Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Osma Asseria posvećena Julijanu Mediniju

23.05.2012. 22:00
Osma Asseria posvećena Julijanu Mediniju


U Muzeju antičkog stakla u Zadru jučer je priređeno predstavljanje časopisa “Asseria 8” i “Asseria 9”.
Pred velikim auditorijem uvodne riječi kazao je dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla. Uz pozdrav uglednicima Fadić je naglasio kontinuitet Asserije, te, što je svakako važno, dvojezičnost časopisa. Osmi broj časopisa već je predstavljen u Benkovcu, a jučer su oba broja predstavljena u zadarskom MAS-u.
Uz Fadića o Asseriji su govorili prof. dr. sc. Slobodan Čače, s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Robert Matijašić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Anamarija Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, pročelnik Sveučilišnog studijskog centra za forenzične znanosti u Splitu te doc. dr. sc. Karla Gusar sa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Govor prof. dr. sc. Klare Buršić Matijašić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pročitao je prof. dr. sc. Robert Matijašić.
Osmi broj Asserije posvećen je preminulom prof. Juliju Mediniju, a o njemu su nekoliko prigodnih riječi kazali Čače i Kurilić. Prof. Čače se prisjetio kako je Medini bio jedan od prvih studenata arheologije na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru. Nazvao ga je jednim od osnivača zadarske arheologije.