Pametno uložen lanjski višak

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Čelništvo Općine Vir

Već na samom početku sjednice Općinskog vijeća Vira, oporbeni vijećnik Šime Buškulić (HSP) i nezavisni Dino Bašić izrazili su nezadovoljstvo kazavši kako hrpe papira sa 25 točaka koje su im dostavljene na kućne adrese nije bilo moguće na vrijeme detaljno proučiti, a kamoli o njima kvalitetno raspravljati.

Predsjednik vijeća Mate Radović (HSLS) složio se da je dnevni red preopširan.

TZ i Smješko u plusu

Otvorena je rasprava o nekoliko tema financijskog predznaka. Govoreći o poslovanju u lanjskoj godini pročelnica za financije Ljiljana Vučetić je istaknula kako se u općinsku blagajnu slilo 28,5 milijuna kuna, dok se potrošilo 23,6 milijuna kuna s tim da je ostvaren višak prihoda u iznosu od 6,5 milijuna kuna. Najviše 2,5 milijuna kuna je utrošeno na lokalnu cestovnu infrastrukturu.

Što se tiče poslovanja u tri prva mjeseca ove godine pročelnica Vučetić je rekla kako se unatoč krizi i recesiji uprihodilo 3,8 milijuna kuna ili 129 posto više nego u isto vrijeme prošle godine dok su rashodi 101 posto veći nego lani.

- Bili smo u obavezi u ovogodišnji proračun ugraditi lanjski višak od 6,5 milijuna kuna tako da će umjesto planiranih 48,9 milijuna ovogodišnji proračun u konačnici iznositi 55,4 milijuna kuna. Ovakav razvoj situacije omogućio nam je da za otkup zemljišta za javne potrebe umjesto prvotna 3 sada izdvojimo 4 milijuna kuna, za ulaganje u izgradnju cesta usmjeravamo dodatnih 1,5 milijuna kuna, za urbanističko-arhitektonsko uređenje centra Vira i obale koja se naslanja na njega umjesto planiranih 500.000 dodajemo još toliko, na rad Općinskog vijeća usmjerava se novih 300.000 kuna i tako redom, kazala je Vučetić.

U raspravi nije bilo većih primjedbi te je za glasovalo devet, dok su Šime Buškulić i Dino Bašić bili protiv.

U nastavku su o financijskom poslovanju trgovačkih društava Vodovod Vir i Vir turizam u 2011. godini s posebnim osvrtom na prva tri ovogodišnja mjeseca govorili njihovi direktori Hrvoje Bašić i Zdenko Mičić. Na istu temu o poslovanju virske Turističke zajednice, Dječjeg vrtića Smješko govorili su direktor Šime Vučetić i ravnateljica Jagoda Radović.

Vodovod Vir i Vir turizam bilježe lagane gubitke, dok TZ i Smješko posluju pozitivno.

Za novorođenče 7.500 kuna

Uslijedile su komunalne teme.

Uključujući se u raspravu općinski načelnik nezavisni Kristijan Kapović je rekao kako je prošlo vrijeme kada je na otoku Viru radio svatko što ga je bilo volja.

Na ovakav stav načelnika reagirao je vijećnik Rajko Radović (HDZ) ustvrdivši da se na ovaj način pogoduje općinskom načelniku koji će sada biti u prilici da određuje kome, kada i gdje dati dozvolu za obavljanje poslova i to prije svega onih vezanih za prodaju roba na otvorenom. Dodao je kako će trojica vijećnika pri izglasavanju ovakve odluke ostati suzdržani što se i dogodilo prilikom glasovanja. Protiv su također bili Buškulić i Bašić, ali odluka je ipak prošla jer su za nju ruke podignula šestorica vijećnika vladajuće koalicije (HSS-SDP-HSLS).

Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo odluku o isplati novčane pomoći za opremu novorođenčeta. Tako će roditeljima novorođenog djeteta s prebivalištem na otoku Viru isplatiti 7.500 kuna, dok će se za svako sljedeće dijete isplatiti 10.000 kuna.

AKTUALNI SAT: Nepostojeći centar na turističkoj karti?!

Nezavisni vijećnik Dino Bašić tražio je odgovore kada će početi gradnja mrtvačnice te što je s dovršenjem dječjeg vrtića za koji su davana obećanja kako će djeca useliti 15. lipnja. Bašića je zanimalo i što je s vodovodom i obećanjima da će voda poteći na Viru istog dana. Zanimalo ga je i zašto je u turističku kartu Vira ucrtan sportsko-rekreacijski centar na Pravuljama kojemu još nisu ni udareni temelji što sve skupa zbunjuje goste koji dolaze na otok, ustvrdio je Bašić.

Načelnik Kristijan Kapović je odgovorio kako za mrtvačnicu postoji građevinska dozvola i kako će se s gradnjom krenuti odmah po završetku turističke sezone.

- Završetak radova na vrtiću i ambulanti smo dogovorili s izvođačima prije dvadesetak dana, ali oni imaju određenih problema na ostalim gradilištima i moramo se malo strpjeti. Što se tiče vodovoda, mi svoj dio odrađujemo, to što kasne drugi, na to mi ne možemo utjecati. Sportski centar je ucrtan prilikom izrade nove turističke karte jer smo vjerovali kako će gradnja krenuti. No u međuvremenu je došlo do izmjena u zakonu o gradnji zbog čega smo stali, odgovorio je načelnik Kapović.

Šime Buškulić (HSP) je želio znati je li istina da je od strane Ministarstva graditeljstva ovih dana na račun Općine sjela ovrha te o čemu se konkretno radi.

- Odlukom suda obvezni smo platiti oko milijun kuna za pet nezakonito izgrađenih plaža na otoku Viru u proteklih 30 godina, a koje su uklonjene 2006. godine kada su odlukom ministrice graditeljstva Dropulić na Viru srušena 103 objekta. Mi nismo gradili te plaže, a pravni sustav je tako nakaradan da je na kraju ispalo da mi moramo ni krivi ni dužni za to ispaštati, odgovorio je Kapović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno