Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Entuzijazam i ljubav za makedonsku tradiciju

Autor: Hana Radulić

23.05.2013. 22:00
Entuzijazam i ljubav za makedonsku tradiciju

Foto: Vedran SITNICA



Rad, entuzijazam i ljubav za makedonsku kulturu, jezik i običaje odlika su članova Makedonskog kulturnog društva Biljana, jednoga od najaktivnijih društava nacionalnih manjina u Zadru.
Posjet djece iz Prilepa
Ovo društvo, osnovano 25. svibnja, ovih dana obilježava 14. obljetnicu postojanja, a nedavno je bilo suorganizator trodnevne posjete izaslanstva Dječje ambasade za svu djecu svijeta iz Prilepa. O dojmovima koje je pedesetak makedonskih srednjoškolaca ponijelo iz Zadra, predsjednica MKD Biljana, Mirjana Majić, kaže:
– Dječja ambasada iz Prilepa već petnaest godina okuplja djecu sa svrhom promicanja ideja humanosti i poticanja solidarnosti među djecom svijeta, što se, među ostalim, ostvaruje kroz razne kreativne radionice poput učenja stranih jezika, ali i brojne humanitarne akcije. Cilj ambasade je, također, upoznavanje s djecom iz drugih sredina i zemalja, te njihovo međusobno druženje, što se potvrdilo i tijekom posjeta Zadru. Domaćini makedonskoj djeci bili su njihovi kolege iz Gimnazije Vladimira Nazora i za tih par dana sklopljena su nova poznanstva koja se nastavljaju i nakon povratka kući, kaže Mirjana Majić, ističući kako je riječ o djeci poginulih branitelja i djeci slabijeg imovinskog stanja, koja su bila oduševljena svime što su vidjela i doživjela u Zadru – od obilaska grada i odlaska u Preko, do organizirane bogoslužbe u Crkvi sv. Frane na makedonski Uskrs.
Izaslanstvo iz Prilepa primio je i zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović, a prijateljstvo s ovim makedonskim gradom, s kojim je Zadar u bivšoj zajedničkoj državi bio grad-prijatelj, nastojat će se obnoviti, doznajemo od Mirjane Majić.
Bolno pitanje imena Makedonije
Inače, Makedonsko kulturno društvo Biljana trenutačno ima šezdesetak članova koji brojnim aktivnostima i manifestacijama njeguju makedonsku tradiciju, ali s njom nastoje upoznati i ostale Zadrane.
– Imamo vrlo aktivnu etno-radionicu gdje crtamo na staklu i heklamo, zatim literarno-dramsku te glazbenu sekciju. Na jesen pripremamo nekoliko programa zajedno sa studentima Zadarskog sveučilišta koji se žele uključiti u naš rad iako nisu Makedonci. Tako planiramo održati predavanje na temu »Makedonija i ime Makedonije«, što je za sve Makedonce bolno i osjetljivo pitanje zbog grčkog osporavanja imena Makedonije. Priredit ćemo radionicu makedonskog jezika, kao i radionicu makedonskog ora (kola), te jednu prezentaciju impresija o Makedoniji koja će uključivati fotografije, navodi Mirjana Majić, naglašavajući osnovni problem s kojim je ovo društvo svakodnevno suočeno, a to je nedostatak vlastitog prostora. Društvo Biljana je, naime, »podstanar« u prostorima Udruge dijabetičara bez kojih bi, kako kaže, bili na cesti.
U Zadar došli ženidbom
– Da imamo adekvatan prostor pružili bismo i više, a vjerojatno bismo osnovali i folklorno društvo. Na području Zadarske županije ima oko 170 Makedonaca, pa vjerujemo da bismo uz prostor koji bi nam omogućio još kvalitetniji rad, imali i više članova, kaže Mirjana Majić, koja u Zadru živi više od trideset godina, a iz rodnog Skopja otišla je kao osamnaestogodišnjakinja kad se udala za Trogiranina. Većina članova Biljane u Zadar je, također, došla udajom odnosno ženidbom, ali u društvu imaju i pojedince koji nisu vezani uz Makedoniju, ali vole makedonsku kulturu i običaje.
Mirjana otkriva i to kako su u kuhanju tradicionalnih makedonskih jela, koja se pripremaju za zajednička okupljanja kada se slavi neki blagdan ili događaj, posebno vješti nemakedonski članovi iz miješanih brakova koji odlično pripremaju makedonska jela.
S ostalim zadarskim društvima i zajednicama nacionalnih manjina imaju odličnu suradnju, koja se najviše manifestira međusobnim prisustvovanjem kulturnim i ostalim događanjima.
MKD Biljana financira se preko Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a dobiveni novac namijenjen je isključivo za određene programe i projekte.
U Hrvatskoj je ukupno šest makedonskih društava (u Zadru, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli i Rijeci) koja su objedinjena u Zajednicu Makedonaca.