Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kukuriku ukida ispravak krivog navoda, oporbi replika nije dovoljna

23.05.2012. 22:00
Kukuriku ukida ispravak krivog navoda, oporbi replika nije dovoljna


Predsjednik Odbora za Ustav Josip Leko (SDP) rekao da se ispravak netočnog navoda ionako u čak 98 posto slučajeva koristio kao replika


Oporba je jučer u Saboru kritizirala prijedlog vladajućih da se kroz izmjene saborskog poslovnika ukine institut ispravka krivog navoda. Tako je Davorin Mlakar (HDZ) rekao je da će se time “gušiti pravo na izgovorenu riječ što je nezapamćen i opasan pristup ograničavanja prava zastupnika na govor i iznošenje vlastitog mišljenja”.
 – Istina ispravak netočnog navoda do sada se jest često zlorabio, ali je predsjedavajući i dosad imao na raspolaganju mjere kojima je to mogao spriječiti. A mjere koje sada uvodite pod firmom dinamičnosti rasprave imat će drugi učinak, onemogućavati slobodu zastupnika da iznesu svoje mišljenje. Ovim se izmjenama štiti položaj izvršne vlasti u odnosu na Sabor, rekao je Mlakar. S njim se složio Dinko Burić (HDSSB) koji također smatra da je na djelu ograničavanje slobode zastupnika.
– Ne smije se dogoditi da nova razina mjera bude manja od one koja sada postoji, rekao je Burić.
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar rekao je da se izmjenama vladajuća većina i Vlada dovode u dominantan položaj dok se oporba slabi “ukidanjem raznih alata za političko nadmudrivanje”.
Govoreći uvodno o izmjenama poslovnika predsjednik Odbora za Ustav Josip Leko (SDP) rekao da se ispravak netočnog navoda u čak 98 posto slučajeva koristio kao replika.
– Nije se uopće ispravljao navod nego se pokušavala negirati rasprava. Stoga smo odlučili demokratizirati raspravu i spriječiti zlouporabe ukinuti ispravak netočnog navoda, rekao je Leko.
Inače Lesar je predložio uvođenje novčane kazne za zastupnike koji ne dolaze na sjednice, te da se poslovnikom obveže Vlada da se u roku od 30 dana mora očitovati o oporbenom prijedlogu.
Damir Kajin (IDS) predložio je da se Poslovnikom jasno propiše imunitet zastupnika i od građansko-pravne, a ne samo kaznene odgovornosti, podsjetivši na sudski postupak koji vodi s HRT-om koji ga je tužio zbog izgovorene riječi u sabornici.