Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Metalci biraju posljednjeg finalista

23.05.2012. 22:00
Metalci biraju posljednjeg finalista


Ljubitelji metala će u Rupi parka Kapetanski poslušati većinom autorske stvari bendova koji su već dugi niz godina na zadarskoj metal sceni, ali i mladih nada


Na posljednjem u nizu kvalifikacijskih koncerta zadarske gitarijade pod nazivom “Za šaku metala” nastupaju četiri zadarska benda – Anabel Lee, Mortus Delict, Tainted Blood i Mechanical Heartwork, dok će kao headlineri nastupiti čakovečki Bad Blood. Ljubitelji metala će u Rupi parka Kapetanski poslušati većinom autorske stvari bendova koji su već dugi niz godina na zadarskoj metal sceni, ali i mladih nada. Prema najavama bit će svega od trasha i hardcorea pa do alternativnog death metala. Pobjednik ove kvalifikacijske večeri pridružit će se dosadašnjim finalistima Prčiguzima, Gatos del Mundo i Devils & Dust te krenuti u posljednju borbu za titulu najboljeg zadarskog benda.
Mechanical Heartwork
Bend se sastao prije nepunih godinu dana, a već imaju nekoliko autorskih pjesama koje će predstaviti publici na gitarijadi. Sviraju alternativni death metal i osim svojih pjesama odsvirat će i obrade bendove poput Gojira i Lamb of God.
– Imali smo tek jedan nastup u Preku i ovo nam je drugi. Svirat ćemo četiri autorske pjesme i jedan instrumental te četiri obrade raznih metal žanrova. Poznatijim stvarima želimo zapaliti publiku, kažu dečki iz Mechanical Heartworka.
Nadaju se kako će i ovoga puta “Rupa” parka Kapetanski biti puna, a šansu za prolaz u finale vide u tome što su neki bendovi najavili kako ne sviraju za finale te se neće natjecati.
– Mortus Delict su rekli kako će onemogućiti glasovanje za sebe, jer ne žele u finale. Čuo sam to i za Anabel Lee, tako da će borba biti između nas i Tainted Blood. Nadamo se finalu, kažu Mechanical Heartwork.
Bend se sastoji od pet članova, a Marko Lovrić, Mateo Matulovič, Jure Štajduhar, Stipe Breulj i Lovre Petrić spremili su žestoke rifove za headbanging.
Mortus Delict
Mortus Delict, zadarski hardcore bend, oformljen je prije pet godina sa samo jednim ciljem – dobrom zabavom uz žestoku muziku. Iza sebe imaju demo album “Blood(s)pit”, pobjedu na gitarijadi i poveći broj svirki, a čeka ih i nastup na Metalfestu. Na ovoj gitarijadi sviraju bez imperativa, pobjedu će prepustiti mlađim bendovima. Osim prvih pjesama s demoalbuma, napravili su četiri nove koje će izvesti ovoga puta, a svirka neće proći i bez Sepulture, za ekipu. Rekli su nam nešto više o planovima.
– Svirat ćemo nove stvari i po tradiciji jednu od Sepulture za ekipu. Već smo pobijedili na gitarijadi, svirali smo u Preku i sviramo na Metalfestu i kada bismo nekim čudom pobijedili, dosadili bismo svima. Tako da ne želimo u finale, kažu iz Mortus Delicta.
Nakon izdavanja demo CD-a “Blood(s)pit”, spremaju nove pjesme za novi EP, a u pregovorima su s izdavačkom kućom Male Volence Records iz Kalifornije.
– Poslali smo im nekoliko stvari i u nekim pregovorima smo preko maila, a pjesme su već na njihovu on-line store-u. Cilj nam je sad imati što više svirki, a nadamo se da ćemo imati turu po državi nakon ljeta, govore Mortus Delict.
Jure Jurenec, Jadran Karinja, Marijan Morić i Dejan Damjanić spremili su set za ekipu, bez imperativa i samo s jednim ciljem – dobrom zabavom.
Tainted Blood
Nakon dugo vremena u Zadru će zasvirati i istinski trash i speed metal. Četvorka pod nazivom Tainted Blood sastala se prije godinu dana, a trenutno spremaju i prvi demo koji će snimiti nakon gitarijade.
– Imamo četiri autorske pjesme i idemo u studio nakon gitarijade. Od gitarijade ne očekujemo previše, nismo tu zbog pobijede, već zbog ekipe. U Zadru dugo nije bilo pravog trash benda, onako Slayer đir, kažu iz Tainted Blood.
Bend je nastao slučajno, dogovor je pao na jednoj od pijanki, a na probu za gitarista stigao je današnji bubnjar. Josip Šimunov, Niko Gundić, Kristijan Šarić i Luka Pokrajac spremili su dovoljnu dozu old school trash metala za sve.
Annabel Lee
Nakon dugo vremena, ne računajući svirku u bunkeru, na scenu će ponovno stati Annabel Lee. Jedni od začetnika zadarske metal scene sviraju još od 1991. godine, a i ovoga puta izvodit će svoje autorske pjesme. Ono što sviraju moglo bi se svrstati u hardcore, ali njihova muzika ima i utjecaje noisea i punka. Petorka u kojoj su Ivan, Šilo, Adi, Sale i Mega ponovno će se popeti na scenu i pokazati mladim naraštajima kako se prije prašio metal u Zadru. Niti oni neće svirati za pobjedu.
Svirka će se kao i obično održati u subotu u Rupi parka Kapetanski s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna, a publika će imati zadnju riječ, odnosno izabrati finalista glasovanjem. Najsretnije u publici očekuje festivalska ulaznica za JUMF.


Bad Blood




Ovoga puta kao headlineri nastupaju Bad Blood, ultražestoka čakovečka power thrash core skupina. Bend je nastao 1998. godine, a na samom početku snimili su dva vrhunska albuma “Reality Screams” i “To Sin By Silence” i nakon toga su se neko vrijeme povukli sa scene. Često su opisivani kao najžešći i najluđi hrvatski bend, pod utjecajem Pro Paina, Slayera i Pantere, nema sumnje kako će napraviti show program. Nakon dvije i po godine neizvjesne pauze, band je pronašao novog gitaristu i basistu, te punom parom, unatoč funkcioniranju na relaciji Čakovec-Zagreb, rade na pjesmama za novi album, koji će početi snimati krajem lipnja. Stoga je izvjesno da će jesen biti paklena, kako za band, tako i za njihove fanove.