarala s Karamarkom
Kao predsjednica Kluba zastupnika, Jadranka Kosor automatski je sukladno statutu članica predsjedništva. Moći će, dakle, biti na današnjoj sjednici i, ako je bude, sudjelovati u raspravi o svojem statusu u Saboru. Prvi put poslije izbornog sabora, Kosor je razgovarala s Karamarkom koji je došao u njezin ured na Markovom trgu. Bivša predsjednica nije željela otkriti novinarima o čemu su pričali, tek je spomenula da ga nije pitala hoće li je ostaviti na saborskim dužnostima jer “ne bi to bilo prilično”. Nije htjela sazvati sjednicu Kluba, pa je to na kraju učinio zamjenik predsjednika Kluba Davor Mlakar, a Jadranka Kosor nije se pojavila, uz opravdanje da mora liječniku jer je boli rame. Na kraju nije bila niti na primopredaji u sjedištu stranke. Prepustila je to Branku Bačiću koji se jučer u središnjici sastao s Karamarkom i Milijanom Brkićem, vjerojatno novim glavnim tajnikom HDZ-a. Kad je u ljeto 2009. odlazio Ivo Sanader, on je s Jadrankom Kosor napravio primopredaju u stranačkoj centrali.


“SDP se brzo vratio starom mentalitetu”




Karamarko je poručio Vladi da će joj “pojačanim intenzitetom puhati za vrat”.
– Ova Vladi još apsolutno ništa pametno i konstruktivno nije predložila. U Saboru raspravljamo samo o izvješćima od prošlih godina i pretprošlih godina. Ali, to više tako neće ići, zaprijetio je predsjednik HDZ-a. Izrugivao se i činjenici da je, za razliku od HDZ-a, u SDP-u bio samo jedan kandidat za predsjednika.
– Vrlo brzo vratili su se svom starom mentalitetu – 13 kandidata, zaokruži svih 13, jedan kandidat, zaokruži jednog, sprdao se Karamarko. Na novinarsko pitanje hoće li u sjedištu HDZ-a biti njegova fotografija, odgovorio je “možda one s prve svete pričesti ili krizme”.
– Naravno, karikiram, nikakvih slika neće biti po zidovima, zaključio je Karamarko.


Šeks: U HDZ-u je pobijedila demokracija


Vladamir Šeks se ne osjeća kao gubitnik unutarstranačkih izbora, dapače.
– Osjećam da je pobijedila demokracija u HDZ-u. U odnosu na 14 prethodnih, ovaj izborni sabor bio je na razini najvećih demokratskih standarda. A to što ja nisam izabran nije kraj svijeta, izjavio je Šeks koji je kao saborski zastupnik član središnjeg odbora HDZ-a.