Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HDZ-ov koalicijski partner demantira da je odluka o poništenju natječaja za ravnatelja ŽUC-a bila jednoglasna

24.05.2018. 11:04
HDZ-ov koalicijski partner demantira da je odluka o poništenju natječaja za ravnatelja ŽUC-a bila jednoglasna


Imenovanje ravnatelja Županijske uprave za ceste poprimilo je drugačiji nastavak od očekivanog. Naime, nakon poništenja natječaja i najave raspisivanja novog, članovi HDZ-ova koalicijskog partnera, stranka Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, kažu kako žele iznijeti istinu na vidjelo, a ona je, tvrde, sasvim drugačija od onog što je javnosti prezentirao HDZ.
Ovo nam je jučer izjavio član Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste, NHR-ov Ante Čačić, koji kaže kako na zadnjoj sjednici UV-a glasovanja o poništenju natječaja uopće nije ni bilo te je javnosti dana kriva informacija.
Naime, nakon poništenja natječaja predsjednik Upravnog vijeća ŽUC- a, Željko Lončar, izjavio je kako su "natječaj poništili bez obrazloženja", pojašnjavajući takvu odlugu sljedećim riječima:
– Obavili smo razgovor sa četvero kandidata od ukupno njih pet koji su se prijavili jer se jedan nije pojavio na razgovoru i nakon toga donijeli odluku o poništenju. Ne vidim ovdje nikakvog problema, uskoro idemo sa objavom drugog natječaja, a dotad ostaje na snazi odluka o vršitelju dužnosti. Što se tiče priča o tome kako je natječaj namješten za Branka Kutiju, takve stvari uopće ne želim komentirati jer su to stavovi pojedinaca s portala, a mi smo natječaj objavili sukladno svim zakonskim propisima. Hoće li se tko javiti nije na meni te niti ne želim komentirati teze je li to namješteno za ovog ili onog, strogo radimo sve po propisima, kazao je tada Lončar.
Njihov koalicijski partner, NHR, pak tvrdi drugačije te treba vidjeti kakav će biti rasplet jednog od najiščekivanijih županijskih natječaja za atraktivno mjesto ravnatelja ŽUC-a na koje je dosad godinama bio HDZ- ov Mile Fabijan. Naime, Ante Čačić, o natječaju kaže:
Samo saslušanje kandidata
– Na sjednici Upravnog vijeća bilo je samo saslušanje kandidata, ali nije bilo niti kakvog glasovanja, pa nisam ni mogao podići ruku za nešto čega nije bilo, napominje Čačić.
Iz ove je izjave jasno kako se NHR neće pomiriti s ovakvim tijekom natječaja jer su HDZ-u i dosad "pokazivali zube", čak i po cijenu mjesta u upravnim vijećima i nadzornim odborima. Svom su koalicijskom partneru već više puta dali do znanja da im je suradnja s njima važna, ali stranački principi još važniji, što su im čak i javno poručivali.
Predsjednika Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste, Željka Lončara, stoga smo pitali je li istina da odluka o poništenju natječaja nije donesena jednoglasno i da glasovanja nije niti bilo?
Lončar, pak, priznaje da glasovanja nije bilo, ali napominje da je to bilo zato što za njega nije ni bilo potrebe:
– Nakon što smo obavili razgovore sa svom četvoricom kandidata došlo je do zajedničkog dogovora o tome da ćemo postupiti sukladno zadnjoj rečenici u natječaju koja nam omogućuje poništenje natječaja i to bez obrazloženja. Upravo je to razlog zbog kojega nismo ni trebali glasovati, dakle dogovorom je došlo do takve odluke i dalje tu nemam što obrazlagati. Tako smo se svi dogovorili, a smatram da smo ozbiljni ljudi koji se drže dogovora, obrazložio nam je Lončar.
O glasovanju na zadnjoj sjednici u ŽUC-u upitali smo i neke članove Upravnog vijeća, poput nestranačkog Krešimira Laštru, pročelnik županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet, koji nam je, na pitanje je li bilo glasovanja, pak odgovorio: "Ja sam glasovao".
Za komentar smo zamolili još jednu nestranačku članicu Upravnog vijeća ŽUC-a, Maricu Nekić, pomoćnicu pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, no ona je samo kratko kazala da se ograđuje od komentara i da je za davanje izjava zadužen predsjednik UV-a, Željko Lončar.
Koalicijskim partnerima tako ostaje dogovoriti se o nastavku ovog natječaja, osobito nakon što im NHR na ovaj način poručio kako neće pristajati na ustupke, već će pomno i dalje pratiti imenovanje novog ravnatelja ove županijske ustanove, osobito nakon što je natječaj poništen bez ikakvog obrazloženja.


Novi natječaj do kraja lipnja
Na upit o novom natječaju za ravnatelja ŽUC-a, predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste, Željko Lončar, kaže kako će on biti objavljen do kraja lipnja. Lončar je već demantirao vijest da je natječaj poništen zbog aktualnog zamjenika ravnatelja ŽUC-a, Branka Kutije, koji ne ispunjava uvjete natječaja. Kako je poznato, kandidati moraju imati SS ili VŠS graditeljskog, prometnog ili ekonomskog smjera te pet godina radnoga iskustva u struci, a Kutija je inženjer tekstilno-kemijske tehnologije.