Entuzijazam i ljubav za makedonsku tradiciju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Mirjana Majić

Rad, entuzijazam i ljubav za makedonsku kulturu, jezik i običaje odlika su članova Makedonskog kulturnog društva Biljana, jednoga od najaktivnijih društava nacionalnih manjina u Zadru.

Posjet djece iz Prilepa

Ovo društvo, osnovano 25. svibnja, ovih dana obilježava 14. obljetnicu postojanja, a nedavno je bilo suorganizator trodnevne posjete izaslanstva Dječje ambasade za svu djecu svijeta iz Prilepa. O dojmovima koje je pedesetak makedonskih srednjoškolaca ponijelo iz Zadra, predsjednica MKD Biljana, Mirjana Majić, kaže:

- Dječja ambasada iz Prilepa već petnaest godina okuplja djecu sa svrhom promicanja ideja humanosti i poticanja solidarnosti među djecom svijeta, što se, među ostalim, ostvaruje kroz razne kreativne radionice poput učenja stranih jezika, ali i brojne humanitarne akcije. Cilj ambasade je, također, upoznavanje s djecom iz drugih sredina i zemalja, te njihovo međusobno druženje, što se potvrdilo i tijekom posjeta Zadru. Domaćini makedonskoj djeci bili su njihovi kolege iz Gimnazije Vladimira Nazora i za tih par dana sklopljena su nova poznanstva koja se nastavljaju i nakon povratka kući, kaže Mirjana Majić, ističući kako je riječ o djeci poginulih branitelja i djeci slabijeg imovinskog stanja, koja su bila oduševljena svime što su vidjela i doživjela u Zadru - od obilaska grada i odlaska u Preko, do organizirane bogoslužbe u Crkvi sv. Frane na makedonski Uskrs.

Izaslanstvo iz Prilepa primio je i zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović, a prijateljstvo s ovim makedonskim gradom, s kojim je Zadar u bivšoj zajedničkoj državi bio grad-prijatelj, nastojat će se obnoviti, doznajemo od Mirjane Majić.

Bolno pitanje imena Makedonije

Inače, Makedonsko kulturno društvo Biljana trenutačno ima šezdesetak članova koji brojnim aktivnostima i manifestacijama njeguju makedonsku tradiciju, ali s njom nastoje upoznati i ostale Zadrane.

- Imamo vrlo aktivnu etno-radionicu gdje crtamo na staklu i heklamo, zatim literarno-dramsku te glazbenu sekciju. Na jesen pripremamo nekoliko programa zajedno sa studentima Zadarskog sveučilišta koji se žele uključiti u naš rad iako nisu Makedonci. Tako planiramo održati predavanje na temu »Makedonija i ime Makedonije«, što je za sve Makedonce bolno i osjetljivo pitanje zbog grčkog osporavanja imena Makedonije. Priredit ćemo radionicu makedonskog jezika, kao i radionicu makedonskog ora (kola), te jednu prezentaciju impresija o Makedoniji koja će uključivati fotografije, navodi Mirjana Majić, naglašavajući osnovni problem s kojim je ovo društvo svakodnevno suočeno, a to je nedostatak vlastitog prostora. Društvo Biljana je, naime, »podstanar« u prostorima Udruge dijabetičara bez kojih bi, kako kaže, bili na cesti.

U Zadar došli ženidbom

- Da imamo adekvatan prostor pružili bismo i više, a vjerojatno bismo osnovali i folklorno društvo. Na području Zadarske županije ima oko 170 Makedonaca, pa vjerujemo da bismo uz prostor koji bi nam omogućio još kvalitetniji rad, imali i više članova, kaže Mirjana Majić, koja u Zadru živi više od trideset godina, a iz rodnog Skopja otišla je kao osamnaestogodišnjakinja kad se udala za Trogiranina. Većina članova Biljane u Zadar je, također, došla udajom odnosno ženidbom, ali u društvu imaju i pojedince koji nisu vezani uz Makedoniju, ali vole makedonsku kulturu i običaje.

Mirjana otkriva i to kako su u kuhanju tradicionalnih makedonskih jela, koja se pripremaju za zajednička okupljanja kada se slavi neki blagdan ili događaj, posebno vješti nemakedonski članovi iz miješanih brakova koji odlično pripremaju makedonska jela.

S ostalim zadarskim društvima i zajednicama nacionalnih manjina imaju odličnu suradnju, koja se najviše manifestira međusobnim prisustvovanjem kulturnim i ostalim događanjima.

MKD Biljana financira se preko Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a dobiveni novac namijenjen je isključivo za određene programe i projekte.

U Hrvatskoj je ukupno šest makedonskih društava (u Zadru, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli i Rijeci) koja su objedinjena u Zajednicu Makedonaca.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno