Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pozvani ste u Drugi zadarski MS đir 29. svibnja

28.05.2018. 13:35
Pozvani ste u Drugi zadarski MS đir 29. svibnja


Kao i svake godine, i ovoga će svibnja Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije obilježiti Svjetski dan multiple skleroze koji ima za cilj povezivanje oboljelih, ali i zdravih osoba kroz zajedničko sudjelovanje u događajima i aktivnostima na podizanju svijesti o ovoj bolesti kao globalnom problemu. Ovogodišnjim Drugim zadarskim MS đirom, koji će se održati u utorka, 29. svibnja, članovi Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije žele upozoriti javnost na brojne probleme oboljelih od ove najčešće autoimune neurološke bolesti, nazivane i „bolesti s tisuću lica“, te ovom u mnogim gradovima već tradicionalnom „šetnjom“ potaknuti vladajuće na poboljšanje kvalitete života oboljelih od multiple skleroze od koje u Hrvatskoj boluje, kako se procjenjuje, oko šest tisuća ljudi. Kao i prošle godine, u planu je đir od Foruma, preko Šetnice do Pozdrava Suncu, doznajemo u ovom aktivnom Društvu.


Obilježit će Svjetski dan multiple skleroze
– Smatramo da je prošle godine uspješno odrađeno obilježavanje ovog dana i da smo jako dobro bili podržani od strane sugrađana i medija. Ovom manifestacijom ponovno želimo podići svijest o multiploj sklerozi, doprijeti do što većeg broja oboljelih i uz laganu šetnju svratiti pozornost na nužnost tjelesne aktivnosti, te ujedno obilježiti Svjetski dan multiple skleroze. Pozivamo sve građane Zadra da nam se pridruže u obilježavanju ove manifestacije, a ako rade na Poluotoku da sljedećeg utorka, 29. svibnja, iskoriste svoju pauzu i zamijene kavu jednim laganim đirom Poluotokom, kaže Sandi Profaca, zaposlenik Društva i jedan od organizatora prošlogodišnjeg Prvog zadarskog MS đira.
Također, članovi Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije podržat će aktivnosti splitskog Društva oboljelih od multiple skleroze koje će u Makarskoj, 25. svibnja organizirati obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od MS-a.
– Ovaj događaj organiziran je s ciljem da se prvi put sastanu dalmatinska Društva multiple skleroze – od Zadra do Dubrovnika i da zajedno obilježe ovaj dan kroz brojne aktivnosti koje uključuju vježbe i nordijsko hodanje. Kao jedina udruga koja okuplja oboljele od multiple skleroze na širem zadarskom području zastupat ćemo grad Zadar i Zadarsku županiju na ovoj manifestaciji, ističe Đurđica Nižić, tajnica Društva koje svojim brojnim aktivnostima, a osobito programima i projektima, brine o psihofizičkom zdravlju i socijalnom statusu svojih članova, te radi na unaprjeđenju liječenja i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze.


Radionice izrade cvjetova, predavanja
Uz te temelje zadaće, jedan od ciljeva Društva je i rad na osvješćivanju javnosti o brojnim problemima s kojima se oboljeli svakodnevno bore, te su upravo ovakve akcije povodom Svjetskog dana oboljelih od MS-a usmjerene i na širu javnost.
Ususret ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana u zadarskom Društvu se organiziraju različite tribine, predavanja i radionice. Do sada su tako, doznajemo, odrađene radionice izrade cvjetova (u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata) koji će se koristiti kao rekviziti u Makarskoj na obilježavanju Svjetskog dana MS-a.
Također, nutricionistica Nita Šarić održat će predavanja o pravilnoj prehrani. Do sada su održana predavanja na temu pravilne i uravnotežene prehrane, mikro i makro nutrijenata, različitih oblika prehrane – bezglutenske, paleo i mediteranske prehrane.
– Predavanja su namijenjena članovima Društva, ali i svima koje zanimaju ovakve teme – svi su dobrodošli! Sljedeća predavanja će se bazirati na crijevnoj mikroflori, te važnim nutrijentima koji se posebno ističu kod MS-a, te vjerujemo da bi svatko mogao na njima nešto naučiti. Za informacije o terminima predavanja svi zainteresirani mogu posjetiti našu Facebook stranicu, kaže Patrik Puljić, predsjednik Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije.
Navedimo još i kako će se krajem mjeseca svibnja održati i radionica "Kako biti svoj majstor/terapeut?" koju će voditi psihoterapeutkinja i doc. dr. sc Marina Nekić sa Sveučilišta u Zadru.