Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Luka Modrić: Klub je sad u drugom planu

23.05.2012. 22:00
Luka Modrić: Klub je sad u drugom planu


Mogu reći da baš guštamo u druženju i radu. I što smo više skupa, to nam je lakše. Kad god smo bili dulje na okupu, ostvarivali smo bolje rezultate. Nadam se da će i ovom prilikom biti tako – rekao je Modrić


Ciklus napornih treninga hrvatskih nogometnih reprezentativaca u Rovinju jučer je zakratko zaustavljen. Izbornik Slaven Bilić dao je igračima slobodno popodne nakon jutarnjeg treninga, ali ih već danas, ponovo, očekuje dvostruka porcija. Jedini koji nisu mogli odmah uživati u slobodnom popodnevu bili su vezni igrači “kockastih”, Luka Modrić i Ivan Rakitić. Tandem koji će, na osnovu viđenoga na treninzima, jer Bilić još nije obznanio sastav, započeti u startnoj jedanaestorici sutrašnji ogled s Estonijom u Puli. Zanimljivo je, kako je to na presici u hotelu Lone iznio glasnogovornik HNS-a Davor Gavran, da su Modrić i Rakitić dosad upisali po osam golova u dresu s najdražim grbom. Modriću je za to trebalo 53 susreta, Rakitiću tek 38.
Tražili su iz vodstva reprezentacije da se u razgovoru s igračima pitanja baziraju na reprezentaciji i predstojećem Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, ali u slučaju Luke Modrića bilo je nemoguće izbjeći pitanja o njegovoj klupskoj budućnosti. Svima je jasno da je svojom kvalitetom prerastao okvire Tottenhama i pitanje je tek trenutka kad će “Chelsea” ili neki drugi velikan za njega poslati ponudu koju londonski klub ovoga puta neće moći odbiti.
– Znam da to sve zanima, ali nema novosti po tom pitanju. To me stalno pitaju, a ja uvijek dajem isti odgovor – rekao je Modrić. – Sad to stvarno ostavljam u drugom planu i fokusiran sam isključivo na reprezentaciju. Na ove treninge i na naš nastup na EURO-u. Osjećam se dobro, proteklih sam tjedan dana prije dolaska u Rovinj odmarao i sad sam se spreman i odmoran uključio u rad. Treninzi su naporni, ali i zanimljivi.
Fantomski intervju
Treninzi su uvijek lakši u dobrom društvu. Luka je to dodatno istaknuo.
– Atmosfera je među nama fenomenalna, kao i uvijek. Zato nam nije teško raditi. Mogu reći da baš guštamo u druženju. I što smo više skupa, to nam je lakše. Kad god smo bili dulje na okupu, ostvarivali smo bolje rezultate. Nadam se da će i ovom prilikom biti tako, posebno jer se izbornik Bilić ovim prvenstvom oprašta od nas nakon šest lijepih godina.
Upravo je komentar Modrića na odlazak Bilića u Lokomotiv iz Moskve izazvao čuđenje. Bio je jedini od hrvatskih igrača koji su, navodno, rekli da bi najava Bilićeva odlaska uoči Eura mogla biti negativna za atmosferu.
– I sam sam bio iznenađen tom izjavom za World Soccer. Prvo zato jer to nikad nisam izjavio, a potom i zato jer nisam niti dao intervju njima. To što je najavio odlazak uoči ovih priprema sigurno neće narušiti atmosferu u našoj reprezentaciji, niti će utjecati na naš rezultat. Biliću mogu samo čestitati na izboru kluba i zaželjeti mu sreću, a sa suigračima ću mu se nastojati na ovom prvenstvu odužiti za sve lijepe trenutke koje smo proveli zajedno.
Jedna je stvar najaviti dobar nastup u Poljskoj i Ukrajini, ali sasvim je druga to i ostvariti. Posebno u tako teškoj skupini koja Hrvatsku očekuje u Poljskoj.
– Skupina je izuzetno teška jer tu su aktualni svjetski i europski prvaci, pa svjetski prvaci iz 2006. godine te fanatični Irci koji u svojim redovima imaju iskusne igrače prekaljene u premierligaškim susretima. Čeka nas težak posao, ali mi imamo kvalitetu i samopouzdanje zbog čega vjerujem u naš uspjeh. U prolaz skupine bez obzira na Španjolce i Talijane.
Respektabilan napad
Dosadašnji kvalifikacijski susreti pokazali su da “kockasti” igraju onoliko dobro koliko je raspoložen Luka Modrić. Jedan od najboljih veznih igrača engleskog prvenstva u Tottenhamu i reprezentaciji igra na poziciji zadnjeg veznog, iako ga mnogi navijači žele vidjeti bliže napadačima. Na poziciji koju je imao u Dinamu.
– Igrat ću gdje god me izbornik Bilić postavi i na toj ću poziciji davati svoj maksimum. Nemam nikakvih želja u tom pogledu. Zasad na treninzima igram zadnjeg veznog.
Mnogi su mišljenja da bi zbog njegova igranja pred obranom mogao patiti napad. Modrić je siguran da neće biti tako.
– Mi imamo odlične napadače koji su kraj sezone dočekali u vrhunskoj formi, tako da sam siguran da nećemo imati problema u napadu. Posebno me sad impresionirao Jelavić. Radio je čuda u Evertonu i sigurno je da će biti naša velika snaga na ovom prvenstvu. No, ništa slabiji nisu niti Mandžukić, Eduardo i Olić. Imamo napadače za respekt – zaključio je Modrić.
Nije Luka Modrić tako niti ovom prilikom odgovorio na pitanje može li mu upitan nastavak igranja za Tottenham remetiti koncentraciju na europskoj smotri. No, u svim se izjavama doima staložen, onakav kakvim ga svi znamo i na travnjacima. Njegove će igre biti ključne za rezultate Hrvatske i stoga ne čudi što svi itekako čuvaju igrača za čije su usluge sad zainteresirani i Chelsea i Real. Veći kompliment od toga…


Ne vjeruje Ronaldu




U traženju da navede imena igrača koji bi mogli obilježiti EURO, Luka Modrić, zanimljivo je, preskočio je Cristiana Ronalda.
– Vjerujem da bi se mogli proslaviti neki igrači Španjolske poput Inieste ili Silve, ili Nijemci ili pak Nizozemci. Njih smatram i prvim favoritom prvenstva i zato očekujem da iskoči neki njihov igrač. Ronaldo? To je igračina, nema se o njemu puno što dodati. Statistika sve govori. Sigurno je najbolji ili jedan od najboljih igrača svijeta, ali možda će neki drugi igrači obilježiti EURO – dodao je Modrić.


Ledena kupka


Jedna od novosti u ovim je pripremama i obavezna ledena kupka nakon treninga. Nekim reprezentativcima godi više, drugima manje.
– Ja sam već navikao, jer to radimo i u klubu. Hladno je, ali pomaže kod oporavka, pa valja i izdržati – nasmijao se ključni vezni igrač “kockastih”.


Olićev oproštaj pobjedom


Hrvatski reprezentativac Ivica Olić pobjedom protiv Nizozemske (3:2) u prijateljskoj utakmici odigranoj na Allianz Areni oprostio se od Bayernovog dresa. Olić je zaradio aplauz Bayernovih navijača za razliku od Arjena Robbena koji je dočekan zvižducima. Strijelci za Bayern bili su Kroos, Petersen i Gomez dok su za Nizozemsku pogodili Huntelaar i Narsingh.


Bilićev oproštaj


Reprezentacija Hrvatske odigrat će sutra na Drosini posljednju utakmicu u Hrvatskoj uoči EURO-a. Tako će se izbornik Bilić baš u Puli oprostiti od vođenja reprezentacije na hrvatskim travnjacima.
– Estonija sigurno nije lagan suparnik kakvim ga mnogi zamišljaju. Uostalom, igrali su u doigravanju za odlazak na EURO baš s Ircima. Zato mislim da je ovo jako dobra provjera za nas – dodao je Modrić koji će sa suigračima sigurno nastojati uljepšati izbornikov oproštaj.


Rakitić: O pobjedniku će odlučivati nijanse


Ivan Rakitić, plavokosi veznjak Seville, najvjerojatnije će započeti sutrašnji susret protiv Estonije na Drosini. Dobio je zasad bitku s protukandidatima za poziciju na lijevom krilu, Kranjčarom i Perišićem.
– Meni je važno da sam spreman i da me izbornik “vidi”. Hoću li igrati lijevo ili u sredini vezne linije, svejedno mi je. Odlično se slažem sa svim suigračima, posebno s Modrićem. Uostalom, s Modrićem se svako slaže. To je najmanji problem – rekao je dobro raspoloženi Rakitić.
Svaka rečenica o EURO-u s hrvatske strane započinje prvim suparnikom prvenstva, Irskom.
– To je i razumljivo. Ta nam je utakmica najbitnija, baš kao što nam je i ona s Austrijom bila najbitnija na prošlom Europskom prvenstvu. Zato sad razmišljamo samo o njima i o tome kako da ih pobijedimo. Mi sigurno imamo kvalitetu koja će nam omogućiti da dominiramo terenom, kao što je to bio slučaj i u onoj prijateljskoj utakmici koju smo igrali u Irskoj. Međutim, svjesni smo da će nam oni trkom nastojati onemogućiti da pronađemo rupu u njihovoj obrani, kao i da nam neće dozvoljavati da sami primamo loptu na njihovoj polovici.
Kad je riječ o predstojećem natjecanju, mnogi smatraju da će većina reprezentacija više pažnje posvetiti obrani, a manje napadu i da bi to moglo umanjiti ljepotu prvenstva.
– Mišljenja sam da će ovo biti najkvalitetnije natjecanje dosad, jer postoji veliki broj jako kvalitetnih reprezentacija i odličnih igrača. Utakmice će svakako biti tvrde i teške, a o pobjedniku će odlučivati nijanse. Svi imaju odlične napadače tako da, ako se otvoriš, riskiraš da te razvale. No, ljepote neće nedostajati i ne vjerujem da će se ponoviti Grčka.